Εγρήγορση και όχι πανικός. Αυτό είναι το σύνθημα για την αντίδραση της Αθήνας μπροστά στους παρεπόμενους κινδύνους που ελλοχεύουν από τον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, με δεδομένο και το τελεσίγραφο των Ισραηλινών για την απομάκρυνση του μισού πληθυσμού (1,1 εκατ. άνθρωποι) του παλαιστινιακού θύλακα.
Οπως είπε την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ -μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό- ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, οι υπηρεσίες Ασφαλείας και Πληροφοριών της χώρας βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα της χώρας,
Παράλληλα η Αθήνα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Κάιρο, καθώς η Αίγυπτος αποτελεί κύρια οδό διαφυγής για χιλιάδες Παλαιστινίους από τη σφυροκοπούμενη Γάζα. Το πέρασμα της Ράφα προς την χερσόνησο του Σινά, ωστόσο, παραμένει κλειστό, καθώς η κυβέρνηση Σίσι προσπαθεί να αποκρούσει ένα νέο εισερχόμενο κύμα προσφύγων.
Στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Καιρίδης σημείωσε πως οι Παλαιστίνιοι που φτάνουν στη χώρα μας θεωρούνται πρόσφυγες, κάνουν αίτηση ασύλου και τους δίνεται άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, κάθε αίτηση εξετάζεται κατά περίπτωση και με πολύ αυστηρή διαδικασία ταυτοποίησης.
Σύμφωνα με τον υπουργό σε δομές ανά τη χώρα φιλοξενούνται περί τους 3.000 αιτούντες άσυλο παλαιστινιακής καταγωγής. Και αναφερόμενος στις πρόσφατες εικόνες Παλαιστινίων σε δομή της Σάμου να πανηγυρίζουν για το ιστορικών διαστάσεων χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ, με τις σφαγές εκατοντάδων αμάχων στα κιμπούτς, αφού επιβεβαίωσε το περιστατικό στο ΚΥΤ, ο κ. Καιρίδης θέλησε να αναδείξει ότι το βίντεο των πανηγυρισμών που έκανε τις τελευταίες ημέρες τον γύρο του Διαδικτύου, κυκλοφόρησε από ουγγρικό ακροδεξιό σάιτ που «ειδικεύεται -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- σε αυτές τις αναστατώσεις».
Οι δομές είναι απολύτως ήρεμες και ασφαλείς, διαβεβαίωσε, θέλοντας να υποβαθμίσει τη σημασία του επεισοδίου στη Σάμο.
Οσον αφορά την εγρήγορση και ετοιμότητα της Αθήνας για τα «απόνερα» του πολέμου και τον κίνδυνο να επαναληφθούν καταστάσεις 2015 με μαζικά μεταναστευτικά κύματα προς την Ευρώπη και την Ελλάδα ως χώρα πρώτης γραμμής, στο ΚΥΣΕΑ της Πέμπτης αποφασίστηκε, σε πρώτη φάση, η ενίσχυση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων.
Παράλληλα και για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων σε στόχους που συνδέονται με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, αποφασίστηκε η ενίσχυση της αστυνομικής προστασίας.
Προβλέπεται, τέλος, η περαιτέρω ενεργοποίηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος, από ΚΥΤ μέχρι οργανώσεις Παλαιστινίων.
Σύμφωνα εξάλλου με την «Καθημερινή», στο ΚΥΣΕΑ έγινε εκτενής αναφορά στις δυνατότητες που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα σε στρατιωτικό επίπεδο και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν εφόσον απαιτηθεί.
Ηδη πάντως, η φρεγάτα «Σαλαμίς» είναι ενταγμένη στη ναυτική δύναμη του ΟΗΕ (UNIFIL) στα ανοιχτά του Λιβάνου, ενώ η φρεγάτα «Ψαρά» συμμετέχει στη νατοϊκή δύναμη SNMG-2 (όπου έχει ενταχθεί και η τουρκική φρεγάτα «Γιαβούζ», ανεξάρτητα από τα αντιαμερικανικά και αντιεβραϊκά κηρύγματα στα οποία επιδίδεται εσχάτως ο πρόεδρος Ερντογάν).
Την ίδια ώρα η φρεγάτα «Αιγαίον» πλέει στην Κεντρική Μεσόγειο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη».
Τέλος, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί κάποια συνδρομή από τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το αεροπλανοφόρο «Gerald R. Ford», η πρόσβασή τους στη βάση της Σούδας είναι ανοιχτή και το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί αφού η επιχείρηση των Ισραηλινών στη Γάζα θα τραβήξει σε μάκρος.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής της Ελλάδας.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ούτε πλοίου, ούτε φρεγάτας που να εμπλέκεται με εξελίξεις στο Ισραήλ. Το πλοίο που βρίσκεται στις ακτές Λιβάνου είναι στο πλαίσιο της αποστολής των ΟΗΕ και είναι εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης, μια φρεγάτα στην περιοχή είναι μέρος της δύναμης του ΝΑΤΟ που διαρκεί πολλά χρόνια και ο προγραμματισμός της εκεί παρουσίας της είναι από πέρυσι», είπε ο κ. Μαρινάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Η χώρα μας είναι σε απόλυτη ετοιμότητα. Υπάρχουν τα αναγκαία σχέδια ετοιμότητας. Δεν ακολουθεί η κυβέρνηση το δόγμα ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Θα διαφυλάξουμε τα σύνορά μας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Αν κάποιος δικαιούται άσυλο, που θα κριθεί βάση της προβλεπόμενης διαδικασίας, το λαμβάνει», συμπλήρωσε για το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών και των αφίξεων παλαιστινίων προσφύγων.
Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Η Ευρώπη να μιλάει με ενιαία φωνή
Εν τω μεταξύ, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε τη στήριξή του στο Ισραήλ και στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι κανόνες εμπλοκής ενός οργανωμένου κράτους δεν πρέπει να εξομοιώνονται με αυτούς μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.
Τονίζοντας τέλος την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε η Ευρώπη να μιλάει με ενιαία φωνή σε ένα κρίσιμο ζήτημα περιφερειακής αλλά και ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Σε κίνδυνο ο ελληνοτουρκικός διάλογος;
Μία ακόμη πτυχή της σύγκρουσης Χαμάς – Ισραήλ για την Ελλάδα είναι αυτή που προκύπτει από τη στάση της Τουρκίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με τον μανδύα του προστάτη των Παλαιστινίων και των απανταχού μουσουλμάνων, εμφάνισε και παλι το γνωστό αντιδυτικό του πρόσωπο.
Το κατά πόσο αυτό το κρεσέντο του τούρκου προέδρου -χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της Yeni Safak υπό τον τίτλο «Ο [τουρκικός] στρατός έτοιμος για τη Γάζα» (δείτε το βίντεο κάτω)- θα επηρεάσει και τον ελληνοτουρκικό διάλογο, μένει να αποδειχθεί. Αλλωστε την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, είναι προγραμματισμένο να εκκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών για τη θετική ατζέντα και τον πολιτικό διάλογο.
Κυβερνητικές πηγές πάντως, τις οποίες επικαλείται ο ΣΚΑΪ, εκτιμούν ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί το θετικό διμερές κλίμα που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες και μέχρις ώρας αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τα αντιαμερικανικά και αντιεβραϊκά ξεσπάσματα του τούρκου προέδρου.