«Καταλληλότερη επιλογή ή πολιτική αποστρατεία;» το ερώτημα που τίθεται στα σχετικά δημοσιεύματα | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Κυβέρνηση: Πρόωρη και αντιπαραγωγική η συζήτηση για τον Πρόεδρο – Καμία πρόταση σε Δένδια

«Ολα όσα διαβάζουμε είναι σενάρια», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις πληροφορίες που θέλουν τον Νίκο Δένδια να συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία και κατ' επέκταση αποδοχή
Protagon Team

Τις πληροφορίες που κυκλοφορούν σε δημοσιογραφικά γραφεία -και έφτασαν να δουν και το φως της δημοσιότητας– περί μετακόμισης του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Δένδια, στο Προεδρικό Μέγαρο (όταν λήξει η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου) διέψευσε τη Δευτέρα, στο briefing των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οπως και να έχει, ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε «εξαιρετικά πρόωρη και αντιπαραγωγική» τη συζήτηση για το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και προσβλητική για τον ίδιο τον θεσμό.

«Ολα στην ώρα τους», είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση – πρόταση για τον κ. Δένδια».

«Είναι ένα από τα σημαντικά μέλη της κυβέρνησης, έχει ένα από τα πιο κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ή ανεπίσημη συζήτηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλα όσα διαβάζουμε είναι σενάρια», σχολίασε για τις πληροφορίες που θέλουν τον Νίκο Δένδια να συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία και κατ’ επέκταση αποδοχή.

Αλλα δημοσιεύματα πάντως, «μετέφρασαν» την επιλογή Δένδια για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας ως ένα είδος «εθελούσιας» πολιτικής αποστρατείας για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και νυν Αμυνας, δεδομένου ότι μία τόσο τιμητική πρόταση θα ήταν πολύ δύσκολο να μην γίνει αποδεκτή από τον ίδιο.

Θετική η εξέλιξη με την αποφυλάκιση Μπελέρη, αλλά…

Κατά τα άλλα, κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη με την αποφυλάκιση Μπελέρη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε μεν για θετική εξέλιξη, αλλά όπως τόνισε αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τους τελευταίους 17 μήνες και όσα συνέβησαν, δεδομένου -όπως τόνισε- ότι στο πρόσωπο του Φρέντι Μπελέρη η Αθήνα βλέπει την ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας, την οποία και «θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε», όπως διαβεβαίωσε.

Ο κ. Μπελέρης, σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης, είναι εκλεγμένος ευρωβουλευτής και θα εκπροσωπεί και τη μειονότητα, «δεν ξεχνάμε όμως τι συνέβη».

Χειρότερη από ψέμα η μισή αλήθεια

Οσον αφορά εξάλλου την έκθεση της Eurostat, χαρακτήρισε ανακριβή τα σχετικά δημοσιεύματα που μιλούν για ακύρωση του success story της κυβέρνησης περί σύγκλισης με την ΕΕ, για να υπογραμμίσει ότι η παράθεση μισής αλήθειας είναι χειρότερη από ένα ψέμα.

Οπως παρατήρησε, το 2023 -και όχι το 2022 που επικαλούνται τα εν λόγω δημοσιεύματα- το κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν 19.159 ευρω, ενώ το 2019 ήταν 17.880 ευρώ. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 29.030 έναντι 28.110 αντίστοιχα.

Αντίστοιχα, το ΑΕΠ στη χώρα μας ανέβηκε κατά 7,7%, κάτι που αποτελεί τη δεύτερη στην Ευρώπη ποσοστιαία αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλή ΑΕΠ.

Βεβαίως, αναγνώρισε, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, αλλά μέσα σε τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση αύξησε το εισόδημα σε διπλάσιο ποσοστό από την ΕΕ.

Παράλληλα, προσέθεσε, τα τελευταία πέντε χρόνια το ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας μειώθηκε κατά τρεις μονάδες, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ αυξήθηκε.

Τέλος, ο κυβερνητικος εκπρόσωπος σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία της Εργάνης, στη χώρα μας υπάρχουν 500.000 παραπάνω εργαζόμενοι απ’ ό,τι το 2019.