| Sooc
Επικαιρότητα

Δημοσκόπηση Pulse: Ευρύ προβάδισμα για ΝΔ – Ντέρμπι για τη 2η θέση

Μάχη ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στα όρια του στατιστικού λάθους η διαφορά ανάμεσα σε ΚΚΕ και Ελληνική Λύση
Protagon Team

Μικρή πτώση του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας, που εξακολουθεί να διαθέτει ευρύ προβάδισμα, και οριακές αυξομειώσεις των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προέκυψαν, μεταξύ άλλων, στη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τη Δευτέρα.

Στην εκτίμηση ψήφου (κατανομή αναποφάσιστων), συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 35,5% (από 36% στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας) ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό, 14% (από 13,5% και 14,5%).

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 9% (από 10%), η Ελληνική Λύση με 8,5% (από 7,5%), το κόμμα Νίκη με 4% και οι Σπαρτιάτες, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά, οι οποίοι συγκεντρώνουν από 3%. Το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει 2,5%, άλλο κόμμα επιλέγει το 3,5%.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 29,5% (από 30,5% πριν από ένα μήνα) ενώ τη δεύτερη θέση μοιράζονται, και πάλι, ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη τη φορά με ποσοστό 12%.

Το ΚΚΕ ακολουθεί με 7,5%, η Ελληνική Λύση με 7% και η Νίκη με 3,5%. Κάτω από το όριο του 3% βρέθηκαν σε αυτόν τον δείκτη οι Σπαρτιάτες, η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά και το ΜεΡΑ25, ενώ η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» (αποχή, λευκό, άκυρο, αναποφάσιστοι, «δεν απαντώ») υπολογίστηκε στο 16%.

Σύμφωνα με την Pulse, τα ευρήματα αυτά καταγράφουν μία μάχη για τη δεύτερη θέση, ενώ προκύπτει μία μάχη και για την 4η θέση, καθώς το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση έχουν διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους.

Στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο Πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά (34%), ενώ ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 10%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8%, οι Δημήτρης Κουτσούμπας και Κυριάκος Βελόπουλος, οι οποίου συγκεντρώνουν από 6%, και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%.

Οι πολίτες ρωτήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, για το ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων, ενόψει της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου την Παρασκευή. Σε σχετική ερώτηση το 52% απάντησε πως το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ κινείται «προς σωστή κατεύθυνση», αν και για το 32% χρειάζονται «κάποιες βελτιώσεις».