«Ηταν η πρώτη φορά στα εννέα χρόνια μου στη Βαρκελώνη, που ένιωσα πως η Ρεάλ είναι ανώτερη από εμάς». Τι παράσημο για τον Ζινεντίν Ζιντάν, όταν αυτή η (θαρραλέα) αναγνώριση προέρχεται από τον Ζεράρ Πικέ, τον εμβληματικό στόπερ της Μπαρτσελόνα! Ο γάλλος τεχνικός της «Βασίλισσας» θα πρέπει να το χάρηκε περισσότερο και από το ισπανικό Σούπερ Καπ που κατέκτησε τα ξημερώματα της Πέμπτης – τον έβδομο τίτλο του στους 19 μήνες της παραμυθένιας προπονητικής του καριέρας.
Η Ρεάλ προηγήθηκε μόλις στο 4′, με ένα αριστουργηματικό γκολ του Ασένσιο. Είχε να σκοράρει τόσο γρήγορα σε clasico από το 2011 (με τον Μπενζεμά στα 22 δευτερόλεπτα). Ο Μπενζεμά έγραψε το 2-0 στο 39′, αφού είχε προηγηθεί ένα δοκάρι του Λούκας Βάσκεθ στο 33′. Το ντέρμπι κρίθηκε, στην ουσία, στο πρώτο ημίχρονο – παρά τα δύο δοκάρια της Μπαρτσελόνα στο δεύτερο (Μέσι 53′, Σουάρες 71′). Οπως και την περασμένη Κυριακή στο «Καμπ Νου» (1-3), η διαφορά των δυο ομάδων ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Για πρώτη φορά μετά το 2011 -και 24 clasicos στη σειρά- ο Μέσι και η παρέα του δεν πέτυχαν ούτε «το γκολ της τιμής». Ο Ερνέστο Βαλβέρδε έγινε μόλις ο τρίτος προπονητής της Μπαρτσελόνα που χάνει τα δύο πρώτα επίσημα ματς κόντρα στη Ρεάλ. Ο προηγούμενος ήταν ο Λουίς Αραγονές πριν από 30 χρόνια.
Πριν από το Σούπερ Καπ Ισπανίας, ο Ζιντάν είχε κατακτήσει και το ευρωπαϊκό, στις 8 Αυγούστου στα Σκόπια. Στην πρώτη του αναμέτρηση με τον Ζοζέ Μουρίνιο (δεν είχαν συναντηθεί ποτέ στο παρελθόν, ούτε ως ποδοσφαιριστές ούτε ως προπονητές), ο «Ζιζού» άφησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Πορτογάλου με άδεια χέρια. Εδώ και ενάμισι χρόνο σαρώνει όποιο τρόπαιο βρεθεί μπροστά του, και κανείς δεν δείχνει ικανός να τον σταματήσει. Ακόμη και χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο (όπως χθες), οι τελικοί είναι για τη Ρεάλ «άλλη μια μέρα στη δουλειά».
Περισσότερο από τους θριάμβους, εντυπωσιάζει το πώς η Ρεάλ φτάνει σ’ αυτούς. Ο Γάλλος έχει κατορθώσει, σε χρόνο – ρεκόρ, να απογαλακτίσει τη Ρεάλ από τον «CR7» ή από οποιονδήποτε άλλον παίκτη (τον Μπέιλ, τον Μαρσέλο, τον Κρόος, τον Μπενζεμά…), όσο σημαντικός κι αν είναι αυτός. Ο σύλλογος των «Γκαλάκτικος» δεν εξαρτάται, πλέον, από κανένα φωτεινό αστέρι του. Παίζει, κερδίζει ή (σπανίως) χάνει πάντα με τον ίδιο τρόπο: σαν ομάδα. Με πλάνο, πειθαρχία, προσωπικότητα και αποτελεσματικότητα. Οποιος κι αν αγωνίζεται, όποιος κι αν απουσιάζει σε αυτό το ακατάπαυστο rotation του «Ζιζού».
Ο Ζιντάν μετράει δύο Champions League, ένα Πρωτάθλημα Ισπανίας, δύο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων και ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας. Με αυτά τα επτά τρόπαια ισοφάρισε, ήδη, τον Βιθέντε ντελ Μπόσκε (που χρειάστηκε μία πενταετία για να συγκεντρώσει επτά τίτλους) και καταδιώκει τον Λουίς Μόλονι (8). Μόνον ο Μιγκέλ Μουνιόθ, με 14 τρόπαια, στέκει πιο ψηλά απ’ όλους όσοι πέρασαν από τον πάγκο της Ρεάλ. Σε σύνολο 90 αγώνων, ο προπονητής των «μερένγκες» έχει καταγράψει 69 νίκες, 14 ισοπαλίες και μόλις επτά ήττες, με 252 γκολ ενεργητικό και 92 παθητικό.
Η Ρεάλ του Ζιντάν καλπάζει από θρίαμβο σε θρίαμβο, αγνοώντας -μέχρι στιγμής- τη μόδα της εποχής: τις αλόγιστες σπατάλες για την απόκτηση νέων σούπερ-σταρ. Αυτό το καλοκαίρι, που τα οικονομικά μεγέθη στο ποδοσφαιρικό παζάρι έχουν ξεφύγει, «χτίζει» το μέλλον της με έξυπνες και φθηνές επιλογές. Μάλιστα, οι ποδοσφαιριστές που αποχώρησαν από το «Μπερναμπέου» ήταν πολύ πιο ακριβοί από εκείνους που τους αντικατέστησαν. Ο «Ζιζού» έκρινε πως κάποια «μεγάλα ονόματα» έπρεπε να φύγουν, ώστε να αποφευχθεί η… γκρίνια στα αποδυτήρια. Ο Χάμες πήγε στην Μπάγερν Μονάχου, ο Μοράτα στην Τσέλσι, ο Ντανίλο στη Σίτι, ο Κοεντράο στη Σπόρτινγκ, ο Πέπε στη Μπεσίκτας. Μέχρι και τον γιο του, τον Εντσο, πούλησε -ο αθεόφοβος- στην Αλαβές.
Στις θέσεις τους ήρθαν νέα παιδιά, όχι μόνον επειδή έχουν μέλλον, αλλά και γιατί θα αποδεχθούν πιο εύκολα τον άχαρο ρόλο του αναπληρωματικού. Ο 19χρονος μέσος Ντάνι Θεμπάγιος κόστισε μόλις 17 εκατ. ευρώ. Ο 20χρονος αμυντικός Τεό Ερνάντεθ, 26 εκατ. ευρώ. Ο Βαγιέχο, ο Μαγιοράλ και ο Μάρκος Γιορέντε, όλοι 20-21 ετών, επέστρεψαν από δανεισμό, χωρίς η Ρεάλ να ξοδέψει ούτε σεντ. Ο Ζιντάν εμπιστεύεται τους παίκτες που έχουν οδηγήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης στις δύο διαδοχικές κατακτήσεις του Champions League, και είναι ικανοποιημένος με τους «αστέρες» που διαθέτει, αν και θα μπορούσε να ζητήσει από τον Φλορεντίνο Πέρεθ… τον ουρανό με τ’ άστρα.
Ο «θείος Φλο», που το αγαπημένο του χόμπι είναι να ξοδεύει, θα ήταν πρόθυμος να αγοράσει τον οποιοδήποτε. Ο Κιλιάν Εμπαπέ, δική του ιδέα είναι. Ο Ζιντάν δεν πολυ-νοιάζεται. Αντιλαμβάνεται την εμπορική διάσταση μιας τέτοιας μετεγγραφής, την ανάγκη της Ρεάλ να πουλήσει φανέλες, και δεν θα την αρνηθεί, όμως η δική του φιλοσοφία για το ποδόσφαιρο είναι εντελώς διαφορετική. Πιστεύει ότι τις επιτυχίες τις φέρνουν, η ισορροπία μεταξύ βασικών και αναπληρωματικών, η καλή «χημεία» στην ομάδα και η διάθεση των ποδοσφαιριστών να παίξουν σωστά τον συγκεκριμένο ρόλο τους στο παιχνίδι.
Τα νιάτα των παικτών του και η έλλειψη εμπειρίας που -μοιραία- τα συνοδεύει, δεν τον τρομάζουν. Γι’ αυτό άφησε να του φύγουν ο Χάμες και ο Μοράτα, οι οποίοι πέρυσι -μόνο στο Πρωτάθλημα- μέτρησαν 23 γκολ και 10 ασίστ. Και δεν είναι τυχαίο, πως η Ρεάλ δεν εντυπωσίασε στις μετεγγραφές ούτε το περασμένο καλοκαίρι. Εάν ο Ζιντάν το καταφέρει κι αυτό -να κατακτά τίτλους εντάσσοντας, ταυτοχρόνως, τόσους νεαρούς παίκτες στην ομάδα- δεν θα απομείνει ούτε ένας να αμφιβάλλει ότι θα γράψει ιστορία και στην προπονητική, όπως έγραψε και ως ποδοσφαιριστής.
Τον πρόεδρο Πέρεθ, πάντως, τον έχει πείσει. Το νέο, τριετές συμβόλαιο που θα τον δέσει στη Ρεάλ μέχρι το καλοκαίρι του 2020, είναι έτοιμο και περιμένει τις υπογραφές. Σύμφωνα με την As, προβλέπει ετήσιες αποδοχές οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, σχεδόν διπλάσιες από εκείνες (4.350.000 ευρώ) που απολαμβάνει σήμερα. Και ένα ασύλληπτο μπόνους, σε περίπτωση κατάκτησης του Champions League για τρίτη διαδοχική σεζόν – κάτι που μέχρι τον περασμένο Μάιο ήταν αδιανόητο.
Ο Ζιντάν και οι παίκτες του μπαίνουν στη νέα σεζόν με ένα τεράστιο κίνητρο. Ποιος μπορεί να τους σταματήσει;