Ο πασίγνωστος αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος και αρθρογράφος Πολ Κρούγκμαν, σε πρόσφατο άρθρο του στους οι New York Times διαπιστώνει ότι «ο ενεργειακός πόλεμος του Πούτιν απέτυχε» ενώ αναφερόμενος στο στρατιωτικό σκέλος του πολέμου γράφει ότι οι Ρώσοι απέτυχαν τρεις φορές να έχουν θετικά για αυτούς αποτελέσματα στο πεδίο, βασικά επειδή «τα Δυτικά όπλα ακριβείας» έπιασαν τόπο και «τους προξένησαν όλεθρο στα μετόπισθεν». Προβλέπει μάλιστα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα αποσυρθούν από το Μπαχμούτ «επειδή είναι ένα μέρος με μικρή στρατηγική σημασία».
Οταν πέρασε στο κύριο θέμα του, στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στη Δύση, έγραψε ότι η Ρωσία ήταν αυτή που εξαπέλυσε οικονομικό πόλεμο στις Δυτικές χώρες, διά του εκβιασμού: «Η τέταρτη μεγάλη επίθεση της Ρωσίας ήταν η προσπάθεια εκβιασμού των ευρωπαϊκών δημοκρατιών, για να εγκαταλείψουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, με διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου». Ανέφερε ότι ο φθηνότερος τρόπος μεταφοράς φυσικού αερίου είναι μέσω αγωγών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η Ευρώπη αντιμετώπισε εξαιρετικά την απώλεια των ρωσικών προμηθειών, χωρίς αύξηση της ανεργίας και με προσπάθειες περιορισμού του πληθωρισμού», επειδή και «στράφηκε στην εισαγωγή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου» και «λαμβάνει μεγάλο μερίδιο ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές». Παρέπεμψε και στην «έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων που διαβεβαιώνει ότι “η Μόσχα απέτυχε στην προσπάθειά της να εκβιάσει τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω της παρακράτησης φυσικού αερίου”».
Κλείνοντας το άρθρο του, συνόψισε «τα μαθήματα που πήραμε από την αποτυχία της ενεργειακής επίθεσης που εξαπέλυσε η Ρωσία» και έγραψε ότι η Μόσχα ούτε αποτελεσματικό στρατό διαθέτει ούτε μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά σαν προμηθευτής ενέργειας. Το συμπέρασμά του διπλό: «Οι δημοκρατίες έδειξαν ότι δεν εκβιάζονται», αλλά και «οι σύγχρονες οικονομίες είναι πολύ πιο ευέλικτες και ικανές να αντεπεξέρχονται στα προβλήματα από ό,τι μας λένε τα κατεστημένα συμφέροντα».
Η κατακλείδα θετική για τις επιδόσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης: «Τώρα η Ευρώπη κάνει ενεργειακή μετάβαση υπό τις χειρότερες δυνατές συνθήκες, όμως χειρίζεται αρκετά καλά το θέμα. Αυτό δείχνει ότι η σταδιακή και προγραμματισμένη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια θα είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι φαντάζονταν οι απαισιόδοξοι».