Νέα κινητοποίηση των εργαζομένων έξω από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ | Dimitris Kapantais / SOOC
Επικαιρότητα

Παράταση αγωνίας για τους (απλήρωτους) εργαζόμενους της «Αυγής»

Χωρίς εξελίξεις για την υπόθεση της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς, της οποία η ημερήσια έκδοση ανεστάλη με επίκληση τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Απλήρωτοι για τον Ιούνιο οι εργαζόμενοι
Protagon Team

Καμία απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων της «Αυγής» δεν έδωσαν η Πολιτική Γραμματεία –συνεδρίασε την Πέμπτη– και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παραπέμφθηκε η υπόθεση των κομματικών Μέσων μετά την απόφαση Κασσελάκη να κλείσει το ημερήσιο φύλλο της ιστορικής εφημερίδας και τις έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε να ανακοινώσει νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για το ζήτημα την ερχόμενη εβδομάδα κατά την ομιλία του στην Κ.Ε. το Σάββατο, καλώντας μάλιστα το κόμμα να πάρει τις «αποφάσεις που πρέπει επιτέλους να παρθούν».

Η δαπάνη του ΣΥΡΙΖΑ για την «Αυγή» και το «Κόκκινο» ήταν 969,000 ευρώ το 2015, ενώ «το 2019, σκαρφάλωσε στα 3,1 εκατ. ευρώ. Το 2021, στα 3,6 εκατ. ευρώ. Και εφέτος, προβλέπεται να ανέλθει στα 4,1 εκατ. ευρώ» ισχυρίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης. Αφού αναφέρθηκε στη δύσκολη εξίσωση των οικονομικών της Κουμουνδούρου, πρόσθεσε:

«Εχει έρθει η ώρα τα όργανα του κόμματος να πάρουν μεγάλες αποφάσεις για τα ιστορικά αυτά Μέσα του κόμματος. Και για αυτό θα συγκαλέσω εκ νέου ξεχωριστή Πολιτική Γραμματεία την ερχόμενη εβδομάδα. Να παρθούν οι αποφάσεις που πρέπει επιτέλους να παρθούν».

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων των προηγούμενων ημερών ο Στέφανος Κασσελάκης πραγματοποίησε συνάντηση μαζί με τους εργαζόμενους την Πέμπτη, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΠΓ, και την Παρασκευή, πραγματοποιώντας επίσκεψη στα γραφεία της εφημερίδας.

Ο κ. Κασσελάκης απέφυγε να μιλήσει με τους εργαζόμενους, οι οποίοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το ξενοδοχείο όπου συνεδρίασε η Κ.Ε. (Dimitris Kapantais / SOOC)

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι συναντήσεις αυτές υπήρξαν άκαρπες, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει προτάσεις για την απεμπλοκή του κόμματος, του βασικού μετόχου δηλαδή, από τη χρηματοδότηση του ιστορικού εντύπου.

Το ένα σενάριο αφορά στην (ξαφνική) πρότασή του να αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την «Αυγή», ενώ μία άλλη εισήγηση ήταν η πώληση της εφημερίδας σε ιδιώτες.

Οι εργαζόμενοι της «Αυγής» έχουν ζητήσει, από την πλευρά τους, «να ανακληθεί η απόφαση για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της “Αυγής”», «να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας» αλλά και «να εξοφληθούν όλα τα δεδουλευμένα».

Τα ίδια αιτήματα διατυπώθηκαν από τους δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς της εφημερίδας και στην τελευταία κινητοποίησή τους.

Στα παραπάνω έχει προστεθεί, ωστόσο, και το αίτημα της καταβολής του μισθού του Ιουνίου, καθώς το Σάββατο οι εργαζόμενοι εξακολουθούσαν να μην έχουν λάβει τα δεδουλευμένα για τον περασμένο μήνα. Θα επανεξετάσουν τη στάση τους μετά από νέα συνέλευση τη Δευτέρα.

Ενα από τα «απεργιακά πρωτοσέλιδα» που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι. Κύριο αίτημά τους παραμένει η επανέκδοση του καθημερινού φύλλου: