Παρατηρούμε με ενδιαφέρον αλλά όχι με έκπληξη ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) έσπευσε με ανακοίνωσή της να στηρίξει τη στοχοποίηση ενός Μέσου Ενημέρωσης.
Αφιερώνουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδικαλιστικού αυτού οργάνου μερικά μόνο από τα απειλητικά μηνύματα που εμφανίστηκαν στο Διαδίκτυο αμέσως μόλις εκδηλώθηκε η οργανωμένη διαδικτυακή επίθεση εναντίον του Protagon.
Οταν «άγνωστοι» επιτέθηκαν άγρια και κατέστρεψαν τα γραφεία της Athens Voice στις 4 Ιουλίου του 2019 (ήταν και τότε –συμπτωματικά– παραμονές εθνικών εκλογών), η ΕΣΗΕΑ (διαβάστε εδώ) και η ΕΣΠΗΤ (διαβάστε εδώ) καταδίκασαν την επίθεση.
Χωρίς να εξάγουμε συμπεράσματα, επισημαίνουμε στην ΠΟΕΣΥ ότι:
Με μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο δεν καταφέραμε να βρούμε δική της ανακοίνωση που να καταδικάζει την επίθεση στην Athens Voice προ των εκλογών του 2019. Στο αρχείο των ανακοινώσεων της ΠΟΕΣΥ για την εν λόγω περίοδο (δείτε εδώ) δεν υπάρχει τίποτε σχετικό. Υπάρχει μόνο μια παλαιότερη ανακοίνωση για την επίθεση του 2014, πάλι στην Athens Voice, υπό άλλη διοίκηση τότε. Ασφαλώς και κρατάμε μια επιφύλαξη η ανακοίνωση να υπάρχει και να μην αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΣΥ ή να μην καταφέραμε εμείς να τη βρούμε στο Διαδίκτυο.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ εναντίον του Protagon:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του με αφορμή περιστατικό πιθανής παραπλάνησης των αναγνωστών από την ιστοσελίδα “Protagon”. Η συγγραφή με ψευδώνυμο αποτελεί συνηθισμένη πρακτική στη δημοσιογραφία, ειδικά όταν η απόκρυψη της ταυτότητας του αρθρογράφου μπορεί να εισφέρει σημαντικές πληροφορίες ή απόψεις στη δημόσια συζήτηση που για πολλούς λόγους ο αρθρογράφος θα αδυνατούσε να εισφέρει επώνυμα. Η δημιουργία, όμως, αληθοφανών προσωπικοτήτων με αληθοφανές αλλά ψεύτικο ονοματεπώνυμο και αληθοφανείς αλλά ψεύτικες φωτογραφίες είναι κάτι διαφορετικό, το οποίο πλήττει την αξιοπιστία των ΜΜΕ και την ποιότητα της ενημέρωσης.
Η ΠΟΕΣΥ επισημαίνει την υποχρέωση όλων για τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας και αποφυγή τέτοιων πρακτικών. Σε κάθε περίπτωση, η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις θα παρακολουθούν στενά το θέμα, εν όψει και της υιοθέτησης από ΜΜΕ των νέων τεχνολογιών και τεχνικών παραγωγής δημοσιογραφικού περιεχομένου χωρίς την ανθρώπινη διαμεσολάβηση».
Από την ανακοίνωση αυτή κρατάμε τη λέξη «πιθανή» δίπλα στη λέξη «παραπλάνηση». Ως τροφή για σκέψη και για γόνιμο προβληματισμό. Προβληματισμό, για παράδειγμα, ως προς το τι μπορεί να σημαίνει –σε περίπτωση που οι «πιθανότητες» δεν αποδειχτεί τελικά ότι ήταν με το μέρος των συμπερασμάτων της ΠΟΕΣΥ– η στοίχισή της με μια προφανή και οργανωμένη προσπάθεια κατασυκοφάντησης και λογοκρισίας την οποία εκτελούν διαδικτυακά τάγματα εφόδου.
Κατά τα άλλα, οι άνθρωποι που εργάζονται στην έκδοση του Protagon, μεταξύ των οποίων εμπειρότατοι δημοσιογράφοι με θητεία σε υψηλές θέσεις ιστορικών ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης, χαιρετίζουν την διαβεβαίωση της ΠΟΕΣΥ ότι θα παρακολουθεί στενά την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας, με την ελπίδα ότι θα το πράττει εφεξής χωρίς κομματικές παρωπίδες.