Protagon A περίοδος

Δημοψήφισμα: 11 ερωτήσεις κι απαντήσεις

Μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα ο σχετικός νόμος 4023/2011 θα γίνει αντικείμενο κάθε είδους ερμηνείας των διατάξεών του. Ας δούμε, λοιπόν, 11 βασικά σημεία του:

Κώστας Μίντζηρας

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με προηγούμενη  παροχή ψήφου εμπιστοσύνης μας αναγκάζουν τους νεοέλληνες να αφήσουμε για λίγο στην άκρη το πτυχίο έγκριτου οικονομολόγου και να πάρουμε ανά χείρας αυτό του έγκυρου συνταγματολόγου (πάει καιρός, ευτυχώς, από τότε που χρειάσθηκε να κάνουμε τους σεισμολόγους).

Από τις πρώτες αντιδράσεις βουλευτών συμπολίτευσης κι αντιπολίτευσης, καθώς και σοβαρής μερίδας των ΜΜΕ  βάσιμα μπορεί να υποθέσει κανείς, πως μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα ο σχετικός νόμος 4023/2011 θα βρίσκεται στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου και θα γίνει αντικείμενο κάθε είδους ερμηνείας των διατάξεών του. Ας δούμε, λοιπόν, 11 βασικά σημεία του:

1. Για ποιά θέματα γίνεται δημοψήφισμα;
Για κρίσιμο εθνικό θέμα ή ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός δημοσιονομικών

2. Πώς προκηρύσσεται;
Η Κυβέρνηση προτείνει στη Βουλή τη διεξαγωγή του κι η τελευταία αποφασίζει με απλή πλειοψηφία (51%) για το ερώτημα, που πρέπει να είναι –όπως κι οι δυνατές απαντήσεις- σαφές και σύντομο. Στο προεδρικό διάταγμα, που προκηρύσσει το δημοψήφισμα κι εκδίδεται στην προθεσμία που ορίζει η Βουλή, αναφέρονται ειδικά το ερώτημα και οι απαντήσεις του.

3. Πότε διεξάγεται;
Ημέρα Κυριακή, από τις 07:00 έως 19:00, εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος.

4. Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ψηφοφορία;
Όχι. Είναι άμεση, καθολική και μυστική, αλλά όχι υποχρεωτική μολονότι ο παλιός νόμος περί δημοψηφισμάτων όπως άλλωστε το Σύνταγμα για τις βουλευτικές εκλογές κι ο νόμος για τις δημοτικές και περιφερειακές ορίζουν ότι η συμμετοχή είναι υποχρεωτική.   

5. Ποιοί μπορούν να συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο;
Πολιτικά κόμματα (εντός ή εκτός Βουλής ή Ευρωβουλής) ενώσεις προσώπων, επιστημονικές, επαγγελματικές ή συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάθε άλλη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών.  Βάσει της θέσης τους στο ερώτημα οι παραπάνω συμμετέχουν στην αντίστοιχη επιτροπή υποστήριξης.

6. Πώς χρηματοδοτούνται όσοι συμμετέχουν στο δημοψήφισμα;
Δεν προβλέπεται κρατική χρηματοδότηση. Απαγορεύεται η χρηματοδότηση και κάθε παροχή ή διευκόλυνση από πρόσωπα που μεταξύ άλλων δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια ή είναι ιδιοκτήτες ΜΜΕ, ενώ επιτρέπεται χρηματοδότηση από το ίδιο φυσικό πρόσωπο έως 5.000 €. Παραβίαση αυτών επισύρει πρόστιμα και ποινές.

7. Υπάρχει όριο δαπανών;
Οι δαπάνες των κομμάτων δεν επιτρέπεται να υπερβούν το 30%  της ενίσχυσης που τους διατέθηκε στις τελευταίες εκλογές. Οι δαπάνες των άλλων οργανώσεων δεν επιτρέπεται να υπερβούν το 50% των δαπανών των κομμάτων.  Προβλέπεται η υποχρεωτική σύνταξη και δημοσίευση ειδικής έκθεσης εσόδων και δαπανών.

8. Προβλέπεται προεκλογική περίοδος;
Ναι με ρυθμίσεις προβολής ανάλογες προς αυτές των βουλευτικών εκλογών, ενώ ο διαθέσιμος χρόνος κατανέμεται ισομερώς μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ καθεμιάς από τις προσφερόμενες απαντήσεις στο ερώτημα. (Εδώ αναμένεται να πέσουν κορμιά).

9. Εκτός από τα ψηφοδέλτια του ΝΑΙ και ΟΧΙ θα υπάρχει και λευκό;
Ναι.  Από τις απαντήσεις των ψηφοφόρων σε κάθε ερώτημα επικρατεί όποια λάβει  την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων, όπου δεν προσμετρώνται τα λευκά.

10. Πότε είναι το αποτέλεσμα δεσμευτικό;
Οταν στην ψηφοφορία για κρίσμο εθνικό ζήτημα λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ για ψηφισμένο νομοσχέδιο όταν λάβει μέρος τουλάχιστον το 50%.

11. Ελέγχεται κι από ποιόν το κύρος του δημοψηφίσματος;
Ο έλεγχος του κύρους του δημοψηφίσματος και του αποτελέσματος γίνεται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Ενστάσεις κατά του κύρους δημοψηφίσματος και του αποτελέσματος της ψηφοφορίας συζητούνται εντός μηνός από τη διεξαγωγή της.