Από αριστερά: Γιώργος Φλωρίδης, Γιάννης Ραγκούσης, Αννα Διαμαντοπούλου, Σταύρος Θεοδωράκης | Ελένη Κατρακαλίδη/ Protagon
Επικαιρότητα

Η «Ωρα» για ένα νέο πολιτικό κίνημα

Η πρωτοβουλία Ωρα Αποφάσεων των Αννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση, Γιώργου Φλωρίδη μετεξελίσσεται σε πολιτικό κίνημα. Τα ιδρυτικά στελέχη παρουσίασαν τις θέσεις τους και κάλεσαν σε συσπείρωση τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου
Μαρίσσα Δημοπούλου

«Μα, τι κάνει το Ποτάμι εδώ;», ρώτησε από το αυτοκίνητό της μία περαστική έξω από το ξενοδοχείο Royal Olympic στο κέντρο της Αθήνας. Εκείνη την ώρα η περιστρεφόμενη πόρτα γύριζε από τους ανθρώπους που θα παρακολουθούσαν μία ακόμη εκδήλωση της πρωτοβουλίας «Ωρα Αποφάσεων», κοινώς πήγαιναν να μάθουν τι σκοπεύουν να κάνουν  η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Γιάννης Ραγκούσης. Και όχι μόνο αυτοί.

Οι «τρεις», λοιπόν, πάνε την πρωτοβουλία τους στο επόμενο στάδιο. Κάλεσαν τις προοδευτικές δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου, αλλά και τους πολίτες -κυρίως τους πολίτες- να συσπειρωθούν σε έναν ενιαίο φορέα. Πρόκειται για ένα «πρόπλασμα ενός νέου πολιτικού σχηματισμού», όπως το χαρακτήρισαν.

Οι καρέκλες δεν έφταναν, το κοινό ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών

Το Ποτάμι, με την παρουσία του επικεφαλής Σταύρου Θεοδωράκη και των βουλευτών του, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του. Ενδιαφέρον έδειξε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουράκης, ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, πολιτικά πρόσωπα, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και πολίτες.  Ολοι αυτοί και πολλοί άλλοι.  Δεν έφταναν οι καρέκλες ούτε ο κλιματισμός για όλους. Ο κόσμος έδειξε ότι από την πλευρά του κάτι κινείται…

Ο Γιώργος Φλωρίδης βγαίνει σέλφι πριν αρχίσει η εκδήλωση
Το κοινό στην εκδήλωση

«Μας φορτώνετε ένα βάρος ευθύνης, αυτοί που τολμήσατε σε αυτές τις συνθήκες να έρθετε εδώ σήμερα», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης. Τόνισε ότι έρχεται ως πρώην υπουργός, με το παρελθόν και την εμπειρία του ως όπλο – το ίδιο επεσήμαναν αργότερα και τα άλλα δύο ιδρυτικά στελέχη της κίνησης. «Καθένας μας έχει τη διαδρομή και το φορτίο του», είπε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για το σπάνιο χαρακτηριστικό της ομαδικότητας.

Μίλησε για τον «υπαρκτό κίνδυνο του Grexit», κατήγγειλε τον «πολιτικό αυτουργό των δραχμιστών» Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα παλαιοκομματικά κατεστημένα. Επιτέθηκε και στο άλλοτε κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το για μία «αποστασία» που διασύρει την ιστορία του, αναφερόμενος στην προσέλκυση βουλευτών από Το Ποτάμι.

Ο Γιάννης Ραγκούσης διατυπώνει τις θέσεις της πρωτοβουλίας

Ο κ. Ραγκούσης κάλεσε τη Γερμανία να σταματήσει με την «ανοησία ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με το χρέος» και επεσήμανε τρεις βασικές θέσεις για την προοπτική ανάπτυξης της χώρας:

«Οχι στην παράταση των μνημονίων, όχι στην παράταση του μη βιώσιμου δημόσιου χρέους, ναι στη διάσωση της παραγωγικής βάσης της χώρας».

Oπως υπογράμμισε, «οι φόροι πρέπει να μπαίνουν στα κέρδη και στην κατανάλωση, όχι στην παραγωγή». 

Εκλεισε με ολίγον Τζον Φ. Κένεντι: «Το θέμα είναι εσείς τι μπορείτε να κάνετε για τη χώρα σας. Ο λόγος δίνεται στους πολίτες».

Η Αννα Διαμαντοπούλου προωθεί ένα νέο σύνθημα, αυτό της «προόδου»

Η Αννα Διαμαντοπούλου άρχισε την ομιλία της παραθέτοντας  τη γνώμη ενός φίλου της, Αριστερού -«όχι όσο ο Τσίπρας!»- διανοούμενου, επιχειρηματία που την προειδοποίησε ότι «ο κόσμος, πλέον, δεν ακούει τίποτε, μόνο οι Σώρρες ακούγονται».

Κι όμως, αυτή τη βραδιά η ίδια είχε απέναντί της περίπου 1.000 άτομα. «Υστερα από αυτήν την εθνικολαϊκιστική κυβέρνηση, είναι πλέον αστείο να χρησιμοποιούμε τη λέξη Αριστερά», είπε και το κοινό της χειροκρότησε. Αλλά και η έννοια του φιλελευθερισμού στη χώρα δεν έχει αποκτήσει ποτέ τη σημασία της, όπως επεσήμανε η πρώην υπουργός.

«Στη χώρα μας πέρασε η πιο κρατικιστική Δεξιά που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη», τόνισε – ξανά χειροκρότημα. «Κι ένα ΠΑΣΟΚ!», φώναξε κάποιος. «Ναι, και το ΠΑΣΟΚ», είπε η ίδια επαναλαμβάνοντας πολλές φορές στην ομιλία της ότι όλοι πρέπει να λαμβάνουν τις ευθύνες τους. Οπως είπε, άλλωστε, τα πέντε έτη που πέρασαν οι τρεις τους -Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης, Ραγκούσης- εκτός πολιτικών φορέων λειτούργησαν θετικά, ως μία περίοδος σημαντικής αυτοκριτικής.

Το κοινό χειροκροτεί

Η κυρία Διαμαντοπούλου πρότεινε ένα νέο δίπολο: «πρόοδος κατά της συντήρησης, είτε αυτή είναι αριστερά είτε είναι δεξιά». Κάθε σύνθημα -θυμόμαστε αυτό της «Αλλαγής», του «εκσυγχρονισμού», της «μεταρρύθμισης», της «δίκαιης ανάπτυξης»- έχει την εποχή του. Αυτή η εποχή θέτει τη σοσιαλδημοκρατία απέναντι σε νέα ερωτήματα, όπως επεσήμανε η ίδια, μιλώντας για την εξάλειψη των οικονομικών συνόρων που συνοδεύουν την παγκοσμιοποίηση, για τη ρομποτική που αλλάζει δραματικά τα δεδομένα στην αγορά εργασίας, αλλά και για τις τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών οι οποίες δεν πρόκειται να περιοριστούν στο άμεσο μέλλον.

«Αρκούν τα εργαλεία που διαθέτουμε;», ρώτησε, προτείνοντας ένα νέο μοντέλο ψηφιακής οικονομίας, όπως κι αυτό που εφαρμόζεται στην Εσθονία.

Οι επισκέπτες ακούν τις προτάσεις των ιδρυτικών στελεχών του κινήματος
Επικεντρώθηκε στις εξής θεματολογίες

Αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και την ανάγκη υιοθέτησης ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τα παιδιά. «Το κόστος είναι 500 εκατ. ευρώ, όταν το κόστος καθυστέρησης της αξιολόγησης είναι 4.5 δισ.», τόνισε

Διευθέτηση των χρεών των οφειλετών ανάλογα με τη σημερινή τιμή του ακινήτου

Εγκατάλειψη του αναπτυξιακού νόμου και αντικατάστασή του από τη συνεργασία των venture capitals που θα ενισχύουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Να οριστεί το όριο σύνταξης στα 65 έτη για να εξυγιανθεί το Ασφαλιστικό

Να πραγματοποιηθεί μία ηλικιακή ανανέωση στο πολιτικό σύστημα της χώρας

Να εφαρμοστεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων και να συγκροτηθεί ένα ταμείο για τους πρόσφυγες που θα χρηματοδοτηθεί από ελάχιστη επιβάρυνση σε όλες τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της ΕΕ

Ο Γιώργος Φλωρίδης παρουσιάζει τις προτάσεις του για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος

Ο Γιώργος Φλωρίδης μίλησε για το συναίσθημα της ντροπής, της οργής και του φόβου των πολιτών. «Με ποια γλώσσα μιλάς στον πολίτη, στον δικηγόρο, τον μηχανικό που κλείνει το μπλοκάκι του, διαγράφεται από τον σύλλογο και αισθάνεται ντροπή;», ρώτησε.

«Πρέπει να δούμε γιατί χρεοκοπήσαμε, πολύ πριν από τα μνημόνια, και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», τόνισε ο ίδιος. Για την κατάσταση στη χώρα φταίει το πολιτικό σύστημα, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αναδειχθεί, με γνήσιες, ανοικτές διαδικασίες ο προοδευτικός χώρος ως ο κυρίαρχος πόλος στο πολιτικό σύστημα».

Σε καρέκλες στα πλαϊνά της αίθουσας είχαν βολευτεί δεκάδες μετέχοντες στην εκδήλωση – ο ένας σκεπτικός, ο άλλος κουρασμένος, η καμαριέρα κοιτά με περιέργεια, κάποιος ποστάρει στο κινητό του…
Οι προτάσεις του

Κατάργηση του σταυρού στις μονοεδρικές περιφέρειες

Το απόλυτο ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή: Ο βουλευτής θα μπορεί να γίνεται υπουργός αλλά θα παραιτείται από την έδρα του και δεν θα μπορεί να θέτει ξανά υποψηφιότητα για βουλευτής στις επόμενες εκλογές

Μείωση των βουλευτών στους 200

«Αισθάνομαι πάρα πολύ ωραία που βρίσκεται εδώ ο Σταύρος Θεοδωράκης, που δημιούργησε το κίνημά του για την ανάγκη των βαθιών μεταρρυθμίσεων στη χώρα και ο Γιώργος Καμίνης που έχει συγκρουστεί με τον λαϊκισμό στα χρόνια της θητείας του», είπε ο κ. Φλωρίδης.

«Δεν επιθυμούμε τη ρεβάνς για τις ήττες του παρελθόντος. Αλλά σεβόμαστε την εμπειρία που έχουμε κερδίσει μέσα από τη διαχείριση προβλημάτων», τόνισε.

Πρόσωπα της Κεντροαριστεράς -ανάμεσά τους στη δεύτερη σειρά ο Σπύρος Λυκούδης- στο κοινό της εκδήλωσης

Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, από Το Ποτάμι, επιβεβαίωσε, με θέρμη είναι η αλήθεια, το ενδιαφέρον τους να παρακολουθήσουν στενά τα επόμενα βήματα της «Ωρας», ενισχύοντας τους διαύλους επικοινωνίας.

Και ο Γιάννης Δατσέρης, από την «Ωρα», είπε πως αρχίζουν πλέον οι οργανωτικές κινήσεις προκειμένου η πρωτοβουλία να αποκτήσει πλέον γνήσια χαρακτηριστικά πολιτικού σχήματος.

Το επόμενο βήμα για την πρωτοβουλία είναι η σύσταση μίας κοινής πολιτικής επιτροπής με πρόσωπα από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για τη συγκρότηση ενός νέου κινήματος με ανάδειξη αρχηγού από την εκλογική βάση.

Από την Πέμπτη 30 Μαρτίου ανοίγει μία ιστοσελίδα όπου θα μπορούν να εγγραφούν τα νέα μέλη του κινήματος, ενώ παράλληλα θα ανακοινωθούν τα ονόματα της νέας συντονιστικής επιτροπής. Στις 29 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί διημερίδα όπου θα παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης του φορέα.