H πρόσοψη του κτιρίου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον | wikipedia
Επικαιρότητα

Politico: Οικονομική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα ζήτησε η Ελλάδα

Νέο δάνειο, κατ' ουσίαν, ζήτησε η Ελλάδα για την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, όπως και την προστασία των αδύναμων στρωμάτων - Η Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζει το αίτημα σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιδρύματος
Protagon Team

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια -συνολικού κόστους 3 δισ. ευρώ- από ένα ακόμη ίδρυμα, την Παγκόσμια Τράπεζα. Την αποκάλυψη που έκανε την Πέμπτη ο ιστότοπος Politico επιβεβαίωσε το ίδιο το ίδρυμα, δια στόματος εκπροσώπου ο οποίος έκανε δηλώσεις στον ΣΚΑΪ την Παρασκευή.

Μάλιστα ο ίδιος επεσήμανε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζει το αίτημα της Ελλάδας για παροχή οικονομικής και τεχνικής βοήθειας και παράλληλα μελετά εάν υπάρχουν άλλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί που θα μπορούσαν να συμβάλουν ώστε να ικανοποιηθεί η ελληνική πρόταση.

Ο εκπρόσωπος απέφυγε να μιλήσει για το ακριβές ποσό που ζητά η ελληνική πλευρά ή εάν υπάρχουν κι άλλα κοινωνικά προγράμματα που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει η τράπεζα. Σημείωσε απλώς ότι η Αθήνα «ζητά ένα σημαντικό οικονομικό πακέτο» που θα αφορά «κάποιες από τις άμεσες ανάγκες» των ελλήνων πολιτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η βοήθεια που έχει ζητήσει η Ελλάδα αφορά την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την προστασία των αδύναμων στρωμάτων.

Αυτό ανέφερε και το δημοσίευμα του Politico το οποίο τονίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τεχνική και οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η μακροχρόνια ανεργία, η οικονομική ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, καθώς και η κοινωνική προστασία». 

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Politico, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας είχε ήδη επιβεβαιώσει το ελληνικό αίτημα για βοήθεια, εξηγώντας ότι κάθε απόφαση σχετικά με παροχή δανείων απαιτεί την έγκριση του εκτελεστικού συμβουλίου του οργανισμού. «Σύμφωνα με τις διαδικασίες της Παγκόσμιας Τράπεζας, οποιαδήποτε τελική απόφαση για παροχή δανείων θα πρέπει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα πάντα με το Politico.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η Αθήνα έχει ζητήσει από την Παγκόσμια Τράπεζα να χρηματοδοτήσει τριετές πρόγραμμα για τη δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας κατ’ έτος, συνολικού κόστους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο παρελθόν, πάντως, η Τράπεζα είχε απορρίψει κάθε ενδεχόμενο εμπλοκής στο ελληνικό πρόγραμμα.