Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι σε ομιλία μετά την εκλογική νίκη της 8ης Μαΐου | REUTERS/Ognen Teofilovski
Επικαιρότητα

Μετά τη Σιλιάνοφσκα και ο πρόεδρος του VMRO: Δικαίωμά μου να χρησιμοποιώ το όνομα «Μακεδονία»

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε ότι αποτελεί ατομικό του δικαίωμα να χρησιμοποιεί τους όρους «Μακεδονία» και «μακεδονικός» και προέτρεψε το ίδιο να συνεχίσει να κάνει και η πρόεδρος της χώρας
Protagon Team

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, του κόμματος που νίκησε στις πρόσφατες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, επέμεινε στη χρήση του όρου «Μακεδονία» την Πέμπτη, ακολουθώντας τα βήματα της νέας προέδρου της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (που προέρχεται από ίδιο κόμμα).

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι πήγε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα καλώντας την Ελλάδα «να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο εάν θεωρεί ότι παραβιάστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών».

Στην επικοινωνία εντός των θεσμικών οργάνων και μεταξύ των θεσμών της χώρας θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία ωστόσο στις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ή σε ομιλίες είναι «ατομικό δικαίωμά του» να χρησιμοποιεί τους όρους «Μακεδονία» και «μακεδονικός» υποστήριξε και προέτρεψε τη Σιλιάνοφσκα να κάνει το ίδιο.

«Εκτιμώ ότι το VΜRΟ, ως κόμμα, αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν την άποψή τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αρέσει ούτε σε εμάς ούτε σε εκείνους αυτή η Συμφωνία. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στη Μακεδονία η Συμφωνία είναι μέρος των θεσμών, του συντάγματος και των νόμων. Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα» σημείωσε ο Μίτσκοσκι και πρόσθεσε:

«Ας σταματήσουν οι απειλές και οι παρεμποδίσεις. Θέλουμε πολύ καλές γειτονικές σχέσεις με την Ελλάδα».

«Προσδοκώ να συναντήσω τον έλληνα Πρωθυπουργό σύντομα και να συζητήσουμε για συνεργασία στον τουρισμό, την οικονομία, την εκπαίδευση και τα λοιπά», είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE.