Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων ισχυρίζεται πως όταν τεθεί σε ισχύ στη χώρα του η Συμφωνία των Πρεσπών, θα είναι «Μακεδόνας»! | ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / inTimeNews
Επικαιρότητα

Ντιμιτρόφ στο Ευρωκοινοβούλιο: «Είμαι Μακεδόνας και μιλάω τη Μακεδονική γλώσσα»

Απαντώντας στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων τόνισε, επίσης, πως όταν η συμφωνία των Πρεσπών τεθεί σε ισχύ, «η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». H απάντηση της Εύας Καϊλή
Protagon Team

«Μακεδόνα» χαρακτήρισε τον εαυτό του ο Νικόλα Ντιμιτρόφ, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων με τους βουλευτές. Σημείωσε πως όταν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του θα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα μιλά τη «Μακεδονική» γλώσσα.

Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας τον λόγο, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε ότι «μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στην Ελλάδα» και ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ πώς θα ονομάζεται ο λαός της χώρας του μετά τη συμφωνία της 17ης Ιουνίου στις Πρέσπες. «Είμαι Μακεδόνας» ήταν η απάντηση Ντιμιτρόφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «όταν η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ, η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».

Ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε, ωστόσο, ότι ο όρος «Μακεδόνας» έχει διαφορετικές σημασίες και ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν Μακεδόνες. Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα και στην περιοχή της Μακεδονίας και πως η διάκριση αυτή είναι erga omnes.

Μιλώντας για το δημοψήφισμα, ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρόκειται για ζήτημα πολιτικών κομμάτων, Αριστεράς ή Δεξιάς, αλλά για το μέλλον της ίδιας της χώρας του και για την «οικοδόμηση σχέσεων φιλίας» σε μια περιοχή που το χρειάζεται. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενημερώνει τους πολίτες της χώρας σχετικά με το δημοψήφισμα, για να λάβουν ελεύθερα τις αποφάσεις για το μέλλον της χώρας τους.

«Θα πρέπει να μπούμε στη δύσκολη διαδικασία να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας γιατί το θέλει ο γείτονάς μας» ανέφερε. Ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι η αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ είναι κάτι που το ζητάει ο «γείτονάς μας» (σ.σ. η Ελλάδα) και η κυβέρνηση των Σκοπίων θα το πράξει διότι οι δύο χώρες θα πρέπει να δεχθούν η μία την άλλη. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να αλλάξουν την ταυτότητα των λαών, η οποία, όπως είπε, είναι μία «ιστορική διαδικασία ενηλικίωσης».

Συνεχίζοντας, ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι οι προσπάθειες της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ ξεκίνησαν από το 1993, όταν το κοινοβούλιο της χώρας ομόφωνα αποφάσισε ότι θέλει να ενταχθεί στη Συμμαχία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κοινή γνώμη των Σκοπίων, κατά τα 2/3 υποστηρίζει τον στρατηγικό στόχο για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα εκτίμησε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας συνειδητοποιούν τη σημασία αυτού του στόχου.

Η απάντηση της Εύας Καϊλή

Μόλις έλαβε τον λόγο ως πρόεδρος της διακοινοβουλευτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ στο Ευρωκοινοβούλιο, η Εύα Καϊλή απάντησε στον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

«Θα μιλήσω Ελληνικά, καθώς είμαι από την Ελλάδα, με καταγωγή από τη Μακεδονία. Και, όπως καταλαβαίνετε, θα απαιτούνται διαρκώς διευκρινίσεις για αυτά τα ζητήματα ταυτότητας που ανακύπτουν, από λάθη και παραλείψεις των νυν κυβερνήσεών μας, αλλά και από όσα πιθανόν θα αντιμετωπίσουμε ως προς τα μακεδονικά μας προϊόντα και τη χρήση του όρου».

Στη συνέχεια τον ρώτησε ευθέως, αν έχει διακρίνει την ανάγκη να διορθωθεί το παράδοξο να υπάρχει άλλη ονομασία για τη χώρα και άλλη στην ταυτότητά τους. Επιπλέον, ζήτησε να υπάρξει μια επιτροπή που θα επιλύει όλα τα προβλήματα που θα προκύπτουν στην πορεία, αλλά και αναγνώρισε το ότι είναι μια διαλλακτική κυβέρνηση που αναγνώρισε ότι πρέπει να αρθούν στην επιθετική ρητορική τους και στο Σύνταγμά τους οι αλυτρωτισμοί. Προσέθεσε, όμως: «Με την ιδιότητα μου ως πρόεδρος του ΝΑΤΟ στο ΕΚ, επιτρέψτε μου να σας διορθώσω όταν λέτε πως συμβιβάζεστε και εσείς για να σας επιτρέψουν οι Ελληνες την είσοδο στο ΝΑΤΟ, καθώς δεν είναι οι γείτονές σας που επιμένουν να λυθεί, αλλά όλοι οι σύμμαχοι, όταν έθεσαν υπό αίρεση αυτή τη συμφωνία αν δεν γίνει συνταγματική αναθεώρηση. Ετσι θα δεσμεύει εσάς και την όποια επόμενη κυβέρνηση σας, πως δεν θα εσωτερικευθεί στη συμμαχία οποιαδήποτε διένεξη».