Οι εκκλήσεις της ηγεσίας και του μιντιακού περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ την Καθαρά Δευτέρα και την Τρίτη, λίγη ώρα πριν τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, το οποίο αναμενόταν να ασχοληθεί με την υπόθεση του Παύλου Πολάκη, για ενότητα και ψυχραιμία φάνηκε να αντανακλούν το μέγεθος του εσωκομματικού ζητήματος που δημιούργησε η περιβόητη, πλέον, ανάρτηση του χανιώτη βουλευτή.
Συγχρόνως, φαίνεται να μην επιτυγχάνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα κρίνοντας από την ένταση των απόψεων που παρατηρήθηκε από μερίδα στελεχών του κόμματος όσο και από τη βάση του.
Σε κάθε περίπτωση, μοιάζει να υπερίσχυε η τάση υπεράσπισης του πρώην αν. υπουργού Υγείας, ή της μη διαγραφής του έστω, ιδιαίτερα λόγω της κρισιμότητας της προεκλογικής περιόδου.
Ενδεικτικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης εξέφρασε (Mega) την πεποίθηση πως δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα διαγραφής: «Yπάρχει μία απόφαση που ανακοινώθηκε, να μη συμμετέχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα άλλα τα οποία ακούγονται δεν στέκουν (…). Κατά τη γνώμη μου, ο Πολάκης δεν πρέπει να διαγραφεί, σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε. Δεν ανήκω σε κόμμα που τηλεοπτικά εκτοξεύουμε διαγραφές, έχουμε συντεταγμένες διαδικασίες και, αν προκύπτουν ζητήματα, τα συζητάμε και αποφασίζουμε. Συμφωνούμε ότι δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για τους λόγους που έχουν ανακοινωθεί, δεν προκύπτει ζήτημα διαγραφής του».
Κατά της διαγραφής Πολάκη τάχθηκε ο επίσης βουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος (ΕΡΤ): «Δεν νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσει στη διαγραφή του κυρίου Πολάκη. Αυτά τα οποία κάνει ο Παύλος δεν απάγουν κάποια ηθική απαξία στο πρόσωπό του. Είναι κατά τη γνώμη μου, μεγάλο πολιτικό σφάλμα, αλλά δεν δείχνουν διαφθορά, δεν δείχνουν κάποια έκθεση, κάποια σύγκρουση με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ».
«Για να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να διώξουμε την κυβέρνηση Μητσοτακη χρειάζεται πανστρατιά! Το απαιτούν οι καιροί και ο κόσμος που υποφέρει από τη Δεξιά! Με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, πρόγραμμα τετραετίας, σοβαρότητα, συσπείρωση κ συλλογικότητα. Δεν περισσεύει κανείς και καμιά», διεμήνυσε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μέσω ανάρτησής του.
Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Πειραιώς, Νίκος Μπελαβίλας, διαχώρισε και αυτός τη θέση του από τα περί διαγραφής Πολάκη με μια ανάρτησή του στο Facebook. Μεταξύ άλλων, έγραψε ότι «η ιδέα να ρίξουμε τον Παύλο Πολάκη στα σκυλιά για να τα χορτάσουμε και να ηρεμήσουν είναι πάρα πολύ κακή. Τα σκυλιά στη συνέχεια θα πέσουν επάνω μας, ήδη έχουν πέσει».
Απευθυνόμενος στο εσωτερικό ακροατήριο, προσέθεσε: «Ο πρόεδρος του κόμματος έχει και το δικαίωμα και την ευθύνη να πάρει τις τελικές αποφάσεις. Τα στελέχη μας όμως όφειλαν να ακολουθήσουν και να υποδείξουν τη λογική του κατευνασμού και όχι να πυροδοτούν επί τρεις μέρες το λιντσάρισμα. Γιατί εκτός των άλλων πρέπει να θυμούνται ότι ο σύντροφος μας Παύλος Πολάκης επέλεξε στη ζωή του να μην είναι επαγγελματίας των διαδρόμων αλλά ενεργός πολίτης στην ανοιχτωσιά της κοινωνίας».
Ακόμη και οι τοποθετήσεις ορισμένων στελεχών που έμοιαζε να βρίσκονταν απέναντι στον «αψύ Σφακιανό» κατά το παρελθόν απέφυγαν να λάβουν σκληρή θέση το τελευταίο 48ωρο.
Ο Νίκος Μπίστης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, περιορίστηκε να γράψει στο Facebook: «Ούτε με τις προγραφές των αντιπάλων μας , ούτε με τις διώξεις πολιτικών απο αγουροξυπνημένους εισαγγελείς. Με το δίκαιο, τη δημοκρατία , τη λογική . Με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για προοδευτική κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό. Άντε γιατί χάσαμε τρεις πολύτιμες μέρες».
Ο Πάνος Λάμπρου, από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι όποιες διαφωνίες με τις απόψεις Πολάκη δεν ακυρώνουν «το δικαίωμα και την υποχρέωση μας να εναντιωθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην απαράδεκτη εισαγγελική παρέμβαση η οποία οδηγεί σε επικίνδυνους για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες δρόμους (…)».
Η «Ομάδα Αλήθειας» συνέλεξε αποσπάσματα από τις πρόσφατες τηλεμαχίες για την υπόθεση Πολάκη τα οποία μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο tweet:
Social Media
Λίγη ώρα μετά τις παραπάνω δηλώσεις, οι οποίες έδωσαν λαβές για πολύ περισσότερες τοποθετήσεις εντός και εκτός των κομματικών διαδρόμων, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι δε θα επιτρέψει να λαμβάνει χώρα μια τέτοια συζήτηση, με αφορμή την ανάρτηση του πρώην υπουργού του.
«Εχω ευθύνη να προστατεύσω και το κόμμα μου και την παράταξή μου αλλά κυρίως να προχωρήσω μπροστά για τη νίκη στις εκλογές. Αυτή είναι η δική μου ευθύνη», ξεκαθάρισε.
Στο Twitter πάντως, όπου η συζήτηση γύρω από τα προφίλ που ανοιχτά υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ καθόλου δε φαινόταν να οδεύει προς το τέλος της, τον τόνο έδιναν τα hashtags «#με_τον_Παυλαρα», «#με_τον_Παυλο», «#με_τον_Πολακη» κ.ο.κ., σαν να μην έγινε ποτέ αντιληπτή από πλευράς τους η νέα «γραμμή» που υιοθετήθηκε απέναντι στον κ. Πολάκη αιφνιδίως την Κυριακή από μερίδα των sites που άλλοτε ανέμεναν μια ανάρτηση του για να την κάνουν πρωτοσέλιδο και τα οποία τώρα του έδειξαν την… έξοδο.
Χαρακτηριστικές ήταν οι αναρτήσεις οι οποίες ξέφυγαν του «συντροφικού» τόνου προειδοποιώντας τα κομματικά όργανα να μη διαγράψουν τον Πολάκη, όπως κι εκείνες που τον καλούσαν να κάνει δικό του πολιτικό σχηματισμό:
Ανάλογη τάση καταγράφηκε και στο Facebook, ήδη από το βράδυ της Κυριακής, με σελίδες ή groups υποστήριξης του Παύλου Πολάκη να κάνουν την εμφάνισή τους και άλλες, ήδη υπάρχουσες, να πολλαπλασιάζουν γοργά τα μέλη και τους ακόλουθούς τους.
Φυσικά «με τον Πολάκη» δήλωσαν και άλλοι δημοσιολογούντες, όχι απαραίτητα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μετείχαν λιγότερο ή περισσότερο στο ίδιο «κύμα συμπεράστασης».
Η κυβέρνηση επανέλαβε την Τρίτη το αίτημά της για συνολική καταδίκη του «πολακισμού», όπως και για την απομάκρυνση του Νίκου Παππά, πλην του Παύλου Πολάκη, επισημαίνοντας ότι η διαγραφή του τλευταίου, από μόνη της, δεν αρκεί.