Σπύρος Σαγιάς (αριστερά) και Στέργιος Πιρτσιόλας. Σύμφωνα με δημοσίευμα, η ΕΥΠ τους είχε θέσει υπό παρακολούθηση | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;

Οπως ισχυρίζεται σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «ΜΠΑΜ», η υπηρεσία Πληροφοριών κατέγραφε και μάλιστα χωρίς εισαγγελική άδεια, συνομιλίες των Σπύρου Σαγιά, γενικού γραμματέα της κυβέρνησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, και Στέργιου Πιτσιόρλα, προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ
Protagon Team

Με τη διαδικασία του αυτοφώρου αναζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ο εκδότης της εφημερίδας «ΜΠΑΜ», Πέτρος Κουσουλός, η οποία κυκλοφόρησε την Κυριακή τίτλο: «Ο Τσίπρας “άκουγε” τα στελέχη του – Τα απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις σε Σαγιά και Πιτσιόρλα». Το υπό διερεύνηση αδίκημα είναι αυτό του άρθρου 252 ΠΚ περί παράνομης χρήσης υπηρεσιακού απορρήτου.

Ο λόγος που αναζητήθηκε αλλά δεν βρέθηκε ο κ. Κουσουλός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι ότι η εφημερίδα που εκδίδει επικαλέστηκε και δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ προκαλώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης με την διαδικασία του αυτοφώρου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που βασίστηκε στα εν λόγω έγγραφα, η ΕΥΠ παρακολουθούσε επί ΣΥΡΙΖΑ τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του κ. Σπύρου Σαγιά, πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο οποίος λειτουργούσε εκείνη την περίοδο ως δικηγόρος σε επιχειρηματικές υποθέσεις, καθώς και του κ. Στέργιου Πιτσιόρλα, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Το επίμαχο ρεπορτάζ που προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη διαρροή των εγγράφων της ΕΥΠ επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι επί τουλάχιστον δύο μήνες (από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016) τα κινητά τηλέφωνα των κυβερνητικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ (ενός νυν και ενός πρώην, πλέον, το 2016) παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και σημειώνεται πως «από τη δημοσιογραφική έρευνα προκύπτει ότι οι συγκεκριμένες συνακροάσεις ήταν παράνομες καθώς δεν υπήρχε εισαγγελική έγκριση».

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η παρακολούθηση έγινε στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης του Ναυαγίου της Ζακύνθου και ότι τελικά το πληροφοριακό δελτίο της ΕΥΠ παραδόθηκε στις εισαγγελικές Αρχές, οι οποίες όμως δεν μπόρεσαν να το αξιοποιήσουν διότι δεν είχε τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία και οι καταγραφές ήταν παράνομες.