Protagon A περίοδος

Ανταπόκριση από Κουμουνδούρου

Λίγο πριν τις δέκα ο Αλέξης Τσίπρας φτάνει στην Κουμουνδούρου. Όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει από το αυτοκίνητο εκτυλίσσονται σκηνές απείρου κάλλους...

Νίκος Κακαρίκας

Κουμουνδούρου, ώρα 19:10. Το πρώτο eχit poll έχει μεταδοθεί. Παρά την πρωτοπορία της ΝΔ, τα χαμόγελα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται. “Συγκρατημένη αισιοδοξία” είναι η φράση που ακούγεται συχνότερα.   Δυόμιση ώρες μετά, ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία Κουμουνδούρου χειροκροτεί θερμά τον Μανώλη Γλέζο. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, μόλις έχει δηλώσει, μεταξύ άλλων, πως και από την θέση της αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τον αγώνα που έχει ξεκινήσει. Τα χαμόγελα στα στελέχη του κόμματος δεν έχουν σβήσει παρά το σίγουρο του αποτελέσματος. Μπορούσες όμως να διακρίνεις στα πρόσωπα τους  απογοήτευση. Την αίσθηση, όπως είπε πιο μετά και ο Αλ. Τσίπρας,  πως έφτασαν στην πηγή αλλά δεν ήπιαν νερό.

Αλλοδαποί και αλλοδαπές συνάδελφοι ρωτούν τι ακολουθεί μετά τις δηλώσεις Γλέζου. Πότε θα εμφανιστεί στα γραφεία του κόμματος ο  Αλέξης Τσίπρας. Ξένοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί που από νωρίς το απόγευμα είχαν στηθεί έξω και μέσα στα γραφεία της Κουμουνδούρου. Mπορούσες να ακούσεις όποια γλώσσα ήθελες : αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, γερμανικά, ολλανδικά, πορτογαλικά, ισπανικά, ιαπωνικά και κινέζικα. Ας με συγχωρήσουν οι συνάδελφοι που ξεχνώ και παραλείπω.

Λίγο πριν τις δέκα ο Αλέξης Τσίπρας φτάνει στην Κουμουνδούρου. Όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει από το αυτοκίνητο εκτυλίσσονται σκηνές απείρου κάλλους.  Δημοσιογράφοι – φωτογράφοι – οπερατέρ – ηχολήπτες – αστυνομικοί και απλοί πολίτες γίνονται ένα μπουλούκι. Μέσα στο σπρωξίδι, τις φωνές και τον γενικό πανικό ο Αλ. Τσίπρας καταφέρνει να μπει στα γραφεία του κόμματος χωρίς να κάνει καμία δήλωση και παρά τον βομβαρδισμό ερωτήσεων. 

Οι ετοιμασίες για την μετάβαση στα Προπύλαια έχουν ήδη ξεκινήσει. Τα κομματικά στελέχη αρχίζουν την άνοδο προς την Πανεπιστημίου. Μαζί τους και ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το απόγευμα στην πλατεία Κουμουνδούρου.  Τα χαμόγελα παραμένουν στα πρόσωπα τους αλλά η αίσθηση ενός γενικού μουδιάσματος είναι διάχυτη.

Κοντά στην Ομόνοια, δύο τοξικομανείς εμφανίζονται μέσα από μια στοά. Εμφανώς εκτός εκλογικού κλίματος. Εμφανώς εκτός τόπου και χρόνου. Η εικόνα τους με βγάζει επίσης εκτός εκλογικού κλίματος και με προσγειώνει στην καθημερινή και πεζή πραγματικότητα. “Στις επόμενες εκλογές, όποτε πραγματοποιηθούν, θα είμαστε πρώτο κόμμα” είναι η φράση που με επαναφέρει στο εκλογικό κλίμα της βραδιάς φτάνοντας στα Προπύλαια. “Μπορεί” , απαντά στον νεαρό ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ ο μεσόκοπος κύριος, “αλλά τα δύσκολα αρχίζουν από σήμερα”.