| Shutterstock
Επικαιρότητα

Ευρωεκλογές 2024: Κυριαρχία της ΝΔ δείχνουν οι τέσσερις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Κοντά στον στόχο που έθεσε ο Πρωθυπουργός για τη Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται το κυβερνών κόμμα σύμφωνα με τις έρευνες που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται δεύτερος και το ΠΑΣΟΚ τρίτο, χωρίς, ωστόσο, να είναι βέβαιο ότι η «μάχη» αυτή έχει κριθεί
Protagon Team

Το ξεκάθαρο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δημοσκοπικά κινείται σε ποσοστά ανάλογα με αυτά των ευρωεκλογών του 2019, που αποτελούν και τον στόχο της, αποτυπώνουν τέσσερις πανελλαδικές δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή (7/6), δύο ημέρες πριν από την ευρωκάλπη 9ης Ιουνίου.

Ο λόγος για τις έρευνες των εταιρειών Pulse, Alco, Metron Analysis και MRB για λογαριασμό των καναλιών ΣΚΑΪ, Alpha, Mega και Open, αντίστοιχα, οι οποίες διενεργήθηκαν το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα. Από τις αρχές του μήνα και μέχρι και την Πέμπτη (6/6), περίοδος που ψηλά στην επικαιρότητα βρέθηκε η αντιπαράθεση για το «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, ποιο κόμμα θα υποστηρίξουν την Κυριακή.

Το κυβερνών κόμμα έρχεται πρώτο, λοιπόν, στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων σε όλες τις μετρήσεις και με μεγάλη διαφορά. Οι δημοσκόποι αναμένουν ότι το ποσοστό της «γαλάζιας» παράταξης θα κινηθεί μεταξύ του 28,1% (κατώτατο όριο εκτίμησης ψήφου κατά την Pulse) και του 34,3% (ανώτατο όριο, Metron Analysis). Η μέση τιμή της εκλογικής επιρροής της ΝΔ είναι 31,4% (Μ.Ο. εκτίμησης ψήφου των τεσσάρων εταιρειών).

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται δεύτερο κόμμα στα παραπάνω γκάλοπ με κατώτατο όριο εκλογικής επιρροής το 13,7% (Metron Analysis) και «ταβάνι» το 18,8% (Pulse). Η μέση τιμή της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερβαίνει τις 16 μονάδες (15,9%) –πρόκειται για σενάριο εκτός του στόχου που συνήθως τίθεται από την Κουμουνδούρου.

Υπενθυμίζεται πως στις ευρωεκλογές του 2019 πρώτο κόμμα αναδείχθηκε η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 33,12% –και οκτώ έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο– ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 23,75% –και έξι έδρες.

Το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει την τρίτη θέση, ωστόσο το άνω όριο του εκτιμώμενου ποσοστού του κόμματος υπερβαίνει, πολλές φορές, το κάτω όριο του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που σύμφωνα με αναλυτές «δείχνει» ότι η μάχη για τη δεύτερη θέση δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει κριθεί.

«Ντέρμπι» διαφαίνεται και για την τέταρτη θέση , ωστόσο η Ελληνική Λύση διατηρεί προβάδισμα έναντι του ΚΚΕ βάσει των τεσσάρων γκάλοπ.

Παρακάτω βρίσκονται η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη, που εμφανίζουν ισχυρότερη δυναμική από το ΜέΡΑ25, τη Νέα Αριστερά και τη Φωνή Λογικής. Τα τρία κόμματα αυτά επίσης «παλεύουν», όμως, να εξασφαλίσουν την εκπροσώπησή τους στην Ευρωβουλή.

Πιο χαμηλές πτήσεις καταγράφουν, τέλος, κόμματα όπως ο ΚΟΣΜΟΣ, οι Δημοκράτες κ.ά., με τα σενάρια που επεξεργάστηκαν οι Pulse, Alco, Metron Analysis και MRB να μη τους δίνουν καμία έδρα.

Σημειώνεται, πάντως, πως η απάντηση «άλλο κόμμα» (όπου ορισμένες εταιρείες κατέταξαν τον ΚΟΣΜΟ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.) κατέγραψε άνω όριο μεγαλύτερο του 3% σε κάποιες έρευνες. Ενας ακόμη αστάθμητος παράγοντας είναι τα υψηλά ποσοστά των αναποφάσιστων.

Εκτίμηση ψήφου

Ακολουθούν οι μετρήσεις των τεσσάρων εταιρειών δημοσκοπήσεων για την εκτίμηση ψήφου

Pulse

MRB

Alco

Metron Analysis