Επικαιρότητα

Ο κύβος ερρίφθη: Αρση ασυλίας Πολάκη εισηγήθηκε η Επιτροπή Δεοντολογίας στη Βουλή

Οκτώ μέλη της Επιτροπής ψήφισαν υπέρ και δύο κατά, ενώ με φωνές διαμαρτυρίας αποχώρησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Τι είπε ο ίδιος ο πρώην αναπληρωτής υπουργός
Protagon Team

Την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη για τις δύο δικογραφίες που εστάλησαν στη Βουλή εισηγήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η πλειοψηφία της αρμόδιας Επιτροπής Δεοντολογίας.

Οπως έγινε γνωστό, οκτώ μέλη της Επιτροπής ψήφισαν υπέρ και δύο κατά, ενώ αποχώρησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι παραβιάζεται ο κανονισμός της Βουλής στον οποίο αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρξει τριήμερη προθεσμία προκειμένου να προετοιμαστεί ο εγκαλούμενος για την παροχή εξηγήσεων.

Υπέρ της άρσης ασυλίας και για τις δύο υποθέσεις ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, Κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25

Σημειώνεται ότι η πρώτη δικογραφία για τον κ. Πολάκη σχηματίστηκε μετά από μήνυση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για τον γνωστό ισχυρισμό του κ. Πολάκη ότι κατέγραψε την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν μετά την αποκάλυψη για το καταναλωτικό του δάνειο από την Attica Bank.

Η συνομιλία είχε διαρρεύσει αυτολεξεί σε φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσο ενημέρωσης και μετά τον σάλο από την αποκάλυψη Πολάκη για την καταγραφή της συνομιλίας, ο ίδιος προσπάθησε να το πάρει πίσω, προφανώς κατόπιν σχετικής συμβουλής του δικηγόρου του (δεδομένου ότι η πράξη του και η δημόσια ομολογία του συνιστούν ποινικό αδίκημα).

Η δεύτερη δικογραφία σχηματίστηκε μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση του πρώην στελέχους του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή.

Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος  έκανε λόγο για παρωδία, όπου «η ΝΔ και οι εκπρόσωποί της παραβίασαν όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή κατηγόρησε τα μέλη της πλειοψηφία ότι «φοβούνται να τηρήσουν το Σύνταγμα και να συστήσουν Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης», όπως ζήτησε ο κ. Πολάκης (σ.σ. σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγει να βρεθεί ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης) και αντ’ αυτού προχώρησαν σε «μία πρωτοφανή παραδικονομική διαδικασία, σε σύγκρουση με τη γνωμοδότηση του επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και την πάγια πρακτική του ελληνικού Κοινοβουλίου, που στηρίζεται σε σαφείς συνταγματικές διατάξεις».

«Μετέτρεψαν ζητήματα που αφορούν την πολιτική αντιπαράθεση και σχετίζονται με την υπουργική ιδιότητα του κ. Πολάκη σε ζητήματα προσωπικά, παρέκαμψαν κάθε ουσιαστική και διαδικαστική αντίρρηση που τέθηκε ενώπιόν τους, αποδεικνύοντας ότι είχαν προαποφασίσει τη στάση τους για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και ρεβανσισμού», ανέφερε  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, που κάλεσε τη ΝΔ «αν θέλει να εκδικηθεί τον Παύλο Πολάκη για όσα έχει στο παρελθόν αποκαλύψει, να βρει το σθένος να το κάνει σε Ειδικό Δικαστήριο και όχι κρυπτόμενη».

Πολάκης: Πολιτικός ρεβανσισμός

Ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης  μίλησε για κίνηση πολιτικού ρεβανσισμού από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

«Η πλειοψηφία της ΝΔ συνεπικουρούμενη από την Ελληνική Λύση και του ΚΙΝΑΛ προχώρησε στην πρώτη κίνηση πολιτικού ρεβανσισμού. Δεν δέχθηκαν να συγκροτηθεί ειδική προανακριτική επιτροπή, καθώς ότι έγινε ήταν όταν ήμουν υπουργός και γιατί ήμουν υπουργός. Αποκαλυψα τους κλέφτες του ΚΕΕΛΠΝΟ και ο Πουλής με κατηγορεί για συκοφαντική δυσφήμιση, αλλά και τις απευθείας αναθέσεις της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα», ήταν η πρώτη αντίδρασή του για την εισήγηση περί άρσης της ασυλίας του.

Νωρίτερα, κατά την τοποθέτησή του ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε εκ νέου τόσο στον Γιάννη Στουρνάρα, όσο και στον Σταμάτη Πουλή.

«Ο Στουρνάρας ήταν πολιτικός μου αντίπαλος. Όλο αυτό το έστησε ο Στουρνάρας επειδή έβγαλα τη γυναίκα του στη φόρα για παρανομίες. Εγώ δεν τον ηχογράφησα ποτέ.
Ο Πουλής ήταν λαμόγιο και από τη στιγμή που είναι λαμόγιο, θα τον λέω λαμόγιο», επέμεινε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του  ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης που συμμετείχε στην Επιτροπή και ψήφισε «όχι», δήλωσε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται πολιτικά και με πολιτικά μέσα για να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος ανούσιων αντιπαραθέσεων και αποπροσανατολισμού.