Φίλε Άρη Δαβαράκη,
Το παιχνίδι «κάντο όπως ο Πουαρό ή ο Σέρλοκ Χόλμς» είναι κάτι που επίσης μου αρέσει να παίζω όταν δυσκολεύομαι να αντιληφθώ το τι ακριβώς συμβαίνει.
Θα σε ακολουθήσω λοιπόν στο «κυνήγι του δολοφόνου» μέσα από τα μάτια του Πουαρό και του Σέρλοκ Χόλμς
Όπως θα έλεγε ο Σέρλοκ Χόλμς, «δεν υπάρχει τίποτα πιο απατηλό από το προφανές» (1) . Αλλά εσύ, μολονότι ακολουθείς το συλλογισμό του Σέρλοκ Χόλμς, στο κείμενο σου εστιάζεις μόνο σε «προφανείς εκτιμήσεις»: είναι προφανές ότι «ο Παπακωνσταντίνου δεν μπορεί να είναι τόσο βλάξ», γράφεις, και είναι προφανές ότι «ο Μπένυ έκανε τη δουλειά για να γλυτώσει από ένα κηπουρό που πολύ αντιπαθούσε και να τον «κάψει» μια για πάντα αφ’ ενός – και να θάψει κάπου βαθειά την περιβόητη λίστα που μπορεί να περιλαμβάνει ισχυρούς πολιτικούς υποστηρικτές του» λες.
Ποτέ μην κάνεις προφανείς εκτιμήσεις, θα σε συμβούλευε ο Σέρλοκ Χόλμς. «Μου κάνει πάντα εντύπωση μια σαχλαμάρα τόσο προφανής» (2) θα συμπλήρωνε και θα σου έλεγε: «Βλέπεις, αλλά δεν παρατηρείς. Η διαφορά είναι προφανής»(3)
Ούτε ο Σέρλοκ ούτε ο Πουαρό θα ξεκίναγαν την υπόθεση από την ημέρα της αποκάλυψης των ονομάτων των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου. Κι αν τους την ανέθεταν τότε, να είσαι βέβαιος πως θα αναζητούσαν τα γεγονότα από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η υπόθεση.
Οι ντεντέκτιβ θα παρατηρούσαν ότι η αφετηρία της υπόθεσης εντοπίζεται κάπου στις αρχές Οκτώβρη, όταν γίνεται γνωστό ότι ο κ. Διώτης αποχώρησε από το ΣΔΟΕ χωρίς να αφήσει στην υπηρεσία του φάκελο με τη «λίστα Λαγκάρντ» που την είχε παραλάβει τον Ιούνιο του 2011.
Ο Σέρλοκ Χόλμς θα έβρισκε πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν «αποκαλύπτεται» ότι την έχει, αλλά ο ίδιος δηλώνει δημόσια και αυτοβούλως ότι έχει ένα άτυπο αντίγραφο που είχε αφήσει στο γραφείο του ο κ. Διωτης όταν τον ενημέρωσε με δυο μήνες καθυστέρηση, τον Αύγουστο του 2011 για την ύπαρξη, την προέλευση και το περιεχόμενο της λίστας. Ένα άτυπο αντίγραφο, ούτε το μόνο αντίγραφο σε UBS, ούτε το αρχικό CD που, όπως δήλωσε πολλές μέρες αργότερα ο κ. Παπακωνσταντίνου το κράτησε και το …έχασε !
Στον Σέρλοκ Χόλμς θα κάνει εντύπωση ότι συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, το αντίπαλο, ξεκινά μια εκστρατεία για να καταδείξει ως τον μοναδικό υπεύθυνο αυτόν που αυτοκλήτως έδωσε τη λίστα στις Αρχές. Και θα αναρωτηθεί: μα πως είναι δυνατόν να θεωρείται τώρα πως ο Ευ. Βενιζέλος πήγε να παγιδέψει τον κ. Παπακωνσταντίνου όταν την ώρα που στέλνει το άτυπο αντίγραφο ούτε ξέρει ούτε μπορεί να φανταστεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πει ότι μετέφερε το περιεχόμενο από το CD σε USB, κράτησε το CD και έστειλε στο ΣΔΟΕ το USB (μα γιατί δεν έκανε το αντίστροφο;- θα αναρωτηθεί ο Σέρλοκ Χόλμς) και μετά έχασε το αυθεντικό CD!
Ο Σέρλοκ δεν θα άφηνε επίσης ανεξερεύνητο το γεγονός ότι η υπόθεση έρχεται στο φως μόνο όταν ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ παύεται από τη θέση του, όταν μάλιστα αυτός ο ειδικός γραμματέας είχε τη λίστα επί υπουργείας 5 υπουργών: Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου, Σαχινίδη, Ζανιά, Στουρνάρα!
Ο Πουαρό στρίβοντας το μουστάκι του θα έλεγε: «Είναι το μυαλό, αυτά τα μικρά γκρι κύτταρα, στο οποίο κανείς πρέπει να βασίζεται. Κάποιος πρέπει να αναζητά την αλήθεια μέσα σε αυτά κι όχι έξω από αυτά» (4)
Ούτε στον Πουαρό ούτε στον Σέρλοκ θα περνούσε απαρατήρητο το γεγονός ότι λίγες ημέρες αφού ο Ευ. Βενιζέλος έδωσε το άτυπο αντίγραφο στις Αρχές κάποιος άλλος (ποιος;) θα το διοχέτευε σε έναν δημοσιογράφο ο οποίος μάλιστα έχει άριστες σχέσεις με το κόμμα που επιτίθεται τον Ευ. Βενιζέλο. Και είναι βέβαιο ότι τη λίστα αυτή δεν την πήρε ο κ. Βαξεβάνης από τον κ. Βενιζέλο.!
Η λίστα αυτή, γνωστή ως «λίστα Βαξεβάνη», δεν συμπεριλαμβάνει τα ονόματα των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου. Άρα η «λίστα» που έφυγε από τον κ. Παπακωνσταντίνου για το ΣΔΟΕ με καθυστέρηση εννέα μηνών τον Ιούνιο του 2011 δεν είχε τα ονόματα αυτά, θα συμπέραινε με ενδιαφέρον ο Σέρλοκ Χόλμς.
Επιπλέον, αυτό που θα σχολιαστεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον Σέρλοκ Χόλμς είναι ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν «μπαίνει στο κάδρο» από τα υπάρχοντα στοιχεία αλλά λόγω ενός αναπάντεχου γεγονότος: την εμφάνιση της αυθεντικής λίστας Λαγκάρντ, η οποία έρχεται στην Ελλάδα ύστερα από έγγραφο του εισαγγελέα προς τον υπουργό οικονομικών οικονομικών, κ. Στουρνάρα, και έγγραφο του υπουργείο στη Γαλλία .
Αν δεν ερχόταν αυτή η αυθεντική λίστα που είχε μεταγραφεί και «χάσει» ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θα είχε πρόβλημα ο τελευταίος. Μπορούσε κανείς να προβλέψει ότι η Γαλλία θα έστελνε την αυθεντική λίστα; Όχι είναι η απάντηση. «Όταν εξαλείφεται το απίθανο, αυτό που παραμένει, όσο απίθανο και να είναι, δεν μπορεί παρά να είναι η αλήθεια» (5) θα σχολίαζε ο Σέρλοκ Χόλμς.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την αποκάλυψη της αυθεντικής λίστας και την αλλοίωση που υπέστη αυτή, συνεχίζει να κατηγορεί τον κ. Βενιζέλο ως τον βασικό και κύριο υπαίτιο.
«Η αλήθεια πονάει», θα συμπλήρωνε ο Πουαρό, «γιατί καταστρέφει τις ψευδαισθήσεις» (6)
Αν με ρωτήσεις, φίλε Άρη, ποιος είναι ο ένοχος φυσικά και θα σου πω ότι δεν ξέρω.
Αλλά θα ακολουθήσω τον συλλογισμό του Σέρλοκ Χόλμς:
– Επιθεωρητής Γκρέκορι: Υπάρχει κάποιο σημείο στο οποίο θέλεις να επικεντρωθώ;
– Σέρλοκ Χόλμς: Ναι, το περίεργο γεγονός του σκύλου μέσα στη νύχτα
– Επιθεωρητής Γκρέκορι: Ο σκύλος δεν έκανε τίποτα μέσα στη νύχτα
– Σέρλοκ Χόλμς: Αυτό είναι το περίεργο γεγονός
Θα χαρώ να συνεχίσουμε το παιχνίδι αυτό, φίλε Άρη, και ελπίζω να μην αναγκαστώ να καταφύγω στα λόγια του Πουαρό: «Ποτέ δεν συζητώ με φανατισμένους ανθρώπους. Δρω δίχως τους» (7)
Φιλικά,
Αφροδίτη Αλ Σάλεχ
(1)“There is nothing more deceptive than an obvious fact” – The Bascombe Valley Mystery
(2)“It strikes me, my good Lestrade, as being just a trifle too obvious” – The return of Sherlock Holmes
(3)“You see, but you do not observe. The distinction is clear”- -A Scandal in Bohemia
(4) “It is the brain, the little gray cells on which one must rely. One must seek the truth within–not without”- Murder on the Orient Express
(5)“When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth” – The Blanched Soldier
(6)“The truth hurts sometimes – and destroys one’s illusions” – Cards on the Table
(7)“I do not argue with obstinate men. I act in spite of them” – The Mystery of the Blue Train
"Is there any point to which you would wish to draw my attention?"
"To the curious incident of the dog in the night-time."
"The dog did nothing in the night-time."
"That was the curious incident," remarked Sherlock Holmes.
The Memoirs of Sherlock Holmes