Ακόμα και αν αυτός που σε προσκαλεί σε ένα σπίτι ή κάπου αλλού είναι κολλητός σου, επιβάλλεται να του δηλώσεις από την αρχή αν θα πας σίγουρα, τι ώρα και αν θα συνοδεύεσαι. Δυστυχώς, φαίνεται πως το διπλωματικό savoir vivre στο Μέγαρο Μαξίμου δεν το έχουν ανοίξει. Τουλάχιστον όσο αναφορά τη Μόσχα, καθώς δεν εξηγείται διαφορετικά το κυβερνητικό μπάχαλο σχετικά με το ποιος ή ποιοι θα εκπροσωπούσαν την Ελλάδα στις εκδηλώσεις που θα γίνουν το Σάββατο στη ρωσική πρωτεύουσα, για τη συμπλήρωση των 70 Χρόνων από τη Νίκη κατά του Φασισμού.
Λίγες μέρες μετά την εκλογή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε αυτή, ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να παραστεί στις εκδηλώσεις της 9ης Μαΐου στη Μόσχα, που για τη Ρωσία κάθε άλλο παρά εθιμοτυπικές είναι. Σε αυτή τη συνομιλία ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί τη Μόσχα για τη μεγάλη παρέλαση. Λίγες μέρες μετά, η πρόθεση αυτή παγιώθηκε, καθώς με δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ανακοίνωνε πως θα επισκεφθεί μαζί με τον πρωθυπουργό τη Μόσχα στις 9 Μαΐου. Όσο περνούσαν οι μέρες και χωρίς να δοθεί κάποια πειστική εξήγηση από την Αθήνα, Τσίπρας και Καμμένος αθόρυβα ξεκαθάρισαν πως δεν θα έλθουν στη Μόσχα. Πριν ο εκνευρισμός της Μόσχας λάβει διαστάσεις, η Αθήνα μετέφερε ως δεδομένο στο ρωσικό ΥΠΕΞ πως η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στις εκδηλώσεις μνήμης σε ανώτατο επίπεδο, από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Μάλιστα, την παραπάνω σχεδόν ειλημμένη απόφαση την αποκάλυψε στους ανταποκριτές και στους απεσταλμένους των ελληνικών ΜΜΕ ανώτατη κυβερνητική πηγή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα στις 8 Απριλίου. Άγνωστο πάλι γιατί, η Αθήνα ενημέρωσε σχεδόν την τελευταία στιγμή τη Ρωσία πως στις εκδηλώσεις του Σαββάτου θα εκπροσωπηθεί από την πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Εξηγούμαι: Το να συμπαθείς ή να μη συμπαθείς τον Πούτιν, είναι δικαίωμά σου. Αυτό που ίσως αδυνατούν να καταλάβουν κάποιοι στην ελληνική κυβέρνηση, είναι πως οι εκδηλώσεις μνήμης του Σαββάτου δεν είναι υπόθεση Πούτιν ή του εκάστοτε προέδρου της Ρωσίας, αλλά όλου του ρωσικού λαού που τιμά τη μνήμη των 27 εκατομμυρίων σοβιετικών πολιτών που θυσιάστηκαν κατά του ναζισμού. Στο μέλλον, λοιπόν, καλό θα είναι να είσαι πιο συνεπής, καθώς όταν ως πρωθυπουργός -παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν- αυτοπαρουσιάζεσαι ως «κυρίαρχη χώρα» και την ίδια στιγμή «φοβάσαι» -προφανώς υπό το καθεστώς πιέσεων- να παραστείς σε μια παρέλαση για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε πολύ φοβάμαι πως δύσκολα θα πιστέψουν πως εννοείς τα «περί κυρίαρχης χώρας». Όσοι από εσάς βιαστήκατε να πείτε πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος επισκέφθηκαν πρόσφατα τη Μόσχα, αυτό ως δικαιολογία δεν «παίζει», καθώς μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικά γεγονότα. Τρανό παράδειγμα η διπλωματική σοβαρότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα εκπροσωπηθεί στις εκδηλώσεις από τον πρόεδρό της Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος -για την ιστορία- είχε επισκεφθεί και πάλι τη Μόσχα. Όχι πριν δύο χρόνια, αλλά πριν περίπου δύο μήνες.