Ο Πούτιν με τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού (αριστερά) και (πίσω του) τον Βαλερί Γκερασίμοφ | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS
Επικαιρότητα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αλλάζει και πάλι τους στρατηγούς του ο Πούτιν

Σχεδόν 11 μήνες μετά την εισβολή και με την στρατιωτική επιχείρηση σε αδιέξοδο, ο ρώσος πρόεδρος στέλνει τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Γκερασίμοφ στο μέτωπο, υποβαθμίζοντας τον Σουροβίκιν, που είχε το προσωνύμιο «στρατηγός Αρμαγεδδών», αλλά προφανώς απέτυχε...
Protagon Team

Το ότι δεν θα ήταν ένας πόλεμος «τριών ημερών» που ονειρευόταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ήταν αναμενόμενο –μόνο ένας ματαιόδοξος «αυτοκράτορας» όπως ο ρώσος πρόεδρος μπορεί να το φανταζόταν αυτό καθώς στις 24 Φεβρουαρίου 2022 έδινε εντολή στα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία. Ομως το να έχει βρεθεί, σχεδόν 11 μήνες μετά, η θεωρητικά πανίσχυρη ρωσική στρατιωτική μηχανή σε θέση άμυνας μαρτυρά άλλης τάξης μεγέθους προβλήματα για τη Μόσχα. Ετσι ο Πούτιν αναγκάστηκε να αλλάξει και πάλι την ηγεσία των δυνάμεων που επιχειρούν στην Ουκρανία, μπας και αλλάξει και την τύχη του πολέμου.

Ο Αντρέι Σοϊγκού, υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, αναγκάστηκε την Τετάρτη να αντικαταστήσει τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα στην Ουκρανία μόλις πριν από τρεις μήνες. Τη θέση του γενικού συντονιστή των ρωσικών δυνάμεων στον πόλεμο ανέλαβε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Ο στρατηγός Σουροβίκιν, ο οποίος έχει το προσωνύμιο «στρατηγός Αρμαγεδδών» και είχε την εμπειρία από τις επιχειρήσεις στη Συρία, είχε διοριστεί επικεφαλής των χερσαίων ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία μόλις τον περασμένο Οκτώβριο. Τώρα υποβαθμίστηκε σε αναπληρωτή του Γκερασίμοφ.

Οπως σημείωσε ο Guardian, οι νέες αλλαγές των στρατηγών σημειώθηκαν ενώ οι εντάσεις και οι διαφωνίες μεταξύ των επιτελών στην Ουκρανία έχουν κλιμακωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ της Τρίτης, ο διαβόητος Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ, επιτέθηκε κατά του υπουργείου Αμυνας, λέγοντας ότι η δική του εμπειρία είναι τελικά «σημαντικά ανώτερη σε σχέση με όλους αυτούς που είναι εδώ και δεκαετίες στο υπουργείο».

Η επιλογή του Γκερασίμοφ, φίλα προσκείμενου στο Κρεμλίνο, για να ηγηθεί των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία δείχνει ότι η Μόσχα υπέκυψε στις εκκλήσεις για δραστικές αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία.

Ο Γκερασίμοφ ήταν μεταξύ των αρχιτεκτόνων της εισβολής στην Ουκρανία και διατήρησε τη θέση του παρά τις αλλεπάλληλες ήττες στο πεδίο των μαχών. Τώρα αναλαμβάνει ο ίδιος την υπόθεση στο πεδίο των μαχών –και σχετικά μακριά από τη Μόσχα, όπως παρατήρησαν ορισμένοι αναλυτές.

Τεθωρακισμένα της Δύσης στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, την αποστολή τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία –μια μείζονος σημασίας απόφαση, για την οποία το Κίεβο πίεζε επίμονα τους δυτικούς συμμάχους του– προανήγγειλε ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα. Διευκρίνισε, δε, ότι δεν θα πρόκειται για μονομερή απόφαση της Βαρσοβίας, αλλά για συντονισμένη κίνηση στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διεθνούς συνασπισμού.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από το Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Λιθουανό ομόλογό του Γκιτάνας Ναουσέντα, ο Ντούντα ανακοίνωσε ότι χώρα του θα προσφέρει στο Κίεβο μια ίλη τεθωρακισμένων, αποτελούμενη από 14 γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2.

Ανάλογα μηνύματα ήρθαν από το Λονδίνο, όπου ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ γνωστοποίησε ότι ο υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας έλαβε την εντολή να συνεργαστεί με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ για το είδος και την ποσότητα των αρμάτων μάχης που θα σταλούν στην Ουκρανία.

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η πρόσφατη κοινή ανακοίνωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της συνεργασία τους εναντίον της Ρωσίας, «επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ έχει υποταχθεί πλήρως στην αποστολή του ΝΑΤΟ, το οποίο αποτελεί όργανο επιβολής των αμερικανικών συμφερόντων» και ότι «οι Ευρωπαίοι θα έχουν την όχι αξιοζήλευτη μοίρα των υποτελών».