«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία. Καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη», διεμήνυσε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής από το βήμα της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης στην παρέμβαση του στη συζήτηση της πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα από τους βουλευτές της ΝΔ.
Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο των κομμάτων που συνυπέγραψαν την πρόταση –ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας– και όχι μόνο, απάντησε, μάλιστα, σε πολλές από τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης προς το πρόσωπό του.
«Ημουν εγώ ο ίδιος που από τον Οκτώβριο είχα ζητήσει, από όσους με κατηγορούν, να καταθέσουν πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη, δηλαδή να συντάξουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να έρθουν εδώ να δούμε εάν και ποια βάση έχουν. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θεσμικά, εδώ στην Βουλή, όχι στα λαϊκά δικαστήρια της τηλεόρασης και των social media», θύμισε ο κ. Καραμανλής ξεκινώντας την ομιλία του.
Απέρριψε, δε, τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι δήθεν ήθελε την έδρα για να έχει βουλευτική ασυλία λέγοντας «ότι αυτό καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει» και σημειώνοντας ότι «το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος (σ.σ. περί ευθύνης υπουργών). Κι εκεί η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Και είτε είμαι βουλευτής σήμερα, είτε δεν ήμουν, τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε. Το ξέρετε, αλλά επιλέγετε να λέτε ψέματα».
Κατήγγειλε την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, ενώ επισήμανε ότι με την πρόταση δυσπιστίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης «έφτασαν στο απροκάλυπτο αποκορύφωμα του κυνισμού, της πολιτικής εργαλειοποίησης» του πολύνεκρου δυστυχήματος, λέγοντας ότι «οι μάσκες έπεσαν».
Αναφερόμενος στην πολυσυζητημένη Σύμβαση 717, ο κ. Καραμανλής επισήμανε: «Η αντιπολίτευση με κατηγορεί γιατί η σύμβαση ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2023 κι όχι νωρίτερα. Ταυτοχρόνως, η αντιπολίτευση υιοθετεί και το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η οποία τι λέει; Οτι η σύμβαση θα έπρεπε να είχε ακυρωθεί και να ξαναγίνει από την αρχή. Κάτι που αν το έκανα, δεν θα είχαμε, όχι μόνο ολοκληρωμένο έργο, αλλά ούτε καν σύμβαση. Ούτε το Φεβρουάριο του 23, ούτε τον Σεπτέμβριο του 23». Και διερωτήθηκε: «Αποφασίστε: για τι πράγμα φταίω; Που ολοκληρώθηκε ή που δεν ολοκληρώθηκε η σύμβαση; Και για τα δυο δεν μπορεί να φταίω».
Υπενθύμισε ότι η σύμβαση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016, αλλά ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2023, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να ξεκολλήσει το έργο. «Αν κάποιοι καθυστέρησαν, είναι όσοι είχαν την ευθύνη το 2016, το 2017, το 2018. Γιατί αν μπορούσε και αν έπρεπε να διακοπεί η σύμβαση, ήταν έως τότε. Ομως ούτε την τελείωσαν, ούτε τη σταμάτησαν. Κι επιπλέον, ενέπλεξαν το ελληνικό Δημόσιο ως υπαίτιο των καθυστερήσεων και προχώρησαν και σε συμπληρωματική σύμβαση, εγκεκριμένη από το Ελεγκτικό Συνέδριο», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Κι έτσι αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διέκοπτε την 717, το ελληνικό Δημόσιο θα επέστρεφε χρήματα και στην Ευρώπη και στους εργολάβους».
Ο πρώην υπουργός απάντησε όμως και στην κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έχει επινοήσει κάποια θεωρία του ανθρώπινου λάθους, λέγοντας ότι «επτά φορές παραβιάστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας» του ΟΣΕ το μοιραίο βράδυ. Ηταν «πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα δυστυχώς. Και αυτό δεν είναι θεωρία, αλλά πέραν των άλλων βασίζεται και σε ομολογία. Δεν είναι θεωρία, ότι τη μοιραία νύχτα υπήρξε ακολουθία, συσσώρευση λαθών. Επτά φορές παραβιάστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας. Αυτός που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως το “ευαγγέλιο” για τον σιδηρόδρομο. Η κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του κανονισμού, μετά βεβαιότητας προκάλεσε την τραγωδία», υποστήριξε.
Συνεχίζοντας, τόνισε: «Με κατηγορείτε για συγκάλυψη, ενώ παραιτήθηκα αμέσως, ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που είναι εξ ορισμού αντικειμενική». Και συμπλήρωσε: «Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις, να πατάς στον ανθρώπινο πόνο, να ευτελίζεις διαδικασίες, να υποσκάπτεις θεσμούς».
Διερωτήθηκε: «Πιστεύει κανείς ότι δεν πονάω όπως ο κάθε Ελληνας;», σημειώνοντας ότι «από τη πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο σημείο της τραγωδίας. Αυτές οι εικόνες δεν θα σβήσουν ποτέ από τη μνήμη μου –εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο».
Ο πρώην υπουργός επανέλαβε, εξάλλου, τις κατηγορίες που έχει διατυπώσει η κυβέρνηση περί διαπλοκής της αντιπολίτευσης με επιχειρηματικά συμφέροντα, τονίζοντας πως «η παράταξη δεν θα παραδώσει τη χώρα στους θυρωρούς των συμφερόντων».
«Ασκησα τα καθήκοντά μου με εντιμότητα και ηθική. Δεν έχω να κρύψω τίποτα. Στέκομαι εδώ με σεβασμό στα θύματα και τις οικογένειές τους. Χωρίς κραυγές. Οποιος έχει συγκεκριμένη κατηγορίες εναντίον μου ας τις φέρει εδώ, χωρίς κραυγές», κατέληξε ο κ. Καραμανλής, επαναλαμβάνοντας πως δεν κρύβεται και ούτε πρόκειται να κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική ασυλία.
«Τα χειροκροτήματα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το ύφος του κ. Καραμανλή, οι χαρακτηρισμοί δείχνουν ότι το κόμμα σας έχει μηδενική ενσυναίσθηση. Μιλάμε για ένα έγκλημα, όπου έχασαν 57 άνθρωποι τη ζωή τους. Και βλέπουμε χειροκροτήματα και χαμόγελα», αντέδρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι ο πρώην υπουργός δεν θα έπρεπε καν να είναι υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές.
Ο κ. Καραμανλής «δεν είπε τίποτα επί της ουσίας, μόνο αλαζονεία», τόνισε κι απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ πρόσθεσε: «Είστε όλοι μαζί υπεύθυνοι για την ανοχή, τη συμπεριφορά και τις πράξεις του υπουργού σας, που από αυτό το βήμα δεσμευόταν για ασφάλεια και μετά από μερικές ημέρες έχασαν 57 άνθρωποι τη ζωή τους. Είστε απολύτως υπεύθυνοι».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, τοποθετήθηκε με ένα αντίστοιχο σχόλιο, μέσω ανάρτησής του. «“Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε”. Το παρατεταμένο όμως χειροκρότημα όλων των βουλευτών της ΝΔ δείχνει το συνολικό πολιτικό τους μέγεθος. Γίγαντες στη συγκάλυψη, νάνοι στη συναίσθηση. Είναι πλέον συνυπεύθυνοι», έγραψε στην πλατφόρμα X.