Είχαν περάσει 11 λεπτά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα είχε αφιερώσει περίπου όλα στον Αλέξη Τσίπρα και στο πόσο δημαγωγός είναι και πόσο διχαστικός είναι ο λόγος του. Σωστό. Κάπου εκεί όμως, στο 11λεπτο, η εισήγηση του προέδρου της ΝΔ στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος απέκτησε ένα άλλο ενδιαφέρον.
«Αντιπαρατάσσουμε τον ορθό λόγο απέναντι στον λαϊκισμό, τη σοβαρότητα απέναντι στην ανευθυνότητα, την ενότητα του έθνους και τον σύγχρονο πατριωτισμό απέναντι στις τεχνητές διαιρέσεις και τους ψεύτικους διχασμούς. Οσο και αν αυτό σε κάποιους δεν αρέσει, αυτή είναι η αποστολή μας και θα την υπηρετήσουμε με συνέπεια», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ για να συμπληρώσει:
«Αγωνιζόμαστε και προβάλλουμε τις θέσεις μας, όχι για να είμαστε αρεστοί στον κ. Τσίπρα, αλλά για να είμαστε χρήσιμοι στον ελληνικό λαό και στην πατρίδα μας. Είμαστε εδώ για να οδηγήσουμε μπροστά την πλειοψηφία των Ελλήνων, όλους τους δημιουργικούς πολίτες, χωρίς διακρίσεις. Δεν θα τους απογοητεύσω, δεν θα τους απογοητεύσουμε. Οποιος δεν μπορεί, ή δεν θέλει να ακολουθήσει, ή νιώθει ότι πρέπει να συμβιβαστεί με την σημερινή τυχοδιωκτική ομάδα που κυβερνά τη χώρα, θα μείνει πίσω»…
Ωπα! Ποιος είναι αυτός που «δεν μπορεί ή δεν θέλει να ακολουθήσει»; Ακόμα χειρότερα, ποιος είναι αυτός που «νιώθει ότι πρέπει να συμβιβαστεί» με το ντουέτο Τσίπρα-Καμμένου; Υπάρχουν τέτοιοι στη Νέα Δημοκρατία και είναι αναγκασμένος ο πρόεδρος του κόμματος να πει κάτι τέτοιο σε μια ομιλία προς υψηλόβαθμα στελέχη που μεταδίδεται live;
Στην Πειραιώς όλοι παραδέχονται ότι πρόκειται για μήνυμα προς εκείνους μέσα στη ΝΔ που αμφισβητούν εμμέσως ή και ευθέως τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη.
Μία, ας πούμε, είναι η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας Κατερίνα Παπακώστα που το Σάββατο, στην εφημερίδα «Ειδήσεις», εμφανίστηκε να σπάει τη γραμμή Μητσοτάκη για μη ψήφιση των μέτρων στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για τη β’ αξιολόγηση. Είπε η κυρία Παπακώστα να «ψηφίσει η ΝΔ τις ελαφρύνσεις» και μάλιστα προχωρούσε ένα βήμα παραπάνω αμφισβητώντας και το σταθερό αίτημα του προέδρου της για εκλογές. «Εάν κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να αποσυρθεί το αίτημα των πρόωρων εκλογών για να προστατευθεί. Και πρέπει να γίνει άμεσα γιατί, αν επιμείνουμε, σε λίγο θα γίνουμε γραφικοί» σημείωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής, προτού σπεύσει να τα μαζέψει. Αλλά ήδη ενεγράφη ως διαφωνούσα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν και άλλοι στη ΝΔ που στις ιδιωτικές τους συζητήσεις δηλώνουν ότι θέλουν να ψηφίσουν κάποια από αυτά που η κυβέρνηση έχει βαφτίσει ως «αντίμετρα», δηλαδή τις ελαφρύνσεις που θα έρθουν στη Βουλή μαζί με τα μέτρα. Ενας από αυτούς φέρεται να είναι ο Γιώργος Βλάχος, ο οποίος πρόσφατα επιτέθηκε στον Αδωνι Γεωργιάδη. «Καραμανλικός» ο κ. Βλάχος και μάλλον υπάρχουν και άλλοι «καραμανλικοί» που αναπολούν τα ανέμελα χρόνια των παροχών και της κατασπατάλησης πόρων που μας οδήγησαν στα βράχια και τους αρέσουν τα χάδια του Τσίπρα προς εκείνη την περίοδο. Η κληρονομιά του Καραμανλή είναι ένα πρόβλημα διαρκείας για τον κ. Μητσοτάκη και δεν θα λυθεί εύκολα.
Σίγουρα όμως αποδέκτης του μηνύματος του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος είπε το περίφημο «τσάμπα μαγκιά να λες “δεν ψηφίζω τα μέτρα”». Τάχα μου το είπε για τον Μάκη Βορίδη, αλλά όταν μια τέτοια γραμμή έχει διατυπώσει ο αρχηγός, η μομφή πηγαίνει (και) σε αυτόν. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και ηττηθείς στις εσωκομματικές εκλογές του Ιανουαρίου 2016, μοιάζει να είναι ένα αγκάθι στα πλευρά του κ. Μητσοτάκη. Το εγκώμιό του άλλωστε φρόντισε να πλέξει ο κ. Τσίπρας στη γνωστή πλέον συνέντευξη στον Βαξεβάνη, όταν είπε ότι «ο Μεϊμαράκης δεν ήταν εύκολος αντίπαλος. Ευτυχώς έχουμε τον Μητσοτάκη».
Μέχρι πού θα φτάσει αυτή η υπόγεια αντιπαράθεση; Ο πολιτικός σχολιαστής Γιώργος Παπαχρήστος είπε στον ΣΚΑΪ ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε ήδη να έχει διαγράψει τον κ. Μεϊμαράκη και θύμισε ότι κάτι αντίστοιχο είχαν κάνει στο παρελθόν ο Κώστας Καραμανλής με τον Γιώργο Σουφλιά, και ο Αντώνης Σαμαράς με τη Ντόρα Μπακογιάννη. Προς το παρόν κάτι τέτοιο μοιάζει με υπεραντίδραση. Κανείς όμως δεν ξέρει τι θα γίνει μετά από μια ψηφοφορία στη Βουλή.