«Εύχομαι το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και καλοτάξιδη να είναι και η πορεία του συγγραφέα στους επόμενους στόχους του. Η χώρα έχει ανάγκη από φρέσκιες ιδέες και από ικανούς ανθρώπους να τις κάνουν πράξη»: αυτό τόνισε το βράδυ της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου και διευθυντή του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση: Οι περιπέτειες ενός οράματος», στο Μέγαρο Μουσικής.
Αυτές οι τέσσερις λέξεις, «στους επόμενους στόχους του», ερμηνεύτηκαν από τους παρατηρητές της εκδήλωσης ως σήμα του κ. Μητσοτάκη για την υποψηφιότητα του κ. Τσιόδρα στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Αλλωστε αυτή η εκδήλωση στάθηκε ως αφορμή για μια δευτεριάτικη μάζωξη σχεδόν όλης της κυβερνητικής παράταξης: υπουργοί, βουλευτές αλλά και ο Γρηγόρης Δημητριάδης –πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού (2019-2022) σε μία σπάνια δημόσια εμφάνισή του μετά την αποχώρησή του από το Μαξίμου το 2022– έδωσαν το παρών.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο κ. Τσιόδρας έχει γράψει ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που διατρέχει όλη την διαδρομή του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής συμπόρευσης. «Διαδρομή με πολλές στροφές, πολλά εμπόδια και πολλούς προωθητικούς συμβιβασμούς δημιουργώντας μία ευρωπαϊκή κοινότητα αξιών που εξασφαλίζει την ειρήνη και τη Δημοκρατία μετατρέποντας τους διακρατικούς ανταγωνισμούς σε κινητήριες δυνάμεις προόδου. Αυτά είναι επιτεύγματα καθόλου αυτονόητα και καθόλου δεδομένα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αρκεί να δει κανείς τις εξελίξεις των τελευταίων ετών και να αναλογιστεί πόσο πιο δύσκολο θα ήταν, ακόμα και για τα ισχυρότερα κράτη, να αντιμετωπίσουν μόνα τους τα προβλήματα.
«Απέδειξε η ΕΕ πολλές φορές ότι μαζί μπορούμε καλύτερα, ότι ως σύνολο είμαστε ισχυρότεροι από το άθροισμα των μερών μας. Παρά τις καθυστερήσεις, παρά τους συμβιβασμούς, η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι σήμερα διπλά αναγκαία, ως δίχτυ ασφάλειας των πολιτών και ως κοινός δρόμος για την πρόοδο των κρατών», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας ότι η παράταξη της ΝΔ και ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν που τοποθέτησαν τη χώρα στην Ευρώπη.
«Είναι ένας δρόμος στον οποίο η παράταξή μας έμεινε πάντα πιστή, ακόμα και όταν η πατρίδα μας κινδύνευσε να τον χάσει», επισήμανε.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα βαδίζει σε αυτόν τον δρόμο στις πρώτες θέσεις και όχι ουραγός στην οικονομική ανάπτυξη. «Εχουμε γίνει πρωταγωνιστής στο σκληρό πυρήνα της Ενωσης. Η χώρα μας εισηγήθηκε λύσεις που κατέληξαν σε πρακτικές συγκλίσεις», συμπλήρωσε. Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, σε μια δύσκολη πενθήμερη διαπραγμάτευση το καλοκαίρι του 2020 έφερε στην πατρίδα μας πρόσθετους πόρους τελικού ύψους 36 δις ευρώ για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μετρά την επίθεση της Covid. Πρόσθεσε ότι αυτή η κυβέρνηση καθιέρωσε και επίσημα τα εθνικά μας σύνορα ως ευρωπαϊκά αλλάζοντας σταδιακά την προσέγγιση όλης της Ευρώπης στο Μεταναστευτικό. «Δεν νοείται συνεκτική μεταναστευτική πολιτική χωρίς αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Με ισχυρές συμμαχίες θωράκισε την άμυνα της πατρίδας προωθώντας τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης συνολικά», παρατήρησε.
Με αφορμή τις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε και διατήρησε τους ίδιους πόρους από την ΚΑΠ όταν αυτοί μειωθήκαν για άλλες χώρες.
«Προσωπικά έκανα αυτή τη διαπραγμάτευση. Ηταν το ΕΛΚ που κατάφερε και έβαλε κάποιους φραγμούς σε ενίοτε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των πράσινων και των σοσιαλιστών. Για όλα αυτά τα οποία εν πολλοίς διαμαρτύρονται οι Ευρωπαίοι αγρότες. Η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να γίνει με προσοχή», συνέχισε.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διεθνής ακρίβεια κάνει επιτακτικές τις έκτακτες παρεμβάσεις και τις μόνιμες αυξήσεις του εισοδήματος και πως ένας πόλεμος στην καρδιά της ηπείρου μας και η κρίση στην ανατολική μεσόγειο καθιστούν προτεραιότητα την άμυνα και την ασφάλεια.
Ταυτόχρονα, είπε, ζωντανεύουν ξανά την ίδια ώρα λαϊκίστικα συνθήματα ευρωσκεπτικισμού που διαλαλούν εύκολες λύσεις, ενώ η έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης μας καλεί στην αντιμετώπιση νέων προκλήσεων
Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως οι ευρωεκλογές του Ιουνίου έχουν ξεχωριστή σημασία, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη συνολικά. «Θα κληθούν να αναδείξουν και στο ευρωκοινοβούλιο τις πολιτικές συμμαχίες και τους νέους ευρωβουλευτές που θα μπορούν να συντονίσουν τα βήματά τους με το αχαρτογράφητο μέλλον. Δεν είναι κάλπες που προσφέρονται για αποστολή ανέξοδων μηνυμάτων διαμαρτυρίας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θα σηματοδοτήσουν αν η Ευρώπη είναι σε θέση την επόμενη ημέρα να επιταχύνει τους ρυθμούς της εξέλιξής της και αν θα διαμορφωθούν νέες συμμαχίες της κοινής λογικής».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως απέναντι στις προκλήσεις αυτές ο τόπος ζητά από εμάς να δυναμώσουμε την εθνική φωνή στο κέντρο αποφάσεων της Ενωσης, «να ενισχύσουμε την παράταξη που έχει δείξει ότι ξέρει και μπορεί να παρεμβαίνει στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς».
Και πρόσθεσε: «Και βέβαια να στείλουμε στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο πρόσωπά με γνώση του ρολού τους, έτοιμα να σταθούν στον απαιτητικό χώρο του ευρωκοινοβουλίου. Εγώ μπορώ να διαβεβαιώσω ότι εμείς ως ΝΔ θα μείνουμε πιστοί στην πολιτική που υπηρετούμε εδώ και 4,5 χρόνια, του υπεύθυνου πατριωτισμού, του κοινωνικού προοδευτισμού και του φιλελεύθερου οικονομικού προσανατολισμού. Αυτή την πολιτική του πολυδυνάμου εκσυγχρονισμού που επιβεβαιώθηκε εκκωφαντικά στις κάλπες του Μαΐου και του Ιουνίου και έδωσαν στην ΝΔ ακόμα ισχυρότερο ποσοστό από το 2019. Είναι μια πολιτική που στοχεύει στην πραγματική σύγκλιση της Ελλάδος με την Ευρώπη και στη διατήρησή της στην καρδιά της Ευρώπης και στο κέντρο της λήψης των σημαντικών ευρωπαϊκών αποφάσεων».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως αυτές τις κατευθύνσεις υπηρετεί και το βιβλίο του Δημήτρη Τσιόδρα, προσφέροντας ευκαιρίες προβληματισμού.
Μετά τον κ. Μητσοτάκη, τον λόγο πήραν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόδωρος Ρουσόπουλος και οι πρώην επίτροποι της χώρας μας στην Κομισιόν. Συγκεκριμένα μίλησαν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Μαρία Δαμανάκη, ο Σταύρος Δήμας, και η Αννα Διαμαντοπούλου.
Ο κ. Ρουσόπουλος στην ομιλία του εξήρε το βιβλίο του κ. Τσιόδρα και έδωσε έμφαση στις προσπάθειες ευρωπαϊκής ενοποίησης και τις επιπτώσεις της. Σημείωσε ότι κάποιοι παράγοντες στις ευρωπαϊκές χώρες ενώνουν, ενώ κάποιοι άλλοι χωρίζουν, ενώ θεωρείται προϋπόθεση από τους λαούς για την ενοποίηση, η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας. Ο κ.Ρουσόπουλος επισήμανε ότι οι συνθήκες ασφάλειας σε χώρες που βρίσκονται σε ευαίσθητη θέση όπως η Ελλάδα, πιστώνονται στο επιχείρημα της ενοποίησης. Υπενθύμισε ότι διχάστηκε η Ευρώπη πριν από μερικά χρόνια «με εκείνο το χυδαίο ακρωνύμιο PIGS» που αφορούσε τον ευρωπαϊκό νότο, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα από παράδειγμα προς αποφυγή έγινε παράδειγμα επανάκαμψης με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είπε ότι ανέκαμψε το κύρος της χώρας, και πλέον οι άλλες χώρες μας αντιμετωπίζουν με σεβασμό, ενώ καταφέρθηκε κατά του λαϊκισμού, λέγοντας ότι ο Χέλμουτ Κόλ έλεγε πως όταν έπαιρνε μια απόφαση είχε τους πάντες απέναντι του, ενώ μετά από καιρό όταν γίνονταν ορατά τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης, ήταν με το μέρος του.
Ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος στην Κομισιόν Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην δική του ευρωπαϊκή εμπειρία από το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης που κατείχε, λέγοντας ότι ξεκίνησε από το μηδέν γιατί η Ευρώπη δεν είχε μεταναστευτική πολιτική. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον λαϊκισμό που εκμεταλλεύεται το μεταναστευτικό πρόβλημα, και είπε ότι σε μια συνάντηση του με την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, του ανέφερε ότι η χώρα της βγήκε από την Ε.Ε. γιατί οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις επένδυσαν στο πρόβλημα αυτό.
Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον Μακρόν σηκώνει την ευρωπαϊκή σημαία, και κρατά την Ελλάδα σε ευρωπαϊκή τροχιά, ενώ σημείωσε ότι η Ευρώπη περνά υπαρξιακή κρίση, και αναφέρθηκε στην αστάθεια που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, και είπε ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι η δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης μετά από δυο παγκοσμίους πολέμους.
Η πρώην επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, είπε ότι όταν ήταν στην Ευρώπη κάθε πρωί ξυπνούσε κι έπαιρνε μεγάλες οικονομικές ξένες εφημερίδες για να δει εάν παραμένει η χώρα μας στο ευρώ. Είπε ότι το βιβλίο του κ. Τσιόδρα στηρίζεται σε γεγονότα και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, διότι δεν αναπτύσσεται εν κενώ αλλά μέσα σε ένα κόσμο που ψάχνει το βηματισμό του. Έκανε λόγο για ανασφάλεια και αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τον κόσμο, γιατί – όπως είπε – έχουν συμβεί μεγάλες αλλαγές με ταχύτητα, όπως η τεχνολογική επανάσταση και οι πλανητικές κρίσεις. Αναφερόμενη στην τεχνολογική επανάσταση είπε ότι πέτυχε και μας αλλάζει τη ζωή, και προσέθεσε ότι με την τεχνολογία, πλέον στις αμερικανικές εκλογές η Τέιλορ Σουίφτ θα κρίνει κρίσιμες πολιτείες. Είπε ακόμη ότι έχουμε κρίση και πλέον ο πλούτος δεν παράγεται από την παραγωγή αλλά από μετακινήσεις κεφαλαίων και αυτό αυξάνει τις ανισότητες. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι 5 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου διπλασίασαν την περιουσία τους τα τελευταία χρόνια και 5 δισ. άνθρωποι έγιναν φτωχότεροι. Εκτίμησε ότι η απάντηση θα μπορούσε να είναι η παγκόσμια καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τέλος ανέφερε ότι υποβαθμίζεται η Ευρώπη απέναντι στις ΗΠΑ.
Ο πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος Σταύρος Δήμας αρχικά συνεχάρη τον Θόδωρο Ρουσόπουλο για την εκλογή του στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ τόνισε αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι αποκατέστησε το διεθνές κύρος της χώρας μας από το 2019. Αναφέρθηκε στο βιβλίο και είπε ότι μελετά την πορεία προς την ενοποίηση της Ευρώπης, και τόνισε ότι υπάρχουν αναχώματα που εμποδίζουν αυτή την ενοποίηση. Ανέφερε την απώλεια εθνικής κυριαρχίας η οποία όπως είπε ο κ. Δήμας, τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό και επίσης αναφέρθηκε στις οικονομικές ανισότητες στα κράτη – μέλη της ΕΕ. Η διαφορά στα επίπεδα ανάπτυξης απασχόλησης και βιοτικού επιπέδου των χωρών είναι μεγάλη και οι πολίτες μπορεί να αισθάνονται ότι η φωνή τους δεν ακούγεται, προσέθεσε ο κ. Δήμας, αναφερόμενος στους παράγοντες που εμποδίζουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Τέλος, αναφέρθηκε εκτενώς στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς και στις οικονομικές και βιομηχανικές εξελίξεις σε αυτές τις δυο χώρες, σε αντιδιαστολή με την Ευρώπη, η οποία δεν ακολουθεί με την ίδια ταχύτητα.
Τέλος, για το βιβλίο μίλησε και η κυρία Διαμαντοπούλου, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στην διεύρυνση της Ευρώπης την περίοδο της θητείας της, και τις συνέπειες που είχε, ενώ είπε ότι το 2024 βρίσκει την Ευρώπη μπροστά σε έναν ξεσηκωμό με διαφορετικά προβλήματα διαφορετικών χωρών και χώρων αναφέροντας ως παράδειγμα τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των εργατών στην Ευρώπη. Προσέθεσε ότι η Ανγκελα Μέρκελ είχε πει στην ίδια όταν ερωτήθηκε σχετικά, ότι το όραμα της ήταν οι Γερμανοί να ζουν καλύτερα, και σήμερα – είπε η κυρία Διαμαντοπούλου – το πληρώνει η ίδια η Ευρώπη. Επισήμανε ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αλλάξει κάθε ισορροπία και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο ουκρανικό και στις σχέσεις με την Κίνα και την Ρωσία, και η Ευρώπη δεν προετοιμάζεται γι΄αυτό το ενδεχόμενο, κάτι που – όπως είπε – πρέπει να γίνει. Τέλος, η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές όπως η άρση της ομοφωνίας, με όποιο κόστος, ακόμη κι αν κάποιες χώρες θίγονται.
Τσιόδρας: Συζήτηση επί της ουσίας προς τις ευρωεκλογές
«Θέλω να κλείσω την εκδήλωση με ευχαριστίες. Στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όχι μόνο για την παρουσία και την ομιλία του, αλλά και για την εμπιστοσύνη που με έχει τιμήσει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο Δημήτρης Τσιόδρας κλείνοντας την εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος».
Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ευχαρίστησε επίσης τον πρώην πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο, σημειώνοντας ότι υπήρξε επίσης συνεργάτης του σε δύσκολες εποχές, τους υπουργούς, τους βουλευτές, τους ανθρώπους που παρουσίασαν το βιβλίο, δηλαδή τον κ. Αβραμόπουλο, τον κ. Δήμα, την κυρία Δαμανάκη και την κυρία Διαμαντοπούλου, καθώς και την ειδική σύμβουλο του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη, που είχε την ευθύνη του συντονισμού της συζήτησης.
«Χαίρομαι που το βιβλίο δίνει το έναυσμα για μια συζήτηση επί της ουσίας πηγαίνοντας προς τις ευρωεκλογές. Εύχομαι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, να γίνει συζήτηση τέτοιου επιπέδου, ώστε στην κάλπη οι Έλληνες να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για το τι θέλουμε να κάνομε. Πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όσα έχει πέτυχει, θα βάλει τη σφραγίδα του και σε αυτές της ευρωεκλογές και η ΝΔ θα έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και ευχαρίστησε όλους όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση.