Τα δημοσιεύματα που φέρουν την κυβέρνηση να σχεδιάζει τη νομιμοποίηση χιλιάδων μεταναστών ή και προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα προκειμένου να καλύψει ανάγκες σε εργατικά
χέρια διέψευσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο ραδιοφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε.
«Οχι, δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση ελληνοποιήσεων, θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω αυτό», απάντησε ευθέως, κληθείς να σχολιάσει τα «δημοσιεύματα που φέρνουν την κυβέρνηση διατεθειμένη και έτοιμη να ελληνοποιήσει μαζικά, διακόσιες, τριακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες ή μετανάστες».
«Μας απασχολεί η συνέχιση της φύλαξης των συνόρων μας, η συνέχιση της (υφιστάμενης) πολιτικής με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών. Η συνέχιση της επέκτασης στον φράχτη στον Εβρο, μία πολιτική η οποία απέδωσε τα προηγούμενα χρόνια» και η οποία εξακολουθεί να αποδίδει, παρά τις αυξημένες ροές, με αποτέλεσμα να μην έχουμε «την πίεση που έχει για παράδειγμα η Ιταλία», δήλωσε κατηγορηματικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Μαρινάκης.
Τα σχετικά δημοσιεύματα είχε τροφοδοτήσει με δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος αφού παρατήρησε ότι η επικέντρωση της συζήτησης μόνο στις «επαναπροωθήσεις» και στα «pushbacks» είναι «αποπροσανατολιστική», εξυπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα και αποσκοπεί στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού, έκανε λόγο για λύσεις οι οποίες φέρνουν αποτέλεσμα μακριά από τις «κραυγές» της μίας ή τις «αφέλειες» της άλλης πλευράς.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ την Τρίτη ο ίδιος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά τα εξής για τους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας:
«Θέλουμε να πάμε από το “μαύρο” στο “άσπρο”. Θέλουμε να υπάρξει δημόσια τάξη και ευταξία στην Ελλάδα, να ξέρουμε ακριβώς ποιοι είναι εδώ. Θέλουμε να ενισχύσουμε τα δημόσια έσοδα, διότι όλα αυτά είναι φόροι και εισφορές στην “άσπρη” εργασία σε σχέση με τη “μαύρη”. Θέλουμε να μπει μια τάξη και θέλουμε προφανώς να βοηθήσουμε και την πιεζόμενη αγορά εργασίας, η οποία χάρη στην πολύ μεγάλη ανάπτυξη που έχουμε τα τελευταία χρόνια, προκαλεί δραματικές ελλείψεις σε συγκεκριμένους κλάδους».
Σύμφωνα με το Associated Press, μάλιστα, το πρόγραμμα που μελετά το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου και επρόκειτο να συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ, θα περιλαμβάνει περίπου 300.000 μετανάστες που δεν έχουν έγγραφα ή οι άδειες παραμονής τους έχουν λήξει –είναι τα χέρια που λείπουν από τη γεωργία, τον τομέα των κατασκευών και τον τουρισμό.
Ο κ. Καιρίδης ισχυρίστηκε ότι το εν λόγω σχέδιο είναι παρόμοιο με μια μεταρρύθμιση του 2020 στην Ιταλία.
Σχετικά δημοσιεύματα φιλοξένησαν και άλλα μεγάλα διεθνή Μέσα, μεταξύ των οποίων οι Financial Times, οι Washington Times, κ.α. (περισσότερα εδώ).
Ωστόσο, όπως επανέλαβε εμφατικά ο κ. Μαρινάκης, δύο ημέρες αργότερα, «δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση» από την κυβέρνηση. Εκείνο που υπάρχει είναι «μία πραγματικότητα της ανάγκης περισσότερων εργατικών χεριών», παραδέχθηκε.
«Η κυβέρνηση, λοιπόν, κάνει μια συνολική πολιτική γι’ αυτό, που δεν είναι στις προθέσεις της οι ελληνοποιήσεις, να το ξεκαθαρίσω, με παράδειγμα τη δυνατότητα οι συνταξιούχοι οι οποίοι θέλουν να εργαστούν, να εργάζονται χωρίς να τους περικόπτεται το 30% της σύνταξής τους. Μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως το εργασιακό νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα χωρίς την παραβίαση των ανωτάτων ωρών εργασίας και κάποιων εργαζόμενων να μπορούν να εργάζονται νόμιμα και σε δεύτερο εργοδότη. Αρα είναι μια συνολική πολιτική που όχι –το ξανά λέω– δεν περιέχει ελληνοποιήσεις», κατέληξε στην απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.