Protagon A περίοδος

Οι «ειρηνευτές» με την ημισέληνο

Η Τουρκική φρεγάτα Yildirim –«Αστραπή» στα Ελληνικά- βγήκε λέει από τα Δαρδανέλια για να πάει στον Λίβανο...

Σωτήρης Ξενάκης

Η Τουρκική φρεγάτα Yildirim –«Αστραπή» στα Ελληνικά- βγήκε λέει από τα Δαρδανέλια για να πάει στον Λίβανο. Μόνο που ο καπετάνιος της είτε γιατί ζήλεψε τη δόξα του προγόνου του που είχε πει το «Μάλτα Γιοκ» είτε για άλλους λόγους, αποφάσισε να πεταχτεί πρώτα μια βόλτα από την… Εύβοια!

Το αποτέλεσμα; Το πολεμικό πλοίο των «φίλων και γειτόνων» έφτασε στα Ελληνικά νερά, ελάχιστα μίλια από τις ακτές της Εύβοιας, ευτυχώς τις Ανατολικές. Διότι κάπου εκεί απέναντι από τις δυτικές ακτές της, είναι οι Λιβανάτες Φθιώτιδος. Και δεν θα απέκλεια να βλέπαμε την φρεγάτα με την ημισέληνο στον Βόρειο Ευβοϊκό και τους Τούρκους να μας λένε ότι έκαναν αβλαβή διέλευση για να δουν αν οι Λιβανάτες μοιάζουν με τον Λίβανο!

Το αστείο- ή μάλλον το σοβαρό- είναι ότι η φρεγάτα είχε τελικό προορισμό την δύναμη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στην τόσο ευαίσθητη περιοχή των ακτών του Λιβάνου.

Αν έτσι αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι τον ρόλο τους ως ειρηνευτές, τότε ζήτω που καήκαμε. Μετά συγχωρήσεως , για τους ρομαντικούς –για να μην πω αμετανόητους- εραστές της Ελληνοτουρκικής φιλίας…