Protagon A περίοδος

Εκεί που τελειώνει η λογική

Υπουργός της κυβέρνησης, ο κ. Ρουπακιώτης, αρνείται να υπογράψει νομοσχέδιο της κυβέρνησης στην οποία μετέχει και δεν παραιτείται...

Βάσω Κιντή

Ως τώρα ξέραμε ότι εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει ο στρατός. Τώρα μπορούμε να λέμε ότι εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει η πολιτική.

Υπουργός της κυβέρνησης, ο κ. Ρουπακιώτης, αρνείται να υπογράψει νομοσχέδιο της κυβέρνησης στην οποία μετέχει και δεν παραιτείται. Αναλαμβάνει να τον πείσει ο πρόεδρος της Δημάρ Φώτης Κουβέλης ο οποίος, ωστόσο, θέλει να μην περάσουν τα μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο. Δηλαδή πείθει υπουργό της κυβέρνησης που υπεδείχθη από την Δημάρ να συναινέσει στα μέτρα που η Δημάρ θεωρεί απαράδεκτα και δεν θα τα ψηφίσει.

Δεν θα τα ψηφίσει διότι περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σχετικές με τα εργασιακά οι οποίες μας λένε όλα τα στελέχη της Δημάρ, σε όλους τους τόνους, ότι δεν προβλέπονταν αλλά ήρθαν αιφνιδιαστικά και δεν έχουν καμία σχέση με τα δημοσιονομικά. Ωστόσο, ένας από τους διαπραγματευτές της Δημάρ και υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού στο κόμμα, ο Σάκης Παπαθανασίου, σε άρθρο του στο Έθνος 3/11/12, αναγνωρίζει ότι οι ρυθμίσεις «δεν έχουν άμεση σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή» (έμφαση δική μου), δηλαδή έχουν κάποια σχέση και ότι «προβλέψεις για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις υπάρχουν στο Μνημόνιο 2.» Οπότε ο αιφνιδιασμός για τον οποίο διαμαρτύρεται η Δημάρ έγκειται στο ότι η τρόικα, τις προβλέψεις αυτές που αναγνωρίζει πως υπήρχαν στο Μνημόνιο (που είχαν δηλαδή συμφωνηθεί και ψηφιστεί) τις έφερε στο τέλος των διαπραγματεύσεων (και όχι στην αρχή;). Η Δημάρ υποστηρίζει μεν ότι δεν αμφισβητεί τις αναληφθείσες δεσμεύσεις αλλά τη συγκεκριμένη την εξαιρεί χωρίς εξήγηση. Κατά τα άλλα, ομολογεί η Δημάρ ότι επιχειρεί «ελεγχόμενη τεχνητή κρίση» (για να παραπλανήσει ποιον όταν το κάνει δημόσια;) υπονομεύοντας τη συνοχή και την αντοχή της κυβέρνησης για την οποία υποτίθεται μεριμνά.

Τέλος, η Δημάρ θεωρεί λογικό να καταψηφίσει το βασικότερο νομοσχέδιο της κυβέρνησης στην οποία μετέχει, και η οποία συγκροτήθηκε γι’ αυτό τον σκοπό, και να εξακολουθεί να παραμένει στην κυβέρνηση επειδή μπορεί να ψηφίσει τον προϋπολογισμό o οποίος θα υλοποιήσει πολλά από τα μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο που θα καταψηφίσει. Εν τω μεταξύ, για να μπορέσει να στηρίξει η Δημάρ την κυβέρνηση την Κυριακή ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που δεν θα ψηφίσει η Δημάρ την Τετάρτη από τους άλλους εταίρους που δεν είναι τόσο κοινωνικά ευαίσθητοι και είναι μαθημένοι σε αυτά. Μύλος! Ή μας δουλεύουν ή έχει χαθεί η λογική!