Εζησε 85 χειμώνες. Κι αν η επαγγελματική του ζωή και σταδιοδρομία είχε αρκετά… καλοκαίρια, το τέλος της πορείας του στον πολιτικό στίβο είχε κάτι που θύμιζε βαρυχειμωνιά.
Ο Γεράσιμος Αρσένης άφησε την τελευταία του πνοή το μεσημέρι της Τρίτης, 19 Απριλίου, σε ηλικία 85 ετών, στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ έδωσε άνιση μάχη με την επάρατη νόσο, ωστόσο δεν κατάφερε να τη νικήσει.
Παντρεμένος με τη Λούκα Κατσέλη, ο Γεράσιμος Αρσένης γεννήθηκε στις 30 Μαΐου του 1931, στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Σπούδασε νομικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έφυγε για τις ΗΠΑ, όπου σπούδασε στο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, παίρνοντας υποτροφία για οικονομικές σπουδές. Και τα όσα έκανε στην Αμερική έμελλαν να τον κρατήσουν εκεί και να τον βάλουν στους κόλπους του ΟΗΕ, όπου εργάστηκε ως οικονομολόγος στα γραφεία του Οργανισμού σε Νέα Υόρκη και Γενεύη. Από το 1964 και μέχρι το 1966 διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι ενώ για 13 χρόνια, στη συνέχεια, έμεινε στο πόστο του διευθυντή του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη. Και κάπου εκεί, το 1980, παίρνει την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα και να χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις που είχε με κατά τόπους σοσιαλιστές ηγέτες ανά τον κόσμο, με τους οποίους είχε συνεργαστεί λόγω του ΟΟΣΑ και του ΟΗΕ.
Το… οικονομικό χέρι του Ανδρέα
Ο Ανδρέας Παπανδρέου με το που εξελέγη και γίνεται πρωθυπουργός ανέθεσε την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος στον Γεράσιμο Αρσένη. Ωστόσο, όχι από τη θέση του υπουργού. Αρχικά, τοποθετήθηκε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ωστόσο, σχεδόν ένα εξάμηνο μετά μπαίνει στην κυβέρνηση. Τον Ιούλιο του 1982 έγινε ο πρώτος ανασχηματισμός της πρώτης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ο Αρσένης έγινε υπουργός Εθνικής Οικονομίας και μετέπειτα Οικονομικών.
Και κάπως έτσι, γίνεται ο πρώτος για τον οποίο ακούγεται η έκφραση «ο τσάρος της οικονομίας», αφού όταν ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας διατήρησε το πόστο του στην ΤτΕ, χωρίς να παραιτηθεί. Η παραίτησή του έγινε στις 20 Φεβρουαρίου 1984.
Ωστόσο, οι σχέσεις του με τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν ήταν πάντα οι καλύτερες. Το 1985 διαφώνησαν, με αποτέλεσμα ο Αρσένης να παραιτηθεί και τον αντικατέστησε ο Κώστας Σημίτης. Και όσο ο Αρσένης ασκούσε κριτική στο ΠΑΣΟΚ, τόσο ωθούσε τον εαυτό του εκτός κόμματος. Κάτι που έγινε τον Μάρτιο του 1986, όταν ο Παπανδρέου τον διέγραψε από το κόμμα κι αφού νωρίτερα ο Αρσένης είχε γυρίσει όλη την Ελλάδα και έδινε ομιλίες κατά του ΠΑΣΟΚ! Λίγες εβδομάδες αργότερα ιδρύει το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο απέτυχε παταγωδώς και επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ, τρία χρόνια αργότερα. Με το ΠΑΣΟΚ γίνεται ξανά υπουργός το 1993, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Αμυνας, μέχρι το 1996, όταν και κάνει το μεγάλο άλμα. Διεκδικεί την πρωθυπουργία μετά την αποχώρηση του νοσηλευόμενου στο Ωνάσειο, Ανδρέα Παπανδρέου.
Είναι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στις 19 Ιανουαρίου 1996 στη Βουλή, όπου έγινε η ψηφοφορία για την ανάδειξη του Πρωθυπουργού, διαδόχου του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Αρσένης είχε έρθει τρίτος (Σημίτης 53, Τσοχατζόπουλος 53, Αρσένης 50 και Χαραλαμπόπουλος 11). Τότε λέει το περίφημο «Γιώργο, χάσαμε», προσπαθώντας να διασκεδάσει την ήττα. Ο Κώστας Σημίτης που τελικά εκλέχθηκε, τον επιβράβευσε με το υπουργείο Παιδείας λίγους μήνες αργότερα και έτσι ο Γεράσιμος Αρσένης έγινε ο… τσάρος της Παιδείας.
Το όνομά του ταυτίστηκε με τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προκαλώντας κύμα καταλήψεων από μαθητές λυκείου, που του φώναζαν το κλασσικό πλέον σύνθημα «Κάτσε καλά Γεράσιμε». Τελικά αντικαταστάθηκε το 2000 από τον Πέτρο Ευθυμίου, ωστόσο πολλές από τις προτάσεις του υιοθετήθηκαν από τα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής.
Η τελευταία φορά που εξελέγη βουλευτής ήταν τον Απρίλιο του 2000, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2006 πήρε τη θέση του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος παραιτήθηκε και ο Αρσένης ήταν πρώτος επιλαχόντας.
Πένθος στον πολιτικό κόσμο
Η απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη γέμισε με θλίψη τον πολιτικό κόσμο της χώρας – ήταν ένα σύμβολο μιας άλλης εποχής.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Με μεγάλη μου θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη. Ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε ένας σπουδαίος πολιτικός και διανοούμενος που επί σειρά ετών σημάδεψε με τις ιδέες και το έργο του το σοσιαλιστικό κίνημα, την πολιτική ζωή και την διακυβέρνηση της χώρας μας. Ένας διακεκριμένος επιστήμονας με πλούσια σταδιοδρομία σε Διεθνείς Οργανισμούς. Μα πάνω απ’ όλα ένας εξαίρετος άνθρωπος με ειλικρινή αγάπη και έγνοια για τον τόπο. Αφήνει πίσω του μια πολύτιμη παρακαταθήκη αγώνων, προσφοράς αλλά και θεωρητικής σκέψης, που θα μας συντροφεύουν στις καλές και στις δύσκολες στιγμές. Στην οικογένειά του και στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».
Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του γραφείου Τύπου εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση: «Ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε σημαίνων πολιτικός, ακαδημαϊκός, οικονομολόγος. Ανέλαβε κορυφαίες θέσεις ευθύνης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και άφησε παντού το στίγμα του. Πιστός στις ιδέες και τις αρχές του δεν δίστασε να συγκρουστεί για αυτές, όποτε το επέβαλε η συνείδησή του. Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».
«Η απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη μας θλίβει βαθύτατα» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε: «Εφυγε ένας αγαπημένος μας σύντροφος. Πορεύτηκε για χρόνια με το ΠΑΣΟΚ και την παράταξη, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της. Υπηρέτησε το σοσιαλιστικό κίνημα διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.Βαθιά δημοκράτης, μαχητικός, εξέχων ακαδημαϊκός και επιστήμονας διεθνούς βεληνεκούς. Υπηρέτησε με πάθος και ανιδιοτέλεια τον ελληνικό λαό. Ανυποχώρητος πάντα, υπερασπίστηκε αξίες και οράματα. Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σύζυγο, τη Λούκα και την οικογένεια του».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είπε για την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη: «Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη. Ενός πολιτικού με σημαίνοντα ρόλο για δεκαετίες στο δημόσιο βίο της χώρας, που πάντα πολιτεύτηκε με ευπρέπεια. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».
Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απέστειλε στη Λούκα Κατσέλη και την οικογένειά της συλλυπητήριο τηλεγράφημα, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια και τη θλίψη του για την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη.
To Ποτάμι τόνισε: «Γεράσιμος Αρσένης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη Μεταπολίτευση. Υπήρξε ακαδημαϊκός που επηρέασε σημαντικά τις αναζητήσεις οικονομολόγων της εποχής του κινήματος των αδεσμεύτων. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του».