Οι Ευρωεκλογές φέτος έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα. Πέρα από την ανάδειξη των εκπροσώπων μας στην Ευρωβουλή, θα δοθεί ένα μήνυμα και για την εσωτερική ατζέντα. Ίσως να μην έχει τη σημαντικότητα που κάποιοι επιχειρούν να του δώσουν (ήδη τα πολωτικά διλήμματα έχουν ξεκινήσει, προσπαθώντας να κρατήσουν τους ψηφοφόρους στο «μαντρί»), αλλά κάποια συμπεράσματα μπορούν να βγουν.
Η καινούργια παράμετρος που έχει ταράξει τα νερά, λέγεται Ποτάμι. Ένα κόμμα δύο μηνών, που φαίνεται ότι έχει κερδίσει τη συμπάθεια χιλιάδων συμπολιτών μας, που βλέπουν ότι οι παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος συνεχίζονται, παρά το χαστούκι της κρίσης. Αντί για μεταρρυθμιστικά μέτρα βλέπουμε μέτρα αυτοπροστασίας του κομματικού συστήματος, με το κράτος να είναι είτε το φέουδο των κομμάτων εξουσίας, ή το πολυπόθητο έπαθλο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι μόνες «μεταρρυθμίσεις» ήταν ουσιαστικά οι περικοπές και η υπερφορολόγηση. Σε αυτό το περιβάλλον, απογοητευμένος κόσμος που δεν θα πήγαινε καν να ψηφίσει, είδε στο Ποτάμι έναν καλό λόγο να πάει στις κάλπες.
Η ψήφος που διεκδικεί το Ποτάμι είναι μια γόνιμη ψήφος. Γόνιμη σε δύο επίπεδα. Γόνιμη στο πρώτο επίπεδο, της Ευρωβουλής, γιατί το Ποτάμι έχει ίσως το πλουσιότερο ψηφοδέλτιο. Άνθρωποι ένας κι ένας, αδιαμφισβήτητα πετυχημένοι στο χώρο τους, που ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στο όραμα που έχουμε για την Ευρώπη. Ανάλογα με τις προτεραιότητες που θέτει ο κάθε ψηφοφόρος, θα βρει στο ψηφοδέλτιο του Ποταμιού τον κατάλληλο εκπρόσωπο που τον εκφράζει.
Γόνιμη όμως και στο δεύτερο επίπεδο, που αφορά το εσωτερικό μέτωπο. Αν κάποιος θέλει ειλικρινά να αλλάξει κάτι στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας στην παρούσα φάση, το Ποτάμι είναι η ενδεδειγμένη επιλογή. Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία απλώς παρατείνει την υπάρχουσα κατάσταση (σταθερότητα μέσω ακινησίας). Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι έχει πιάσει οροφή, οπότε η συγκλονιστική διαφορά που προσδοκούσε για να αποτελέσει αφετηρία πολιτικών εξελίξεων μάλλον δεν θα έρθει. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ βάζει διλήμματα, προκαλώντας αμηχανία στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που προσδοκούσαν κάτι καινούργιο με την κίνηση των 58, αλλά τους προέκυψε «ξαναζεσταμένο φαΐ».
Αν το Ποτάμι βγει τρίτη δύναμη, πιστεύω ότι θα δρομολογήσει διαδικασίες και στα άλλα κόμματα, που θα καταλάβουν ότι πρέπει να περάσουμε από την εποχή των συγκρούσεων στην εποχή των συνθέσεων. Η ψήφος στο Ποτάμι λοιπόν μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις και στα άλλα κόμματα. Θα τα βγάλει από την εσωστρέφειά τους και θα φέρει τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις τους (που σίγουρα υπάρχουν) από τη γωνία που είναι τώρα, στο προσκήνιο. Άνθρωποι από διαφορετικά κόμματα που θα μπορούν όμως να συζητήσουν και να συνεννοηθούν σε ένα εθνικό σχέδιο, να συμφωνήσουν καταρχήν σε 10 πράγματα. Γιατί αν δεν παίξουμε σαν ομάδα και ο καθένας θέλει να «πάρει το παιχνίδι πάνω του», τότε θα χάσουμε το στοίχημα της ανάκαμψης και της σύγκλισης. Κι αυτό το στοίχημα δεν θα το πληρώσουμε τόσο εμείς, όσο τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας…
Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με Το Ποτάμι