Αλλα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης την Πέμπτη, άλλα η Δώρα Αυγέρη (αριστερά) την Παρασκευή... | In Time News / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Επικαιρότητα

Επιχείρηση αναδίπλωσης για τα περί κομματικής πειθαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ;

Τα όσα δήλωσε μόλις το προηγούμενο 24ωρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνουν κανένα περιθώρια παρερμηνείας για τις προθέσεις του, ωστόσο η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος επιχείρησε να πείσει ότι ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου δεν είπε αυτό που όλοι κατάλαβαν, μιλώντας για «θόρυβο και παρανόηση»
Protagon Team

Σε αναδίπλωση φαίνεται ότι υποχρεώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε στελέχη η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη πως θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Σε αυτή την κατεύθυνση «έδειξε», τουλάχιστον, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, λίγες ώρες μετά την επίμαχη δήλωση του προέδρου του κόμματος στο Star.

Η κυρία Αυγέρη επισήμανε ότι κανένας βουλευτής δεν θα διαγραφεί εάν δεν στηρίξει την επίμαχη ρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έθεσε θέμα πειθαρχίας, αλλά ότι αναφέρθηκε στην «πειθαρχία» που ήδη υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αδικα προκλήθηκε θόρυβος και παρανόηση. Ο πρόεδρος είπε για το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε στο Mega η κυρία Αυγέρη την Παρασκευή.

«Θέμα κομματικής πειθαρχίας τίθεται για την κυβέρνηση που φέρνει σχέδια νόμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε προτάσεις νόμου ομόφωνα υπογεγραμμένες από όλους ως αξιωματική αντιπολίτευση. Αν κάπου επιβάλλεται να υπάρχει κομματική πειθαρχία, είναι στα σχέδια νόμου που φέρνει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καν το σχέδιο νόμου από τη Νέα Δημοκρατία ώστε να το αξιολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εχουμε μόνο δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, οι οποίες αναιρούνται από τον ίδιο και από κεντρικά του στελέχη, και εμείς μιλάμε για κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κάποιος εάν δεν το ψηφίσει» προσέθεσε.

Και κατέληξε: «Αν κάποιος πρέπει να ανταπαντήσει για το ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, αυτός είναι ο κ. Μητσοτάκης. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη, σχεδιασμένη, και έχει την υπογραφή όλων των μελών του».

Δείτε στο ακόλουθο βίντεο τις δηλώσεις της:

Το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας προκάλεσε αντιδράσεις και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με πληροφορίες. Κατά το ρεπορτάζ, με την πρόταση Κασσελάκη διαφώνησαν ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Τι είχε πει ο κ. Κασσελάκης

Ο διάλογος που είχε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα για το εν λόγω ζήτημα δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών ως προς τις προθέσεις του.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα – οι υπογραμμίσεις με bold του Protagon:

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα ξεκινήσω με το θέμα που μονοπωλεί την πολιτική επικαιρότητα, είναι το επικείμενο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Χθες ο Πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον συνάδελφο Γιώργο Κουβαρά, είπε τις βασικές διατάξεις που θα έχει αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να ρωτήσω το δικό σας σχόλιο, πώς το ακούσατε αυτό και τι σκοπεύει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θα το ψηφίσει ή όχι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ηταν μια συνέντευξη που έδωσε χθες ο πρωθυπουργός στον κ. Κουβαρά, που και μερικά θετικά είχε και μερικά για τα οποία μπορώ να σας πω ότι εξεπλάγην. Πρώτα απ’ όλα, το να ωθεί τους βουλευτές του στην αποχή και να το αποκαλεί αυτό «αξιοπρεπή στάση», για εμένα είναι μια στάση πολιτικής δειλίας. Δηλαδή, σε ένα θέμα ανθρώπινων δικαιωμάτων –όπως ο ίδιος είπε χθες στη συνέντευξή του, ότι είναι θέμα ανθρώπινων δικαιωμάτων– είναι δυνατό να προσκαλείς έμμεσα και άμεσα τους βουλευτές σου να απόσχουν; Τι ηγετικότητα είναι αυτή; Τι πιστεύει ο ίδιος; Οντως το πιστεύει ότι είναι σημαντικό για την κοινωνία; Εάν ναι, να επιβάλει κομματική πειθαρχία, όπως θα επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν παίζει με θέματα εξωτερικής πολιτικής και Αμυνας.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ενα λεπτό, γιατί είναι σοβαρό αυτό που είπατε: Εσείς, δηλαδή, στους βουλευτές σας θα επιβάλετε κομματική πειθαρχία;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Και σας το ρωτώ αυτό γιατί, για παράδειγμα, η κυρία Λινού…

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: «Ναι» σημαίνει ναι στην ελληνική γλώσσα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Είχα ακούσει στο Real FM ότι είχε εκφράσει κάποιες αντιρρήσεις και ο κ. Μεϊκόπουλος, αν θυμάμαι καλά.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σταθεί ποτέ απέναντι στην κοινωνική πρόοδο. Ποτέ.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αρα δηλαδή εσείς λέτε ότι το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση, μπορεί να μην είναι 100% αυτό που θα θέλατε…

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι ατελές.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Αλλά παρ’ όλα αυτά είναι ένα πρώτο βήμα, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα το ψηφίσει και θα μπει και κομματική πειθαρχία γι’ αυτό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σωστά.