Η Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα αρχίσει το Σάββατο 14 Μαΐου το πρωί στο ΣΕΦ, με ομιλίες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου και του εκπροσώπου των Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία Γιάννη Τούντα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσελκύουν οι χαιρετισμοί των δυο πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη και Ευάγγελου Βενιζέλου.
Οι τελικές λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το μεσημέρι της Πέμπτης. Αποφασίστηκε ως κεντρικό σύνθημα: «Η Κεντροαριστερά είναι εδώ. Συμπαράταξη για τη πρόοδο. Συμπαράταξη για την Ελλάδα».
Στη Συνδιάσκεψη δεν προσεκλήθησαν κόμματα ούτε προβλέπονται χαιρετισμοί φορέων καθώς, όπως λένε στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρόκειται για Συνδιάσκεψη κι όχι για Συνέδριο. Ετσι δεν θα παραβρεθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος την ίδια ώρα θα απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο της Δράσης .
Ωστόσο προσεκλήθησαν όλα τα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου που συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή του Ποταμιού και Κινήσεων Πολιτών. Προσκλήσεις εστάλησαν από τη Χαριλάου Τρικούπη σε πρώην βουλευτές και στελέχη που δεν έχουν ενταχθεί σε άλλα κόμματα, όπως το ΚΙΔΗΣΟ. Μεταξύ αυτών στην Αννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη, οι οποίοι όμως έχουν προσκληθεί και αποδεχθεί να συμμετέχουν σε στρογγυλά τραπέζια στο συνέδριο της Δράσης.
Οι συμμετέχοντες στην Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέληξαν στη συγκροτήση οκτώ ομάδων εργασίας όπου θα συζητηθούν οι συγκεκριμένες εισηγήσεις που αφορούν στα εξής:
- Πολιτική Εισήγηση για τη Διακήρυξη
- Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο ● Αγροτικό/Ανάπτυξη Υπαίθρου ● Βιομηχανική Πολιτική ● Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ● Τουρισμός ● Ναυτιλία
- Σύγχρονο Κράτος, φιλικό για τον Πολίτη και την Ανάπτυξη ● Διοικητική Μεταρρύθμιση ● Αυτοδιοίκηση ● Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Ψηφιακή Σύγκλιση
- Παιδεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός
- Η Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο ● Απόδημος Ελληνισμός ● Προσφυγικό
- Κράτος παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών ● Απασχόληση/Εργασιακά Δικαιώματα ● Κοινωνική Ασφάλιση ● Σύγχρονο Κράτος Πρόνοιας ● Νέο Σύστημα Υγείας
- Αξιόπιστο και ασφαλές Πολιτικό Σύστημα ● Δικαιοσύνη
- Περιβάλλον, Ποιότητα ζωής, Ενέργεια ● Χωροταξία/Πολεοδομία/Περιφερειακός/Τοπικός Σχεδιασμός ● e-Ανάπτυξη ● Εξυπνα δίκτυα και Επικοινωνίες ● Αστικές συγκοινωνίες
Την Κυριακή πρόκειται να παρουσιαστούν και να τεθούν προς έγκριση τα πορίσματα των ομάδων εργασίας και η Συνδιάσκεψη θα ολοκληρωθεί με την δευτερολογία της Φώφης Γεννηματά.
Τι αναφέρει η Πολιτική Διακήρυξη
Το απόγευμα της Πέμπτης δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο της Πολιτικής Διακήρυξης το οποίο θα συζητηθεί και εγκριθεί στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη.
Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι η συγκρότηση μιας ευρείας προοδευτικής σοσιαλδημοκρατικής παράταξης η οποία τοποθετείται αυτόνομα και αυτοτελώς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
Επίσης σημειώνεται ότι θα ασπάζεται την ιστορική σύζευξη των σοσιαλιστικών αξιών με τη δημοκρατία και τον πολιτικό και κοινωνικό φιλελευθερισμό η οποία αποτελεί το θεμέλιο της σύγχρονης προοδευτικής πρότασης της ανάγκης για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο. «Αποτελεί τον ισχυρό πόλο εξουσίας απέναντι στον πόλο της συντήρησης και του οικονομικού φιλελευθερισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρεί αχρείαστο να γίνουν εκλογές και επιδιώκει μια νέα ισορροπία ανάμεσα στο κράτος, την αγορά και την κοινωνία που μπορεί να γίνει το έναυσμα για την ανάπτυξη και να θωρακίσει τη δημοκρατία ενώ θα ενισχύσει την ίδια την οικονομική ανάπτυξη.
Προτείνει τη «μετάγγιση» ριζικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα κινούνται στο τετράπτυχο «Δημοκρατία – Αλληλεγγύη – Ανάπτυξη – Κοινωνική Συνοχή».
Για την πορεία της ΕΕ και γενικότερα της Ευρώπης επισημαίνεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρεί αναγκαία την προοδευτική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, στην κατεύθυνση της ομοσπονδοποίησης με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο.
Κάνει λόγο για νέα ευρωπαΐκή συνθήκη και τονίζει ότι σ’ αυτό το ρευστό και επικίνδυνο περιβάλλον η Ελλάδα πορεύεται χωρίς πυξίδα. «Θα πρέπει» διακηρύσσεται «ο δρόμος για την χώρα να είναι ασφαλής και βιώσιμος και δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκός».
Επικρίνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γιατί αναίρεσε τα όποια θετικά βήματα των προηγούμενων χρόνων και πως εμφανίζεται ως ο θερμότερος θιασώτης της μνημονιακής συνταγής.
Μιλάει για την ανάγκη της χώρας από ένα ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, για τον ριζοσπαστικό και κοινωνικά δίκαιο εκσυγχρονισμό της.
Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να αλλάξει πρωτίστως το Σύνταγμα, μέσω της διαδικασίας Αναθεώρησης, με συντακτικό περιεχόμενο που θα ανοίξει το κεφάλαιο της Δ’ Ελληνικής Δημοκρατίας.
Προβάλλεται η ανάγκη για νέου τύπου ανάπτυξη με ενίσχυση και αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης ριζική μεταρρύθμιση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης με άμεση προτεραιότητα ένα δίκαιο και αναλογικό φορολογικό σύστημα, καθώς και τη δραστική μείωση των έμμεσων φόρων.
Για το κοινωνικό κράτος προσδιορίζεται ο στόχος να περάσει η χώρα από ένα παθητικό, επιδοματικό κράτος πρόνοιας, σε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος επιλεκτικά γενναιόδωρο, ορθολογικό, αναδιανεμητικό με στοχευμένες πολιτικές και υψηλής ποιότητας εργασίες. Ενα κοινωνικό κράτος που θεμελιώνεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο και αναπτύσσει ένα πραγματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, διασφαλίζοντας το δικαίωμα του καθένα στην αξιοπρέπεια.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη απευθύνεται σε όλες τις προοδευτικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου, στις ριζοσπαστικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του κέντρου, στις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και ανανεωτικής Αριστεράς, στις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας και του μη κερδοσκοπικού εθελοντισμού, σε όλες τις παραγωγικές, εκσυγχρονιστικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, στον κόσμο της εργασίας και της νέα γενιάς, στους σημερινούς μη προνομιούχους Ελληνες.
Τους καλεί να συμπαραταχθούν στο δύσβατο αλλά όμορφο δρόμο, όπως αναφέρεται, που οδηγεί την Ελλάδα έξω από τη κρίση και θα ζει σε τροχιά νέας ευημερίας.
«Δεν μας ταιριάζει ο ρόλος του κομπάρσου στις εξελίξεις γιατί είμαστε διαχρονικά η δύναμη που πρωταγωνιστεί στις προοδευτικές αλλαγές, ανατροπές, μεταρρυθμίσεις.
Επενδύουμε στην αυτόβουλη πολιτική συμμετοχή των ενεργών πολιτών, στην αυτοοργάνωση τους και στο τεράστιο κινηματικό βάθος της παράταξης.
Δεν αθροίζουμε μηχανισμούς, αλλά δίνουμε βήμα διαλόγου και πρωτοβουλιών σε πολίτες και κινήματα. Συνεχίζουμε », καταλήγει η διακήρυξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης…