Καρέ από την ομιλία του Πρωθυπουργού, λίγη ώρα πριν από την ψηφοφορία | In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 «όχι»

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, και επί 300 ψηφισάντων, 159 βουλευτές –οι 158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χάρης Κατσιβαρδάς– καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας ενώ οι 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης τάχθηκαν «υπέρ»
Protagon Team

Απορρίφθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που υπέβαλαν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, για το θέμα των Τεμπών και με φόντο το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» περί «μονταζιέρας στα Τέμπη».

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, και επί 300 ψηφισάντων, 159 βουλευτές –οι 158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χάρης Κατσιβαρδάς– καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας ενώ οι 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης τάχθηκαν «υπέρ», μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής «πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».

Οπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης διήρκεσε περισσότερο από 40 ώρες ενώ μίλησαν συνολικά 163 ομιλητές.

Συγκεκριμένα, η πρώτη συνεδρίαση άρχισε το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις τρεισήμισι τα ξημερώματα της επομένης. Η δεύτερη άρχισε το πρωί της Τετάρτης 27 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 3:35 τα ξημερώματα της επομένης. Η τελευταία συνεδρίαση άρχισε το πρωί της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε με την ονομαστική ψηφοφορία, περί τις 11 μ.μ..

Αναλυτικά, στις τρεις ημέρες της συζήτησης, μίλησαν 118 βουλευτές εκ του καταλόγου, εννιά κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 26 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, ένας πρώην πρωθυπουργός, οκτώ πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων, και ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τασούλας παρατήρησε ότι πρόκειται για την πρόταση δυσπιστίας που διήρκεσε χρονικά περισσότερο από κάθε άλλη.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός διατύπωσε εκ νέου τις αιτιάσεις της κυβέρνησης περί επιχειρηματικών συμφερόντων που επιχειρούν να τη πλήξουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μάλιστα, πως δεν θα συγκυβερνήσει «με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου». «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Η απάντηση έχει δοθεί. Ο κυρίαρχος λαός και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια και αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοιχτά. Ο ίδιος όμως, όχι μέσω πληρεξούσιων. Αν επιθυμούν να εμφανιστούν, να κριθούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν», πρόσθεσε λίγο πριν κλείσει την ομιλία του, με την οποία ολοκληρώθηκε η τριήμερη διαδικασία στη Βουλή.

Είχε προηγηθεί η έντονη κριτική του προς την αντιπολίτευση, λέγοντας πως οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης θέλησαν να μετατρέψουν τον πόνο σε εργαλείο για να πλήξοιυν την κυβέρνηση. Είναι βέβαιο, εκτίμησε άλλωστε ο ίδιος «ότι κάποιοι θέλουν να προβάλλεται εικόνα πολιτικής αστάθειας» ενόψει μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, αυτής των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Τις πολιτικές εξελίξεις της Πέμπτης, πάντως, δεν απασχόλησαν μόνο όσα έγιναν μέσα στη Βουλή, καθώς, προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία, και ενώ μιλούσαν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το Μαξίμου ανακοίνωσε τις παραιτήσεις δύο υπουργών: ο λόγος για τον υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου, και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο.

Κυβερνητικά στελέχη αιτιολόγησαν την εξέλιξη λέγοντας ότι η συμμετοχή του κ. Μπρατάκου και του κ. Παπασταύρου σε ένα γεγονός που χαρακτήρισαν ως «κοινωνική εκδήλωση» έστειλε «το λάθος μήνυμα». Και όντως το έστειλε, καθώς μετά το επίμαχο δημοσίευμα από «Το Βήμα», από το Μέγαρο Μαξίμου απέδιδαν την πρωτοβουλία του κ. Ανδρουλάκη για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης σε επιχειρηματικά συμφέροντα —αλλά την ίδια ώρα δύο στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απουσίαζε στον Καναδά, διασκέδαζαν με τον ιδιοκτήτη του «Βήματος» Ευάγγελο Μαρινάκη (διαβάστε περισσότερα εδώ).