Ο σχολιαστής Βαρουφάκης…

Ο κ. Βαρουφάκης, εδώ και λίγο καιρό έχει μπει στην άκρη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Γιατί παραμένει σ' αυτή τη θέση, αφού δεν ασκεί τον ρόλο του;

Γιάννης Παντελάκης

To μόνο σίγουρο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, είναι πως βρίσκονται σε οριακό σημείο. Τι πρόκειται να συμβεί, ποια εξέλιξη θα έχουν, πώς θα υποδεχτεί ενδεχόμενη συμφωνία η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ποιες πολιτικές εξελίξεις θα προκληθούν, όλα αυτά κινούνται στη σφαίρα της αβεβαιότητας. Όλα τα ενδεχόμενα θεωρείται πως είναι ανοικτά.

Στις Βρυξέλλες, το βράδυ παίχθηκε ένα ακόμα επεισόδιο του μεγάλου σε διάρκεια και ένταση σίριαλ των διαπραγματεύσεων. Στον Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Ομπάμα με αντικείμενο το ελληνικό θέμα, σε όλες τις ευρωπαϊκές -και οχι μόνο- πρωτεύουσες τα μάτια ήταν στραμμένα στα αποτελέσματα της συνάντησης.

Κι όμως, απ' όλη αυτή τη διαδικασία, απουσίαζε ένας υπουργός ο οποίος, θεωρητικά, χάραξε εξ αρχής τη στρατηγική των διαπραγματεύσεων από τη δική μας πλευρά, εμφανίστηκε να πρωταγωνιστεί στις πρώτες φάσεις των συζητήσεων με πρωτεύοντα ρόλο. Ο Γ. Βαρουφάκης. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας που διανύει μια από τις πιο οριακές στιγμές της, απουσίαζε από τις Βρυξέλλες παραμένοντας στην Αθήνα. Και η μοναδική συμμετοχή του στις διαδικασίες των Βρυξελλών, ήταν να καλέσει μέσω twitter ανθρώπους που του ζητούσαν την άποψή του για το αποτέλεσμα της συνάντησης των Βρυξελλών, «να πάνε για ύπνο»!

Μάλιστα, το επόμενο πρωινό, ο υπουργός ως παρατηρητής-σχολιαστής των εξελίξεων, άρχισε να αναφέρεται στις προτάσεις των δανειστών και να λέει την άποψή του για το 23% στον ΦΠΑ, τον σχετικό φόρο στα νησιά κ.λπ. Κάποια στιγμή, ο κ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε και για την ηχηρή απουσία του από τις Βρυξέλλες και είπε πως «δεν πρέπει να πηγαίνει ο υπουργός Οικονομικών σε συναντήσεις του πρωθυπουργού με αρχηγούς κρατών. Ο υπουργός Οικονομικών μιλάει με τους συναδέλφους του. Αν ήμουν εγώ εκεί θα είχε ζητήσει και ο Σόιμπλε να είναι παρών. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό»!

Είναι γεγονός πως ο κ. Βαρουφάκης εδώ και λίγο καιρό έχει μπει στην άκρη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τον ρόλο που έπαιζε, τον εχει αναλάβει ο κ.Τσακαλώτος και η ομάδα του. Επίσης γεγονός ωστόσο είναι, πως ο κ. Βαρουφάκης παραμένει υπουργός Οικονομικών. Μιας χώρας μάλιστα, η οποία κινδυνεύει με απόλυτη χρεoκοπία. Και το ερώτημα είναι γιατί παραμένει σε αυτή τη θέση, αφού δεν ασκεί τον ρόλο του. Ένα ρόλο ιδιαίτερα αυξημένο λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων.

Η απάντηση, μπορεί να δοθεί μόνο με πολιτικούς όρους. Μια απομάκρυνση του υπουργού στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα είχε διπλά αρνητικό για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό αποτέλεσμα. Αφενός θα εμφανιζόταν ο Έλληνας πρωθυπουργός να υιοθετεί την απαίτηση μερίδας των δανειστών να απομακρυνθεί ο υπουργός, κάτι το οποίο έχει γίνει ουσιαστικά (με την ανάθεση του κορυφαίου ρόλου στην ομάδα διαπραγμάτευσης στον Τσακαλώτο), άλλα όχι και τυπικά. Και έτσι σώζονται τα προσχήματα.
Αφετέρου, λόγω του χαρακτήρα του Βαρουφάκη, άμεση απομάκρυνσή του (ως αποτέλεσμα της αφαίρεσης των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων του), θα δημιουργούσε έναν ακόμα αυτόνομα αντιπολιτευτικό πόλο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Και από τέτοιους, το κόμμα έχει πλεόνασμα, μάλλον ο κ. Τσίπρας δεν θα θέλει να προσθέσει ακόμα έναν. Προτιμά έναν υπουργό Οικονομικών σε ρόλο σχολιαστή, από έναν ακόμα ισχυρό πονοκέφαλο…