Νέα ρωσική επίθεση υπήρξε την Τετάρτη στο Κονοτόπ της περιφέρειας Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία | Press service of the National Police of Ukraine in Sumy region/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι στην αντεπίθεση, οι Ουκρανοί στην αναμονή των πυραύλων

Καταρρίψτε τους ρωσικούς πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προτρέπει η Ουκρανία τους γείτονές της - η Ρωσία ξανακερδίζει έδαφος στο Κουρσκ, το Κίεβο περιμένει το «σύνθημα» της Δύσης για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος
Protagon Team

Εχουν περάσει 932 ημέρες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η οποία μέσα στον Αύγουστο φάνηκε να ενισχύει τη θέση της με την εισβολή στο Κουρσκ. Ομως τώρα οι Ρώσοι αντεπιτίθενται δυναμικά. Αναφέρεται ανακατάληψη οικισμών από τους Ρώσους, την ώρα που οι Ουκρανοί περιμένουν το πράσινο φως από τη Δύση για παροχή περισσότερων οπλων μεγάλου βεληνεκούς και χρήση τους εντός ρωσικού εδάφους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τις ρωσικές αντεπιθέσεις σε αυτό το στάδιο. «Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν αντεπιθέσεις κατά μήκος του δυτικού άκρου του ουκρανικού προγεφυρώματος στην περιφέρεια Κουρσκ και φέρεται να κατέλαβαν αρκετούς οικισμούς βορειοανατολικά και νότια του Κορένεβο στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου. Το μέγεθος, η κλίμακα και οι πιθανές προοπτικές των ρωσικών αντεπιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στην περιφέρεια του Κουρσκ είναι ασαφείς και η κατάσταση παραμένει ρευστή… Οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να άρχισαν νέες επιθέσεις κατά της ρωσικής αντεπίθεσης δυτικά του Σνάγκοστ και στην περιφέρεια του Κουρσκ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το ISW.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σίμπιχα, κάλεσε την Τετάρτη τους συμμάχους του Κιέβου στα δυτικά σύνορά του να καταρρίψουν ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που πετούν πάνω από τις δυτικές περιοχές. «Υπάρχουν ήδη πολλές περιπτώσεις ρωσικών αεροσκαφών που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο γειτονικών χωρών και χωρών του ΝΑΤΟ. Οι σύμμαχοι θα πρέπει να «διερευνήσουν τη δυνατότητα κατάρριψης πυραύλων πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας», δήλωσε ο Σίμπιχα.

Από το Κίεβο -όπου πραγματοποιεί κοινή επίσκεψη με τον βρετανό ομόλογό του- ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, άφησε να εννοηθεί ο Λευκός Οίκος σκέφτεται σοβαρά να άρει τους περιορισμούς που έχει θέσει στην Ουκρανία για τη χρήση δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς σε βασικούς στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας.  Ο Μπλίνκεν και ο Ντέιβιντ Λάμι, συναντήθηκαν με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο την Τετάρτη.

Όπως γράφει ο Guardian επικαλούμενος βρετανικές κυβερνητικές πηγές, έχει ήδη ληφθεί απόφαση να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους Storm Shadow σε στόχους εντός της Ρωσίας, αν και δεν αναμένεται να ανακοινωθεί δημοσίως την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον.

Η Ουκρανία περιμένει και τους αμερικανικούς πυραύλους Atacms, οι οποίοι έχουν βεληνεκές 190 μίλια και πλέον, αναφέρει ο αμυντικός συντάκτης του Guardian Νταν Σαμπά.

Στο μεταξύ το Foreign Office ανακοίνωσε κυρώσεις σε 10 πλοία τα οποία, όπως γράφει ο Guardian, πιστεύεται ότι βρίσκονται στην καρδιά του σκιώδους στόλου εξαγωγής πετρελαίου της Ρωσίας. Η Ρωσία διαθέτει έναν μεγάλο στόλο από συχνά μη αξιόπλοα και γερασμένα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο και πετρελαιοειδή σε όλο τον κόσμο.

Οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούν την πιο κρίσιμη πηγή εσόδων του Βλαντίμιρ Πούτιν για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τέταρτο του ρωσικού προϋπολογισμού το 2023