Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν | REUTERS/David W Cerny/File Photo
Επικαιρότητα

Πολιτική κρίση στην Τσεχία: Ο πρόεδρος αρνείται τον διορισμό του υπουργού Εξωτερικών

Ο Μίλος Ζέμαν βάζει βέτο στις επιλογές του πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα, ο οποίος δηλώνει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να ξεκαθαρίσουν οριστικά οι εξουσίες που παρέχει το Σύνταγμα στον πρώτο πολίτη της χώρας
Protagon Team

Ενώπιον μίας συνταγματικής κρίσης φέρνει την Τσεχία η άρνηση του προέδρου Μίλος Ζέμαν να επικυρώσει την επιλογή του νέου πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα για το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ζέμαν έχει συναντηθεί με όλους τους υπουργούς που επέλεξε ο Φιάλα, μια διαδικασία που παλαιότερα θεωρείτο αδιανόητη, όπως γράφει το Politico.

Σήμερα, Παρασκευή, δια του εκπροσώπου του ο πρόεδρος  δήλωσε ότι ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι δεν έχει τα προσόντα για να αναλάβει το αξίωμα.

Τι είδε στο βιογραφικό του υπουργού ο πρόεδρος; Μόνο ένα πτυχίο και αυτό με τη χειρότερη δυνατή βαθμολογία. Επέμεινε όμως ο πρόεδρος και σε δηλώσεις του υπουργού για τις χώρες του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακί. Ουγγαρία και Πολωνία).

Στην Πράγα πολλοί εκτιμούσαν ότι ο πρόεδρος θα είχε αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα του προερχόμενου από τους Πειρατές υπουργού, όπως εξάλλου είχε αφήσει να εννοηθεί.

Ο Φιάλα αντέδρασε εκφράζοντας την πρόθεσή του να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του Ζέμαν για να εκδώσει μια οριστική απόφαση. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος και ο (υπό αναμονή) πρωθυπουργός θα συναντηθούν τη Δευτέρα.

Το τσεχικό σύνταγμα δεν αναφέρεται ανοιχτά στο αν ο πρόεδρος μπορεί να απορρίπτει τις επιλογές του πρωθυπουργού πέρα από την ύπαρξη ποινικού μητρώου ή σύγκρουσης συμφερόντων. Ο Ζέμαν, από την άλλη πλευρά, είναι ο πρώτος πρόεδρος που χρησιμοποίησε αυτή τη δυνατότητα, έχοντας απορρίψει στο παρελθόν δύο επιλογές υπουργών από τον τέως πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις.