«Να γίνει σεβαστή ουσιαστικά η βούληση των δημοτών της Χειμάρρας» ζήτησε εκ νέου ο Πρωθυπουργός | Γ.Τ Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Το θέμα Μπελέρη είναι θέμα κράτους δικαίου, όχι διμερές

Στην υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας αναφέρθηκε εκ νέου ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες. Ικανοποίηση της Αθήνας για την πορεία των συζητήσεων αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Protagon Team

«Να αποσαφηνίσουμε ότι ο λόγος που δεν συμφωνήθηκε η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου έχει να κάνει με το βέτο που προέβαλε η Ουγγαρία» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί από τις υπόλοιπες χώρες καλύπτει απόλυτα τους ελληνικούς προβληματισμούς, καθώς υπάρχουν σημαντικά αυξημένα κονδύλια για τη μετανάστευση, ένα αυξημένο κονδύλι για τις φυσικές καταστροφές και μια σημαντική πρόβλεψη για περαιτέρω ευελιξία στη χρήση κοινοτικών πόρων που αφορούν την περίοδο 2014-2020.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιανουαρίου, ώστε να επιχειρήσουν να συμφωνήσουν στο πλαίσιο που αποδέχονται οι 26 χώρες, και όχι η Ουγγαρία.

«Είμαστε ικανοποιημένοι διότι οι ελληνικοί προβληματισμοί ελήφθησαν υπόψη και υπάρχει συνολική κατανόηση ότι ειδικά για τα θέματα μετανάστευσης πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση, κυρίως των χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» προσέθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα Ελληνοτουρκικά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας δεν συζητήθηκαν. Στάθηκε, ωστόσο, στο γεγονός πως η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ήταν ένα ακόμα βήμα στην οικοδόμηση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, προσθέτοντας ότι η Διακήρυξη των Αθηνών προσδιορίζει «τα επόμενα βήματα στα οποία θέλουμε από κοινού να πορευθούμε».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι χρειάζεται χρόνος για να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και δήλωσε αισιόδοξος ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε καλή πορεία, η οποία θα επιτρέψει «να συζητήσουμε το δύσκολο ζήτημα, το οποίο εδώ και δεκαετίες δεν έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε, της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ερωτηθείς αν η λύση που βρέθηκε για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Ουκρανία την Πέμπτη, με την αποχώρηση του Βίκτορ Ορμπαν από την αίθουσα της Συνόδου, δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο, και κατά πόσο αποτελεί βήμα για κατάργηση του βέτο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως όλες οι αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνονται με ομοφωνία, όπως συνέβη και στη συνεδρίαση της προηγούμενης ημέρας.

«Τη στιγμή που έπρεπε να τοποθετηθούν τα κράτη-μέλη, η Ουγγαρία δεν προέβαλε βέτο. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» συνέχισε, συμπληρώνοντας ότι δεν βλέπει τέτοια αλλαγή και πως η ομοφωνία θα είναι ο κανόνας. «Αυτός είναι και ο λόγος που δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικου Πλαισίου».

Για την υπόθεση Μπελέρη ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν πρωταγωνίστρια στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και υπενθύμισε τη διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, η οποία φέρει την ελληνική σφραγίδα, πριν από 20 χρόνια. «Ημασταν από τους πρώτους που ενθαρρύνουμε διαρκώς αυτή την προσέγγιση. Αυτή η προσέγγιση έχει ορισμένους κανόνες, είναι μια διαδικασία όπου κάθε χώρα αξιολογείται ξεχωριστά για την πρόοδο που κάνει σε μια σειρά από θέματα, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων του κράτους δικαίου – και για εμάς το θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, του Φρέντι Μπελέρη, είναι βασικά ένα ζήτημα κράτους δικαίου. Δεν είναι απλώς μια διμερής διαφορά την οποία έχει η Ελλάδα με την Αλβανία» υπογράμμισε.

Η Αθήνα ζητά να αναγνωριστεί ότι ο Φρέντι Μπελέρης εκλέχθηκε νόμιμα δήμαρχος, πρόσθεσε. «Δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της αλβανικής Δικαιοσύνης, αλλά εδώ έγινε μια εκλογή την οποία ο Φρέντι Μπελέρης την κέρδισε και δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην φυλακή γιατί εκκρεμούν εις βάρος του κάποιες κατηγορίες» σημείωσε.

«Εμείς προσβλέπουμε μονίμως στο να μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο αυτό το πρόβλημα να επιλυθεί, έτσι ώστε να γίνει σεβαστή ουσιαστικά η βούληση των δημοτών της Χειμάρρας. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε ώστε να επιλυθεί το ζήτημα αυτό και να μπορέσει και η Αλβανία να αποδείξει ότι σε ένα κρίσιμο ζήτημα τουλάχιστον για ένα κράτος-μέλος, και ναι είναι κρίσιμο για μας αυτό το ζήτημα, έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα τα οποία όλοι μας απαιτούμε από μια χώρα η οποία φιλοδοξεί να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ» κατέληξε.