Ο Χρίστος Δήμας, ως υφυπουργός, χειρίζεται το χαρτοφυλάκιο της Έρευνας και της Καινοτομίας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Business stories: Πολιτείες Καινοτομίας σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη με ΣΔΙΤ

Ενα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα σχέδιο για την Πολιτεία Καινοτομίας (Δύο συγκροτήματα, ένα στην Αθήνα και το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη). Ο τόπος εγκατάστασης της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Αθήνα θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα ακολουθήσει της δεύτερης στη Θεσσαλονίκη
Κώστας Τσαούσης

Ο Χρίστος Δήμας είναι ένα από τα νεότερα σε ηλικία μέλη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο τελευταίος του εμπιστεύτηκε το χαρτοφυλάκιο της Έρευνας και της Καινοτομίας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο 39χρονος υφυπουργός έχει να παρουσιάσει έναν απολογισμό έργων και πράξεων συμβατό και με τις γενικότερες κυβερνητικές προσεγγίσεις αλλά και με τον διαθέσιμο χρόνο…

Για τίτλο ή και για «πρώτη είδηση» θα έβαζα τα ΣΔΙΤ στα project της Καινοτομίας, στο πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα σχέδιο για την «Πολιτεία Καινοτομίας» (Δύο συγκροτήματα, ένα στην Αθήνα και το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη) αλλά θα ξεκινήσω από τα θεσμικά – όλα εκείνα που φτιάχνουν την στέρεη βάση για να αναπτυχθούν και να επιτύχουν οι πρωτοβουλίες.

Για παράδειγμα, ο Χρίστος Δήμας – που εκλέγεται και εκπροσωπεί την Κορινθία, γιος του ευπατρίδη του κοινοβουλευτισμού Σταύρου Δήμα- προχώρησε στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, στο οποίο συμμετέχουν διακεκριμένες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επενδυτικό -επιχειρηματικό κόσμο της χώρας αλλά και επιτυχημένοι startupers, managers από funds και δομές στήριξης, ενίσχυσης και ανάπτυξης του εγχώριου οικοσυστήματος. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ένα τυπικό Συμβούλιο αλλά ένα εν δυνάμει κέντρο διαμόρφωσης προτάσεων δημόσιας πολιτικής για την Έρευνα και την Καινοτομία. Ένα Συμβούλιο με αντιπροσωπευτική σύνθεση και με γνώση και σεβασμό σε ιδιαιτερότητες και ισορροπίες συμφερόντων και ενδιαφερόντων.

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, συνοδεύοντας την είδηση για το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας διαβάζω τα εξής:

«Για πρώτη φορά η Καινοτομία αποκτά ισότιμο ρόλο σε ένα σημαντικό όργανο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, δείγμα της βούλησης της Κυβέρνησης να ενισχύσει τη σύνδεση της Έρευνας με την Καινοτομία. Είναι το δεύτερο καθοριστικό βήμα μετά τη μεταφορά της ΓΓΕΤ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που στόχο έχει την ενίσχυση του μετασχηματισμού των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε Καινοτομία, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Χρίστος Δήμας σε επίσκεψη στη ΔΕΘ

Αυτή η κατεύθυνση, αποτυπώνεται και στη σύνθεση του νέου οργάνου, το οποίο απαρτίζεται από διακεκριμένους έλληνες ερευνητές, ακαδημαϊκούς, στελέχη του εγχώριου και του διεθνούς οικοσυστήματος καινοτομίας, επιχειρήσεις που επενδύουν στην Έρευνα και Ανάπτυξη, αλλά και ανθρώπους που με συστηματική δουλειά πέτυχαν και μπορούν σήμερα να δείξουν το δρόμο σε περισσότερους Έλληνες σε διεθνές επίπεδο».

Τα ονόματα είναι ήδη γνωστά:

Πρόεδρος του Συμβουλίου ο Μανώλης Δερμιτζάκης , Διευθυντής Κέντρου Γονιδιώματος Health 2030 -Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Αντιπρόεδρος ο Άριστος Δοξιάδης, εταίρος στο κεφάλαιο επιχειρηματικό συμμετοχών Big Pi Ventures ( της οικογένειας των funds του Equifund).

Μέλη του Συμβουλίου:Ο Ευάγγελος Καρκαλέτσης, Διευθυντής Έρευνας του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος, επικεφαλής της πρωτοποριακής συνεργασίας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, στο πεδίο της ευφυούς ανάλυσης εγγράφων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με την Ernst & Young (ΕΥ).

Ο Αιμίλιος Χαλαμανδάρης προέρχεται από το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και είναι συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Innoetics, η οποία αποτελεί ένα ενδεικτικό success story εταιρείας που βασιζόμενη σε μία καλά επεξεργασμένη και τεχνολογικά καινοτόμα ιδέα, ανελίχθηκε γρήγορα αποκτώντας διεθνές κύρος και εξωστρέφεια. Η τεχνολογία σύνθεσης φωνής που ανέπτυξε η Innoetics προσέλκυσε σημαντικό διεθνές ενδιαφέρον με αποτέλεσμα την εξαγορά της από τη Samsung το καλοκαίρι του 2017.

Η Ρούλα Μπαχταλιά, Διευθύντρια και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος EGG – enter•grow•go της τράπεζας Eurobank.

Ο Βασίλης Αντωνιάδης, Managing Director & Senior Partner στη Boston Consulting Group (BCG) Athens που ήταν ο πρώτος υπογράφων στην έκθεση της BCG με τίτλο “Greece’s startup ecosystem – A prime opportunity for economic growth”.

Η Νέλλη Κάτσου, ,μέλος Δ.Σ. Pharmathen S.A., εταιρίας που δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στο πεδίο της Έρευνας & Ανάπτυξης στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.

Η Βάσω Κιντή, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, Καθηγητής Αυτόματου Ελέγχου & Ρομποτικής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Η Ελίζα Κωνοφάγου, Καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης – Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης.

Ο Ευάγγελος Μπεκιάρης, Διευθυντής Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών, του ερευνητικού κέντρου της Θεσσαλονίκης ΕΚΕΤΑ από την Θεσσαλονίκη.

Τι έγινε έως τώρα

Ας επιστρέψουμε στον απολογισμό και ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

• Εξασφαλίστηκε ένα νέο κτίριο – σε συνδυασμό με μια νέα φιλοσοφία λειτουργίας – της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Ήδη από τις αρχές Αυγούστου εξασφαλίστηκε αναξιοποίητο δημόσιο ακίνητο για τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, ικανοποιώντας ένα αίτημα που εκκρεμούσε σχεδόν 20 χρόνια. (εξασφάλιση 360 χιλ. ευρώ ετησίως από μισθώματα / αξιοποίηση ολυμπιακού ακινήτου). Αρκετά σύντομα η ΓΓΕΤ θα μετακομίσει σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο στο πρώην Κέντρο Ιππασίας στο Γουδί, το οποίο θα ενσωματώνει τεχνολογίας παραγόμενες από ερευνητικά κέντρα της χώρας.

• Η Καινοτομία αναβαθμίζεται στο οργανόγραμμα της ΓΓΕΤ, ενδυναμώνεται με προσωπικό και αποκτά κρίσιμο ρόλο στη χάραξη των πολιτικών ενόψει της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

• Προκηρύχθηκε η δράση “Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (Innovation Clusters)” με χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020.

• Δημιουργία Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, με στόχο να καταγραφεί το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας και να ξεκλειδώσουν κίνητρα για τις startup. Το Μητρώο δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ένα στατικό αρχείο αλλά θα αποτυπώνει δυναμικά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα έχει πολλαπλά επίπεδα ένταξης ανάλογα και με την διαδρομή και τις επιδόσεις των startups και η διαχείριση του δεν θα γίνεται από δημόσιους υπαλλήλους με τις γνωστές συμπεριφορές απλής διεκπεραίωσης αλλά από εξειδικευμένες ιδιωτικές εταιρείες.

• Σύνδεση των Ερευνητικών Κέντρων με τις ανάγκες της Εθνικής Άμυνας. Προγράμματα ανάπτυξης τεχνολογίας αιχμής με διττή χρήση, τόσο για στρατιωτικούς, όσο και για πολιτικούς σκοπούς.

• Αναμένεται σύντομα προκήρυξη για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας Competence Centers – Κέντρα Ικανοτήτων σε τομείς προτεραιότητας της RIS3 (Στρατηγικές Έξυπνης Εξειδίκευσης). Αφορά δίκτυα εργαστηρίων και υποδομών εθνικής εμβέλειας, για την υποστήριξη αναγκών της αγοράς για τεχνολογικές λύσεις σε επιχειρηματικά προβλήματα.

Για το τέλος, κράτησα τα ΣΔΙΤ. Ο σχεδιασμός αφορά την δημιουργία δύο “Innovation District” (Πολιτεία Καινοτομίας) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσω ΣΔΙΤ και με υποχρέωση των αναδόχων να θέσουν τα συγκροτήματα που θα παρέχουν ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών και δικτύωσης εντός τριετίας. Με λίγα λόγια, το δημόσιο θα βάζει τη γη και ο ανάδοχος όλα τα υπόλοιπα συν την ευθύνη της διαχείρισης της λειτουργίας του. Ο ανάδοχος θα πληρώνεται από τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στις επιχειρήσεις που θα έρθουν για να εγκατασταθούν σε αυτά τα συγκροτήματα. Μάλιστα, για τις μεγάλες επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να φέρουν μέρος των ερευνητικών- αναπτυξιακών δραστηριοτήτων σε αυτά τα συγκροτήματα θα έχουν και φορολογικά- ασφαλιστικά κίνητρα.

Την ανακοίνωση για τον τόπο εγκατάστασης της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Αθήνα θα κάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θα ακολουθήσει η δεύτερη στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά με την οποία στήριζε την πρωτοβουλία των επιχειρηματιών Thess/Intec με επικεφαλής τον Νίκο Ευθυμιάδη. Και στη περίπτωση της Θεσσαλονίκης το Δημόσιο δίνει τη γη και όλα τα υπόλοιπα θα καταγράφονται στη σύμβαση ΣΔΙΤ.