«Εθνικά σωστή και αναγκαία» χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ο Ακης Σκέρτσος | InTime News / ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
Επικαιρότητα

Ο Σκέρτσος, το ΠΑΣΟΚ και η εμβληματική μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν και στην περίοδο που ο ίδιος ήταν συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τομεάρχη Παιδείας, τότε, του Κινήματος, έκανε ο υπουργός Επικρατείας κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο της ΝΔ, προκειμένου να μιλήσει για εκείνους που είναι «μεταρρυθμιστές στα λόγια» και για την παράταξη που δεν «φοβήθηκε» και «στήριξε τις ιστορικές αλλαγές»
Protagon Team

Να καταδείξει «τι είναι αυτό που κάνει τόσο ανθεκτική τη Νέα Δημοκρατία μέσα στον χρόνο» επιχείρησε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος στην τοποθέτησή του στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος το Σάββατο, καταθέτοντας τα χαρακτηριστικά της «γαλάζιας» παράταξης, που σύμφωνα με τον ίδιο την καθιστούν «πολιτικά χρήσιμη στον τόπο», όσο και την προσωπική του διαδρομή προς τη ΝΔ από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έκανε πίσω σε «ιστορικές αλλαγές».

Ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην «εμβληματική μεταρρύθμιση των μη κρατικών πανεπιστημίων», για την οποία δήλωσε «πραγματικά περήφανος», κάνοντας λόγο για ένα παράδειγμα που φωτίζει, όπως είπε, «γιατί τόσοι πολλοί πήραμε την απόφαση να ενταχθούμε και να είμαστε πλέον περήφανα μέλη της νέας ΝΔ».

Η αφήγηση του κ. Σκέρτσου ξεκίνησε από το 2006 και το 2007, όταν «ως νέος συνεργάτης τότε του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που ήταν τομεάρχης παιδείας του ΠΑΣΟΚ», έδιναν «τη μάχη για την αλλαγή του άρθρου 16, στηρίζοντας την πρόταση της κυβέρνησης της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το κάναμε διότι ήταν το εθνικά σωστό και αναγκαίο. Και διότι σε τέτοιες στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές οι πολιτικές συναινέσεις μεταξύ των κομμάτων είναι αναγκαίες. Το ΠΑΣΟΚ, προς απογοήτευση μου, δυστυχώς τότε φοβήθηκε και έκανε πίσω. Δεν στήριξε αυτή την ιστορική αλλαγή».

«Η πατρίδα μας έχασε μια μεγάλη ευκαιρία εκείνη την περίοδο να συγκλίνει εκπαιδευτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Χάσαμε κυρίως τη δυνατότητα να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στη νέα γενιά να σπουδάζει και να προκόβει στη χώρα μας, αντί να γίνεται η γενιά του brain drain» τόνισε ο υπουργός, για να προσθέσει: «Αργήσαμε αλλά τα καταφέραμε. Από τον περασμένο μήνα τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι νόμος του κράτους. Χάρη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Κυριάκο Πιερρακάκη και σε όλους εσάς και εμάς που στηρίξαμε αυτή την αυτονόητη πολιτική αλλαγή».

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω ήταν πως είναι «άλλο να είσαι μεταρρυθμιστής στα λόγια και άλλο στην πράξη», όπως το έθεσε. «Η πολιτική συμπόρευση που ακολούθησε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης χρέους υπό τη συγκυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρα και του Βαγγέλη Βενιζέλου έκαναν ακόμη πιο σαφές στο μυαλό μου ότι μία είναι η μεγάλη παράταξη της ευθύνης και της συνέπειας μπροστά στα δύσκολα. Η Νέα Δημοκρατία» συμπλήρωσε.

Κεντρικό σημείο της ομιλίας του κ. Σκέρτσου ήταν η παράθεση των παρακάτω έξι αρχών «που συγκροτούν το DNA αυτής της παράταξης από τη σύστασή της και την καθιστούν διαχρονικά ανθεκτική και πολιτικά χρήσιμη για τον τόπο:

Πρόκειται για τα στοιχεία «που συγκροτούν τη ραχοκοκαλιά της ΝΔ και συμβάλλουν σε μια πιο υγιή δημοκρατία, που ενώνει αντί να διχάζει, που μας πάει μπροστά όλους μαζί αντί να μας καθηλώνει και να μας πηγαίνει πίσω. Αυτές οι έξι αρχές και αξίες είναι οι άγκυρές μας που κρατούν σταθερό το σκάφος και το τιμόνι της πατρίδας. Οποιος κι αν είναι ο καπετάνιος. Σε κάθε φουρτούνα. Χάρη σε αυτές η ΝΔ πέτυχε και ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση να κρατήσει αυτά τα 50 χρόνια την κοινωνία ενωμένη και τη χώρα σταθερά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» υπογράμμισε.

Ο κ. Σκέρτσος έκλεισε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στην αποστολή της κυβέρνησης να κάνει τη χώρα «πιο ισχυρή και πιο ευρωπαϊκή». «Αυτό είναι το κοινωνικό συμβόλαιο που υπηρετούμε. Και αυτό θα κληθούμε να επιβεβαιώσουμε και στην επόμενη κάλπη των ευρωεκλογών: την εμπιστοσύνη ότι αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να πάει την πατρίδα μας σταθερά, αταλάντευτα, τολμηρά και μόνο μπροστά» κατέληξε ο Ακης Σκέρτσος.