Το κτίριο όπου στεγάζεται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών |
Επικαιρότητα

Politico: Οχι ακριβώς…

Ουσιαστικά, στη νέα αναφορά του στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλάζει το βασικό συμπέρασμα που προωθούσε, ότι δηλαδή στόχος της επιστολής του πρέσβη Βράιλα στην Κομισιόν ήταν να «διαμηνύσει ηχηρά και ξεκάθαρα» να μείνει έξω από τις έρευνες που διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο
Protagon Team

Την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται το δημοσίευμα του Politico προς απόδειξη, όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της «συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων», το ίδιο το μέσο προέβη σε μια προσεκτική –αλλά συνάμα ουσιαστική ως προς το τελικό συμπέρασμα του δημοσιεύματος–, ανασκευή αναφορικά με την επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση προς την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε νέα αναφορά του στην υπόθεση, αυτή τη φορά στη στήλη «Brussels Playbook», το Politico ουσιαστικά παραδέχεται ότι το κείμενο της Τετάρτης περιείχε σειρά ανακριβειών.

Μεταξύ άλλων, αναγνωρίζει ότι είχε λανθασμένα χαρακτηρίσει «παράνομη» την επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, τη στιγμή που έχει αποσαφηνιστεί ότι έγινε σε πλήρη συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία και κατόπιν του προβλεπόμενου εισαγγελικού ελέγχου.

Σημειώνεται επίσης ότι η Αθήνα έχει αποσαφηνίσει πως δεν έχει καμία σχέση με το κατασκοπευτικό σύστημα Predator, αφού βέβαια έκανε πρώτα λόγο για «σκάνδαλο όπου εμπλέκεται το κακόβουλο λογισμικό Predator, το οποίο περιβάλλει την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» (scandal involving Predator malware that engulfed the government of Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis).

Υπερασπιζόμενο εξάλλου την εγκυρότητα του πρώτου δημοσιεύματος σχετικά με την επιστολή του πρέσβη Βράιλα προς την Κομισιόν, επισημαίνει ότι η δημοσιοποίηση ολόκληρης της επιστολής από την πλευρά της κυβέρνησης «επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της Τετάρτης».

Στην ίδια παράγραφο όμως, αλλάζει ουσιαστικά το βασικό συμπέρασμα που προωθούσε, ότι δηλαδή στόχος της επιστολής Βράιλα ήταν να «διαμηνύσει ηχηρά και ξεκάθαρα» στην Επιτροπή να «μείνει έξω» από τις έρευνες που διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο (Athens’ message is loud and clear: butt out).

Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι  η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει «στη διάθεση της Επιτροπής για τον έλεγχο και την εξακρίβωση γεγονότων», όπως ακριβώς σημειώνει στο γράμμα της 2ας Αυγούστου ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Βράιλας, και αυτό ενώ το ίδιο το Politico απέφυγε να αναφερθεί στο συγκεκριμένο κομμάτι τη επιστολής, το οποίο ερχόταν σε σύγκρουση με το συμπέρασμά του περί δήθεν μπλόκου της Αθήνας στις Βρυξέλλες.

Πηγές του κυβερνώντος κόμματος υπογράμμιζαν σχετικά ότι τα πραγματικά γεγονότα, τα οποία τεκμηριώνονται από συνημμένο έγγραφο και επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, είναι τα εξής:

«Το Τμήμα Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ε.Ε., στις 29 Ιουλίου, έστειλε επιστολή προς τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και άλλους ομολόγους του –ανάμεσα στους οποίους και ο ισπανός συνάδελφός του– ζητώντας ενημέρωση για τη νομοθεσία που αφορά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για λόγους εθνικής ασφάλειας, ύστερα από αναφορές για χρήση του Predator εντός Ε.Ε.. Στην απάντησή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας ενημέρωσε για το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας και την έρευνα για το Predator, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

»Ο Ελληνας Αντιπρόσωπος υπογράμμισε ότι βρίσκεται πάντα στη διάθεση των κοινοτικών Υπηρεσιών ώστε να ενημερώνει αυτοπροσώπως (όπως, άλλωστε, είχε κάνει και προ της επιστολής) επί οποιουδήποτε θέματος, ειδικά όταν αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη, προτού ξεκινήσει μια διαδικασία ανταλλαγής επιστολών.

»Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι θα επανέλθει προς την Επιτροπή, με αναλυτική ενημέρωση επί των αποτελεσμάτων της εν εξελίξει έρευνας, ευθύς μόλις αυτή ολοκληρωθεί. Στην επιστολή του διαχωρίζονται πλήρως τα περί Predator από τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις. Άλλωστε τότε δεν είχε ανακοινωθεί η επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η ΕΥΠ και άλλες δημόσιες Αρχές δεν αγόρασαν ή χρησιμοποίησαν το Predator ή αντίστοιχο λογισμικό. Σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις, τόνισε ότι το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι ένα από τα αυστηρότερα και προσεκτικότερα στην Ε.Ε. Και κατέληγε ζητώντας να μη στηρίζονται τα αρμόδια κοινοτικά όργανα σε δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία δεν διακρίνονται για την ακρίβεια και την αντικειμενικότητά τους».

«Οπως γίνεται ολοφάνερο, τα πραγματικά γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση ούτε με όσα αποσπασματικά επικαλείται προκειμένου να υποστηρίξει το αφήγημά της η συντάκτρια στο δημοσίευμα ούτε με τις αερολογίες και τα ασύστολα ψεύδη του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι πια πιεστικό: Με δεδομένα τα αμάχητα στοιχεία, θα έχουν, η συντάκτρια και ο ΣΥΡΙΖΑ, την ευθιξία να ανακαλέσουν και να αποκαταστήσουν την αλήθεια;», ήταν το ερώτημα με το οποίο έκλεινε το σχόλιο για την ουσία του δημοσιεύματος.