Από την ομιλία του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θερμή η συζήτηση με τον Ντόναλντ Τραμπ»

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός. «Του υπενθύμισα το πολύ καλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο είχε ήδη διαμορφωθεί από την πρώτη του θητεία» σημείωσε. Επανέλαβε παράλληλα την εκτίμηση ότι «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βαίνουν σε εξαιρετική πορεία»
Protagon Team

Για τις ελληνοαμερικανικές αλλά και τις ευρωαμερικανικές σχέσεις μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πάνελ συζήτησης στην εκδήλωση με τίτλο «Future Unfold – The Annual Technology Forum», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στη συζήτηση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δεκάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι τον κάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα, στο πλαίσιο της περιοδείας που ενδέχεται να κάνει στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι έγινε μια «θερμή συζήτηση» με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ και ότι του έδωσε συγχαρητήρια.

«Είχαμε μια θερμή συζήτηση, τον συνεχάρην για την εκλογική του επιτυχία και του υπενθύμισα το πολύ καλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο είχε ήδη διαμορφωθεί από την πρώτη του θητεία. Είμαι πια από τους παλαιότερους ευρωπαίους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και από τους λίγους που έχουν θεσμική μνήμη συζητήσεων με τον πρόεδρο Τραμπ. Τον κάλεσα να έρθει και στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, στα πλαίσια κάποιας περιοδείας που σίγουρα θα κάνει στην ευρύτερη περιοχή» σημείωσε.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης διαχώρισε τις ευρωαμερικανικές από τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

«Οι σχέσεις Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών είναι σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα, είναι σχέσεις οι οποίες πια είναι κατοχυρωμένες μέσα στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουμε υπογράψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας και είναι σχέσεις οι οποίες δεν στηρίζονται απλά σε ένα αξιακό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ δύο ιστορικών Δημοκρατιών που πάντα βρέθηκαν από τη σωστή πλευρά της ιστορίας, είναι και σχέσεις που στηρίζονται στο αμοιβαίο συμφέρον το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν στην χρησιμότητα της στήριξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

»Η Ελλάδα, η οποία αποτελεί όχι απλά παράγοντα σταθερότητος στην περιοχή, αλλά μια χώρα η οποία είναι σε θέση να αξιοποιήσει το ειδικό της βάρος για να διαμορφώσει εξελίξεις στην περιοχή. Αρα εκτιμώ ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις εξακολουθούν να βαίνουν στην εξαιρετική πορεία στην οποία έχουνε μπει τα τελευταία χρόνια. Και θέλω επίσης να θυμίσω ότι οι σχέσεις δεν περνούν μόνο μέσα από την εκτελεστική εξουσία, περνούν και μέσα από τη νομοθετική εξουσία και οι σχέσεις που έχουμε και με τις δύο πλευρές του Κογκρέσου είναι πολύ στενές. Εξάλλου, να θυμίσω ότι η πρόσκληση που μου απευθύνθηκε να απευθυνθώ στο αμερικανικό Κογκρέσο ήταν μια πρόσκληση διακομματική. Αρα, ως προς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα συνεχίσουν στην πορεία στην οποία έχουνε μπει τα τελευταία χρόνια.

»Οι ευρωμερικανικές σχέσεις είναι ενδεχομένως λίγο πιο σύνθετες. Είναι δεδομένο ότι η Ευρώπη, ανεξαρτήτως του τι έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να ξυπνήσει από αυτόν τον λήθαργο γεωπολιτικής αφέλειας, τον οποίο δυστυχώς έχει εισέλθει εδώ και πολλά χρόνια» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η καλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία θωρακίζει την Ευρώπη ως προς τη στρατηγική της αυτονομία και ενισχύει ταυτόχρονα και το ΝΑΤΟ και σίγουρα χτίζει και γέφυρες στενότερης συνεργασίας με την καινούργια αμερικανική διοίκηση» επισήμανε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.