Στη χρήση του κινητού τηλεφώνου από τους μαθητές στη διάρκεια της σχολικής εκπαίδευσης και στη μελέτη της UNESCO σύμφωνα με την οποία «η χρήση κινητού τηλεφώνου στο σχολείο αποσπά την προσοχή των μαθητών» αναφέρθηκε με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Παρίσι και το συνέδριο του οργανισμού αυτού του ΟΗΕ για την ψηφιακή τεχνολογία και την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Θέλοντας να καταδείξει την αναγκαιότητα η χώρα μας να βαδίσει στα βήματα άλλων χωρών της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος, ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως «αποφεύγοντας τη χρήση κινητών στο σχολείο στο Βέλγιο, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, βελτιώθηκε η απόδοση των μαθητών και ιδίως όσων δεν βρίσκονταν στην κορυφή των επιδόσεων».
Είχε προηγηθεί, στα τέλη Αυγούστου, η ανακοίνωση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα προστίθεται στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που προχωρούν στην απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία».
Στη χώρα μας αποφασίστηκε, συγκεκριμένα, η απαγόρευση της εμφανούς κατοχής και χρήσης του κινητού από τους μαθητές «καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας». Εξαιρούνται οι περιπτώσεις στις οποίες η χρήση κινητού συνδέεται με λόγους υγείας ενώ η μη συμμόρφωση με το μέτρο θα επιφέρει «την επιβολή του μέτρου της μονοήμερης αποβολής» (περισσότερα εδώ).
Ολόκληρη η ανάρττηση του κ. Πιερρακάκη έχει ως εξής:
«Η Τεχνολογία είναι μέσο, όχι αυτοσκοπός. Πολλαπλές τεχνολογικές λύσεις υποστηρίζουν την εκπαίδευση αλλά είναι απαραίτητο αυτό να γίνεται με σχέδιο, μέτρο και σύνεση.
Η χρήση κινητού τηλεφώνου στο σχολείο αποσπά την προσοχή των μαθητών και, σύμφωνα με μελέτη της UNESCO, μπορεί να χρειαστούν έως και 20 λεπτά για να εστιάσουν ξανά σε εκείνο που μελετούσαν προηγουμένως.
Αποφεύγοντας τη χρήση κινητών στο σχολείο στο Βέλγιο, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, βελτιώθηκε η απόδοση των μαθητών και ιδίως όσων δεν βρίσκονταν στην κορυφή των επιδόσεων.
Η χρήση της τεχνολογίας και ειδικά της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση είναι το θέμα για το οποίο συζητάμε στο πλαίσιο της Digital Learning Week 2024 που διοργανώνει η UNESCO στο Παρίσι, αναζητώντας τις βέλτιστες προσεγγίσεις με επίκεντρο μαθητές και εκπαιδευτικούς».