Ο Κόρμπιν (αριστερά) ζήτησε ακρόαση από την Ελισάβετ αλλά ο Τζόνσον τον είχε προλάβει και απέσπασε την έγκριση της βασίλισσαςπ | Reuters//CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Πολιτική θύελλα για το Brexit προκαλεί ο Μπόρις

Η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε το αίτημα του βρετανού πρωθυπουργού να κλείσει τη Βουλή των Κοινοτήτων για έναν ολόκληρο μήνα, ώστε να μην έχουν τον απαιτούμενο χρόνο οι βουλευτές να περάσουν νομοθεσία που θα αποτρέπει την έξοδο χωρίς συμφωνία. Οργισμένες αντιδράσεις από τον Κόρμπιν αλλά και από κυβερνητικούς βουλευτές
Protagon Team

Πολιτική θύελλα ξεσήκωσε στη Βρετανία η πρωτοφανής απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει από τη βασίλισσα Ελισάβετ να κλείσει τη Βουλή των Κοινοτήτων στα μέσα Σεπτεμβρίου για περισσότερο από έναν ολόκληρο μήνα, ώστε να μην έχουν τον απαιτούμενο χρόνο οι βουλευτές να περάσουν νομοθεσία που θα αποτρέπει το Brexit χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λίγες ώρες αργότερα, το μεσημέρι της Τετάρτης, η Ελισάβετ ενέκρινε το αίτημά του, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από κάθε πλευρά, ακόμα και από βουλευτές των Συντηρητικών.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ομιλία της βασίλισσας που παραδοσιακά δίνει στη Βουλή όταν ανοίγει μετά από διακοπή, θα γίνει στις 14 Οκτωβρίου, δύο μόλις εβδομάδες πριν από την οριστική έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Στην ομιλία αυτή, η βασίλισσα παραθέτει τα νομοσχέδια και τις αλλαγές που σχεδιάζει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τζόνσον, η Βουλή θα κλείσει λίγες μόλις ημέρες μετά την επιστροφή των βουλευτών από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Θύελλα αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου
Σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και από τους Τόρις

Πριν η Ελισάβετ εγκρίνει το αίτημα Τζόνσον, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν της είχε στείλει επιστολή για να της εκφράσει την ανησυχία του και για να ζητήσει συνάντηση μαζί της πριν εγκρίνει το κλείσιμο της Βουλής.

Ο Κόρμπιν ανέφερε στην επιστολή ότι η πλειοψηφία των βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι αντίθετη στη διακοπή των κοινοβουλευτικών εργασιών σε αυτή τη χρονική στιγμή και για τόσο μεγάλο διάστημα.

«Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να λογοδοτήσει στους βουλευτές αφού επιδιώκει την αύξηση του χρόνου κατά τον οποίο το κοινοβούλιο δεν θα βρίσκεται σε λειτουργία», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών.

«Πρέπει να λογοδοτήσει στο κοινοβούλιο -όχι κλείνοντας το κοινοβούλιο, αλλά παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις και απαντώντας στις ερωτήσεις… Οταν το κοινοβούλιο θα συνέλθει βάσει του χρονοδιαγράμματός του για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την επόμενη εβδομάδα, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να προωθήσουμε νομοθεσία για να προλάβουμε αυτό που πάει να κάνει και το δεύτερο θα είναι η κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του σε κάποια στιγμή», είπε.

Την ανησυχία του εξέφρασε με επιστολή προς την βασίλισσα και το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Εξαλλος για την «δικτατορική» απόφαση του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου, ο οποίος δεν είθισται να σχολιάζει πολιτικές αποφάσεις, δήλωσε ότι «η ενέργεια αυτή αποτελεί μία συνταγματική αγριότητα. Οποιον μανδύα και να ενδυθεί, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι στόχος της αναστολής τώρα είναι να εμποδισθεί το κοινοβούλιο να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το χρέος του».

O Τζον Μπέρκοου, πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων

Ακόμα και βουλευτές των Τόρις αντέδρασαν, όπως ο Ντόμινικ Γκριβ, ο οποίος είπε ότι η κίνηση του Τζόνσον είναι «εξοργιστική» και προειδοποίησε ότι μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την διεξαγωγή ψηφοφορίας για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, την οποία θα χάσει. «Αυτή η κυβέρνηση θα πέσει», είπε χαρακτηριστικά στο BBC.

«Υπάρχει χρόνος για να γίνει αυτό, αν χρειαστεί και εγώ προσωπικά θα ψηφίσω να πέσει μία συντηρητική κυβέρνηση που επιμένει να δρα τόσο αντισυνταγματικά», τόνισε.

Ο Ντόμινικ Γκριβ, βουλευτής των Τόρις
Τι απαντά ο Τζόνσον

Ο Τζόνσον απάντησε ότι οι ισχυρισμοί ότι επιθυμεί τη διακοπή των κοινοβουλευτικών εργασιών για να πετύχει μία έξοδο χωρίς συμφωνία είναι «εντελώς λανθασμένοι».

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν ήθελε να περιμένει να γίνει πρώτα το Brexit και μετά «να εφαρμόσουμε τα σχέδιά μας για να πάμε τη χώρα μπροστά» και επέμενε ότι θα υπάρχει «άφθονος χρόνος» για τους βουλευτές να συζητήσουν για την έξοδο.

«Χρειαζόμαστε νέους νόμους. Πρέπει να προωθούμε καινούργια και σημαντικά νομοσχέδια και για αυτό χρειαζόμαστε την Ομιλία της Βασίλισσας», πρόσθεσε.

Μέιτζορ: «Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη»

Οι επικριτές της απόφασης Τζόνσον τονίζουν ότι το κλείσιμο της Βουλής για τόσο μεγάλο διάστημα θα εμποδίσει τους βουλευτές να εξασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα στην διαδικασία του Brexit.

Μία σειρά από γνωστούς πολιτικούς, ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, απειλούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να τον εμποδίσουν. Το ίδιο σχεδιάζουν και πολιτικοί στη Σκωτία.

Ο Τζον Μέιτζορ, Συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός, απειλεί ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη

Σύμφωνα με το BBC, είναι συνηθισμένη τακτική να κλείνει το κοινοβούλιο πριν την Ομιλία της Βασίλισσας, αλλά πάντα για λιγότερες ημέρες και επιπλέον είναι κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ σε περιόδους τόσο κρίσιμες για τη χώρα.

Γιατί συμφώνησε η Ελισάβετ

Ο αρμόδιος συντάκτης του BBC εξηγεί ότι η η κυβέρνηση δεν είναι «της Αυτής Μεγαλειότητος», παρά μόνο κατ’όνομα και ότι η Ελισάβετ ήταν υποχρεωμένη  να  συμφωνήσει με την πρόταση-«συμβουλή» του πρωθυπουργού για αυτό και δεν έφερε αντίρρηση στον Τζόνσον.

Ομως, σύμφωνα με τον Μπέρκοου, η διακοπή των εργασιών θα είναι μία επίθεση στη δημοκρατική διαδικασία και στα δικαιώματα των βουλευτών ως οι εκλεγμένων αντιπρόσωπων του λαού».

Βέβαια, ο Μπόρις Τζόνσον κάνει απλά αυτό που υποσχέθηκε πριν εκλεγεί πρωθυπουργός: να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με όποιο τρόπο και αν γίνει αυτό. Ετσι, αυτό το ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο σχέδιό του για το κλείσιμο της Βουλής, θα χαροποιήσει τους υποστηρικτές του, που τον ψήφισαν για αυτόν τον λόγο.

Υπάρχουν όμως στην κυβέρνησή του και αυτοί που ανησυχούν με τη σημερινή εξέλιξη γιατί θα σημάνει «πόλεμο μέχρις εσχάτων» με τους βουλευτές ακόμα και της δικής του παράταξης.

Την Τρίτη, οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν την κοινοβουλευτική διαδικασία για να εμποδίσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Δεν ανακοίνωσαν πώς ακριβώς σκόπευαν να το καταφέρουν, όμως οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα ζητούσε τη διεξαγωγή κατεπείγουσας συζήτησης στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, δίνοντας την ευκαιρία στους βουλευτές να περάσουν νομοθεσία που θα μπορούσε να αποτρέψει την έξοδο χωρίς συμφωνία.

Αν όμως, η Βουλή κλείσει στις 10 Σεπτεμβρίου, οι βουλευτές θα έχουν μόλις λίγες ημέρες στη διάθεσή τους για να το επιχειρήσουν.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στάρτζον, δήλωσε ότι οι βουλευτές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν το σχέδιο, αλλιώς «η σημερινή ημέρα θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο σκοτεινές για τη βρετανική Δημοκρατία».

Η Νίκολα Στάρτζον, πρωθυπουργός της Σκωτίας