Οι έξι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ δίνουν το «παρών» στη συνεδρίαση της ΚΠΕ στο ΣΕΦ | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

ΠΑΣΟΚ: Ανοιξαν τα χαρτιά τους οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί

Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης ανέπτυξαν τις προτάσεις τους για την επιστροφή του κόμματος σε κυβερνητική τροχιά
Protagon Team

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η συνεδρίαση αυτή αποτέλεσε την τελευταία σύγκληση των οργάνων του κόμματος μέχρι την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου 2024 και σηματοδότησε την επίσημη έναρξη της σύντομης προεκλογικής περιόδου.

Οι έξι διεκδικητές Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης ανέπτυξαν τις τις προτάσεις τους για την επομένη ημέρα του ΠΑΣΟΚ, όπως και για την επιστροφή του σε κυβερνητική τροχιά.

Δείτε τις τοποθετήσεις τους:

«Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του. Οι πολίτες ζητούν πειστικές λύσεις εδώ και τώρα. Ηρθε η ώρα να αλλάξει σελίδα η χώρα και να αποκτήσουν οι πολίτες ξανά προοπτική και ελπίδα. Να είστε βέβαιοι ότι το ΠΑΣΟΚ, ως η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου, θα αγωνιστεί για μια νέα δημιουργική πορεία» τόνισε ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, με την ομιλία του οποίου ξεκίνησαν οι εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Δεν έλειψαν οι αιχμές προς τους εσωκομματικούς αντιπάλους. «Το μήνυμα είναι καθαρό: Η δημοκρατική παράταξη μπορεί να γίνει κυβέρνηση με τις αρχές και τις αξίες ενός ΠΑΣΟΚ που έμαθε από τα λάθη του. Η ΣΥΡΙΖΟποίηση στη λειτουργία, στη συμπεριφορά των στελεχών, στην πολιτική στρατηγική θα είναι καταστροφική για την πορεία μας και εν τέλει δώρο στη Νέα Δημοκρατία» υπογράμμισε».

Δεύτερος κατά  (αλφαβητική) σειρά ομιλητής ήταν ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος συμφώνησε ότι «τώρα, είναι η ώρα. Τώρα είναι η ώρα για την “αναγέννηση” του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα μας συγχωρεθεί αν δεν ανταποκριθούμε στην απαίτηση της κοινωνίας».

«Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ, με συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο για την Ελλάδα. Πολιτικό σχέδιο που δεν έρχεται απλά να διαχειριστεί το διοικητικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας, έρχεται να τα αλλάξει συθέμελα. Έρχεται να αλλάξει παράδειγμα. Έρχεται να επιφέρει σαρωτικές αλλά και πολύ συγκροτημένες αλλαγές. Η “Αναγέννηση”, είναι ένα σχέδιο πολιτικό, ανθρωποκεντρικό, πατριωτικό, σοσιαλιστικό. Ο δεύτερος λόγος που ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ είναι γιατί μπορώ να υπηρετήσω την ενότητα. Αυτό κάνω όλη μου την πολιτική ζωή, μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Από την πρώτη μέρα. Γι’ αυτό δεν έχω κομματική παρέα. Δεν έχω “δικούς μου”. Δεν χρειάζομαι τη δική μου ομάδα για να προεδρεύσω. Δεν έχω μάθει έτσι. Εχω μάθει να φτιάχνω ομάδες. Αξιοποιώντας όποια και όποιον θέλει να προσφέρει. Συνθέτοντας δυνάμεις και προσφέροντας προοπτική. Οπου κι αν βρέθηκα. Αυτό έκανα πάντα. Αυτό, θα κάνω και ως πρόεδρος, αν εκλεγώ» προσέθεσε ο κ. Γερουλάνος.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου επέρριψε ευθύνες στον Νίκο Ανδρουλάκη για τις εκλογικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ, αν και δεν τον κατονόμασε. «Μέσα σε δύο χρόνια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχασαν δύο εκατομμύρια ψηφοφόρους, εμείς συνεχίσαμε να κινούμαστε εκεί κάπου στο 13%, έχοντας κάποιους να δηλώνουν και ικανοποιημένοι» είπε.

Η υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος συμπλήρωσε πως το κόμμα δεν μπορεί να συνεχίζει να στέλνει θολά μηνύματα. «Από το πρόσωπο που θα εκλεγεί θα κριθεί αν το ΠΑΣΟΚ θα μπει σε φάση ανόδου, μετατροπής του σε κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς, των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και της ελπίδας ή θα παραμείνει κόμμα θολών θέσεων, ετεροπροδιορισμών, ασαφούς προσανατολισμού και φυσιογνωμίας».

Η Αννα Διαμαντοπούλου, από την αρχή της ομιλίας της στη διευρυμένη συνεδρίαση της ΚΠΕ, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να μιλήσει με όρους εσωκομματικής αντιπαράθεσης, αλλά για την μεγάλη ευκαιρία που έχει τώρα το ΠΑΣΟΚ για το ίδιο το μέλλον του αρκεί να μιλήσει για το μέλλον της χώρας. «Η κοινωνία», ανέφερε «είναι αδιάφορη για τον εσωτερικό μας διάλογο. Νοιάζεται για το αύριο».

Περιέγραψε τη σημερινή πολιτική συγκυρία από την οποία αναδεικνύεται ξανά ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση της ΝΔ για την πολιτική που ακολουθεί σχεδόν σε όλους το τομείς. «Η κυβέρνηση ασχολείται κυρίως με την επικοινωνία και έχει εγκαταλείψει κάθε ιδέα σχεδιασμού για το μέλλον, φοβισμένη από το πολιτικό κόστος και βυθισμένη σε κομματικές αντεγκλήσεις και προσωπικές έριδες. Η συνθηκολόγηση του κ. Μητσοτάκη με τον ακραίο συντηρητισμό είναι η συνταγή της παράλυσης», σύμφωνα με την κυρία Διαμαντοπούλου.

Ο Χάρης Δούκας δήλωσε κι εκείνος πως ήρθε «η ώρα να ανοίξουμε όλοι μαζί έναν νέο, ενάρετο κύκλο υπέρβασης. Με το ΠΑΣΟΚ να σηκώνει ανάστημα. Με το ΠΑΣΟΚ να γίνεται και πάλι πλειοψηφικό στην κοινωνία, έτοιμο για να κυβερνήσει τον τόπο». «Οραματίζομαι ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο, ανοιχτό, με ανθρώπους με νέες ιδέες και αντιλήψεις, και όχι ένα μικρομάγαζο μικροσυμφερόντων, με μισόλογα, παρωχημένες προτάσεις και αμήχανες στιγμές σιωπής μπροστά στα προβλήματα» πρόσθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, τέλος, μίλησε για τη μεγάλη και την τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας και σημείωσε πως είναι ο μόνος που μιλάει ξεκάθαρα για μια μεγάλη παράταξη που θα προκύψει με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, με άνοιγμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.

«Ξέρω ότι αυτή η άποψη ενοχλεί. Και μαζί ενοχλούν και αυτοί που τη διατυπώνουν, καθαρά και δυνατά. Για αυτό και επιστρατεύτηκαν μηχανισμοί χειραγώγησης. Μηχανισμοί απαξίωσης της προσπάθειας μου, αφού ο κίνδυνος για τα μεγάλα συμφέροντα είναι η δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που δεν θα μπορούν να την ελέγξουν. Ευτυχώς, στις 6 Οκτωβρίου θα ψηφίσουν και θα αποφασίσουν οι πολίτες, όχι οι δημοσκόποι, όχι τα εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα» υποστήριξε.