Υπολογίζεται πως το 40% των τροφίμων, που καταλήγουν στις χωματερές, είναι φρούτα και λαχανικά | Shutterstock
Επικαιρότητα

Πόλεμο κατά της σπατάλης τροφίμων κήρυξαν οι Βρετανοί

Εκατό χιλιάδες τόνοι ή 250 εκατ. γεύματα καταλήγουν στα βρετανικά σκουπίδια κάθε χρόνο
Protagon Team

Ειδικό κατά της σπατάλης τροφίμων, διόρισε η βρετανική κυβέρνηση, στην προσπάθεια να «διασώσει» 100.000 τόνους φαγητού που καταλήγουν κάθε χρόνο στις χωματερές.

Οι Βρετανοί δείχνουν έτσι τον δρόμο και στις υπόλοιπες χώρες για την καταπολέμηση ενός φαινομένου, που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Στην Ελλάδα μάλιστα, τα τρόφιμα, που καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια, φτάνουν τα 30 κιλά το άτομο, σύμφωνα με περυσινή έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Οι Ελληνες πετούν κυρίως φρούτα (24,9%), μαγειρεμένο φαγητό (24,5%), λαχανικά (14,9%), ψωμί (13,6%), καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (11,3%).

Η μάχη κατά της σπατάλης τροφίμων έχει ήδη φέρει αποτελέσματα στη Βρετανία, καθώς 43.000 τόνοι ετησίως αναδιανέμονται από παρασκευαστές και διανομείς σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Οι υπόλοιποι 100.000 τόνοι, που εξακολουθούν να πετάγονται στα σκουπίδια, αντιστοιχούν σε 250 εκατομμύρια γεύματα.

Στη νέα θέση, που είναι εθελοντική και άμισθη, διορίστηκε ο Μπεν Ελιοτ, ιδρυτής του ομίλου «Quintessentially», ο οποίος έχει στόχο να εξαλείψει τη σπατάλη τροφίμων έως το 2030. «Τη στιγμή που οικογένειες σε όλη τη χώρα παλεύουν να εξασφαλίσουν την καθημερινή τους τροφή και παιδιά πάνε στο σχολείο με άδειο στομάχι, εξακολουθούμε να πετάμε τεράστιες ποσότητες φαγητού, κάτι που είναι όχι μόνο είναι ανήθικο, αλλά μπορεί και να αποφευχθεί. Ως έθνος, πρέπει να βρούμε τρόπους να φτάνει αυτό το φαγητό στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και όχι στις χωματερές», λέει στη Guardian ο Ελιοτ.

Πρώτη του δουλειά θα είναι η διαχείριση του κυβερνητικού προγράμματος για τη σπατάλη τροφίμων, που χρηματοδοτείται με 15 εκατ. λίρες. Ο Ελιοτ θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των παρασκευαστών τροφίμων, διανομέων όπως σουπερμάρκετ, ξενοδοχείων, εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων εστίασης για να συνεισφέρουν όλοι στην αναδιανομή των τροφίμων σε όσους τα έχουν ανάγκη.

«Η σπατάλη τροφίμων είναι οικονομικό, περιβαλλοντολογικό και ηθικό σκάνδαλο», τονίζει ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας, που διόρισε τον Μπεν Ελιοτ.