Προηγήθηκαν οι επίμονες ερωτήσεις από την αντιπολίτευση για τη συνάντηση που φέρονται να είχαν τα δύο στελέχη με τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Το Βήμα» Ευάγγελο Μαρινάκη | In Time News
Επικαιρότητα

Παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση Μπρατάκος και Παπασταύρου

Ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους, μετά την αποκάλυψη ότι βρέθηκαν σε γιορτή του ίδιου επιχειρηματία στον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου απέδωσε ρόλο υποκινητή της πρότασης δυσπιστίας. «Η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα», σχολίασαν από την κυβέρνηση
Protagon Team

Ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν το απόγευμα της Πέμπτης τις παραιτήσεις τους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση της κυβέρνησης, «ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους».

Προηγήθηκαν οι επίμονες ερωτήσεις από την αντιπολίτευση για τη συνάντηση που είχαν τα δύο στελέχη με τον εκδότη της εφημερίδας «Το Βήμα» Ευάγγελο Μαρινάκη, συνάντηση που έγινε μετά το επίμαχο δημοσίευμα περί «μονταζιέρας στα Τέμπη».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε στη Βουλή σε δύο υπουργούς της κυβέρνησης, που –όπως είπε– έπιναν ποτά το βράδυ της Κυριακής με συγκεκριμένο επιχειρηματία. Ο κ. Ανδρουλάκης επικαλέστηκε δημοσίευμα ιστοσελίδας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης επιβεβαίωσε λίγο αργότερα από το βήμα της Βουλής ότι επρόκειτο για «κοινωνική συνάντηση».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκαν εν συνεχεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, μέσω ανάρτησής του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά την ομιλία του στη Βουλή νωρίτερα την Πέμπτη, και άλλοι.

Κυβερνητικά στελέχη αιτιολόγησαν την παραίτηση λέγοντας ότι η συμμετοχή του κ. Μπρατάκου και του κ. Παπασταύρου σε ένα γεγονός που χαρακτήρισαν ως «κοινωνική εκδήλωση» έστειλε «το λάθος μήνυμα». Και όντως το έστειλε, καθώς μετά το επίμαχο δημοσίευμα, από το Μέγαρο Μαξίμου απέδιδαν με παροιμιώδη επιμονή την πρωτοβουλία του κ. Ανδρουλάκη για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης σε επιχειρηματικά συμφέροντα —αλλά την ίδια ώρα δύο στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απουσίαζε στον Καναδά, διασκέδαζαν με τον εκδότη του «Βήματος της Κυριακής».

Ετσι η κυβέρνηση βρέθηκε στην ασυνήθιστη θέση να ακούει όλη τη συμπολίτευση να την υπερασπίζεται για το έργο της αλλά να χάνει δύο στελέχη εν μέσω μιας πρότασης δυσπιστίας εναντίον της!

Οι αιτιάσεις της κυβέρνησης για τα «οικονομικά συμφέροντα»

Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση διατύπωσε αιχμές για σύνδεση της Χαρ. Τρικούπη –η οποία είχε την πρωτοβουλία για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας– με οικονομικά συμφέροντα, με τον εκπρόσωπό της, Παύλο Μαρινάκη, να υποστηρίζει εμφατικά ότι ο κ. Ανδρουλάκης προχώρησε στην κίνηση αυτή με αφορμή το προαναφερθέν δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής

Στην ερώτηση γιατί να θέλουν κάποια οικονομικά συμφέροντα να πλήξουν την κυβέρνηση, ο κ. Μαρινάκης είχε απαντήσει λέγοντας πως τα ισχυρά συμφέροντα προτιμούν τις ανίσχυρες κυβερνήσεις, διευκρινίζοντας: «Μιλάμε για μια εφημερίδα (“Το Βήμα”), δεν είναι γενικά και αόριστα οικονομικά συμφέροντα. Ημασταν πολύ συγκεκριμένοι».

Την Τετάρτη ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης, με τον Μάκη Βορίδη να λέει τα ακόλουθα στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, στη δική του παρέμβαση στη Βουλή:

«Επειδή λέτε ότι σας αποδώσαμε μομφή, δημιουργεί μια απορία γιατί ενώ δεν έχετε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για τις υποκλοπές, ενώ δεν έχετε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για τα θέματα της Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ δεν έχετε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για άλλα ζητήματα της πολιτικής, ενώ δεν έχετε θέσει πρόταση δυσπιστίας για τα προσωπικά δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών, που μας μέμφεστε, ξυπνήσατε Κυριακή μεσημέρι και αποφασίσατε να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας για το δημοσίευμα μιας εφημερίδας. Ναι, η σχέση δημιουργεί συνειρμούς της πράξεως σας με ό,τι εκπροσωπεί και είναι το συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα.

»Μας συγχωρείτε, δεν μπορώ να πιστέψω κ. Ανδρουλάκη ότι σας κινητοποίησε τόσο πολύ ένα ήδη απαντηθέν δημοσίευμα. Επιλέξατε συμμάχους εκδοτικούς και οικονομικούς! Αυτό είναι σήμερα η πρόταση δυσπιστίας και γίνεται γιατί η ισχυρή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενοχλεί και πρέπει να αποδυναμωθεί».

Μετά τις παραιτήσεις του κ. Μπρατάκου και του κ. Παπασταύρου, δύο στενότατων συνεργατών του Πρωθυπουργού, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν κάτι παραπάνω από εύλογες.

Αντιδράσεις

«Για μια ακόμη φορά πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη. Οι αναγκαστικές “παραιτήσεις” των πιο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνουν τη διαπλοκή στην οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει βουτηχτεί», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «μετά τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ήρθε σήμερα η σειρά των Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου. Καλή τύχη στους επόμενους…».

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν και ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος στην ομιλία του στη Βουλή την Πέμπτη, σχολίασε χαρακτηριστικά:

«Για ποια οικονομικά συμφέροντα με κατηγορείτε; Για αυτά που το πρωί καταγγέλατε ότι θέλουν να σας αποσταθεροποιήσουν και το βράδυ δύο από τους πιο στενούς σας συνεργάτες ο κ. Παπασταύρου και ο κ. Μπρατάκος έπιναν ποτάρες μαζί τους; Τελικά τους στείλατε να καπνίσουν πούρα κ. Μητσοτάκη, ή την πίπα της ειρήνης; Οι παραιτήσεις τους δεν σβήνουν ότι πυρήνας του προβλήματος είστε εσείς κ. Μητσοτάκη», είπε, μεταξύ πολλών άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Την στιγμή που ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος από το βήμα της Βουλής αποκάλυπτε με ονόματα την συνάντηση των δύο κορυφαίων υπουργών με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο κ. Μπρατάκος και ο κ. Παπασταύρου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό. Εάν η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός νομίζουν ότι θα διασωθούν με παραιτήσεις, ακόμα και κορυφαίων υπουργών έπειτα από τις συντριπτικές αποκαλύψεις του Κυριάκου Βελόπουλου, πλανώνται», σημείωσε από την πλευρά της η Ελληνική Λύση.