H… πρώτη Λαϊκή Ενότητα

Οι μόνοι που επιμένουν να θυμούνται τον Αλιέντε είναι τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας. Και τον αντέγραψαν με  τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας. 

protagon.import

Πριν από λίγους μήνες ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι του θυμίζει τον Σαλβαδόρ Αλιέντε. «Το πρόβλημα του Τσίπρα είναι ότι διοικεί με 36,34%. Με αυτό το δεδομένο και έχοντας και την Ευρώπη απέναντί του όλα είναι εναντίον του. Αν είχε 51%, θα ήταν διαφορετικά. Γι’ αυτό το ποσοστό ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μου θυμίζουν τον Σαλβαδόρ Αλιέντε. Και αυτός είχε το ίδιο ακριβώς ποσοστό και αυτός είχε όλο τον κόσμο εναντίον του. Αν πετύχαινε αυτό που είχε στο μυαλό του ο Αλιέντε, θα άλλαζαν τα πάντα στην Λατινική Αμερική. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Τσίπρα. Απλώς τον Αλιέντε τον καθάρισαν με τα όπλα. Σήμερα δεν σε καθαρίζουν με τον ίδιο τρόπο. Σήμερα έχεις απέναντί σου την οικονομία, τη δεξιά πλευρά της Ευρώπης, την Γερμανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Δεν θα τον αφήσουν εύκολα να κερδίσει».

Ο Γαβράς έπεσε μέσα στην πρόβλεψή του. Τον Τσίπρα «τον καθάρισαν», με την οικονομία. Πάει ο… «Αλιέντε».

Οι μόνοι που επιμένουν να θυμούνται τον Αλιέντε είναι τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας. Και τον αντέγραψαν με  τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας. Ένα σχήμα που όπως φαίνεται φιλοδοξεί να μοιάσει με την Unidad Popular (UP), (Λαϊκή Ενότητα), όπως  ονομαζόταν το σχήμα του οποίου ηγούνταν στις εκλογές του 1970 στη Χιλή, ο Σαλβαδόρ Αλιέντε. Επρόκειτο για μια συμμαχία κομμάτων της κεντροαριστεράς. Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1969 και έλαβε μέρος στις εκλογές που έγιναν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής το 1970. Στην Unidad Popular, συμμετείχαν το Σοσιαλιστικό, το Κομμουνιστικό, το Ριζοσπαστικό και το Ενωμένο Κίνημα Λαϊκής Δράσης. Είχε όμως και τη στήριξη της Ομοσπονδίας των Συνδικάτων της χώρας.     

Η Unidad Popoular κέρδισε  τις εκλογές το 1970, ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, εξελέγη Πρόεδρος και αμέσως ξεκίνησε ένα πρόγραμμα κρατικοποιήσεων, μεταξύ άλλων των Τραπεζών και των ορυχείων. Η αγροτική μεταρρύθμιση έγινε στη λογική της ανακατανομής της ιδιοκτησίας των εκτάσεων της γης, ενώ  ο Αλιέντε έριξε βάρος στην ανάπτυξη των σχέσεων της Χιλής, με την Κίνα και την Κούβα. Σας θυμίζουν κάτι λίγο από ΣΥΡΙΖΑ του 2012;

Κομβική στις κακές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν μόνο η ανάπτυξη σχέσεων με την Κούβα αλλά και η απόφαση να κρατικοποιηθούν τα μεταλλεία χαλκού της  χώρας.  Όπως έχει καταγραφεί  διεθνώς η CIA ανέλαβε δράση και το Νοέμβριο του 1973 μετά από πολλές προσπάθειες να πέσει από την εξουσία ο Αλιέντε, πέτυχε τον στόχο με την υποκίνηση του πραξικόπηματος του Αουγκούστο Πινοσέτ. 
Όλα όσα έγιναν στη Χιλή εκείνη την εποχή έμεινε να τα θυμίζει μόνο ο ύμνος της Λαϊκής Ενότητας με τον τίτλο Venceremos per Chile και οι συνέπειες της δικτατορίας του Πινοσέτ με χιλιάδες αγνοούμενους και βασανισμούς πολιτών που αντιστάθηκαν στο καθεστώς.

Α, από εκεί μάθαμε και για τα «παιδιά του Σικάγο», που ανέλαβαν να επαναφέρουν στην Χιλή τον καπιταλισμό. Όσο για τον Σαλβαδόρ Αλιέντε βρέθηκε νεκρός.  

*Ο Θωμάς Τσάτσης, είναι δημοσιογράφος