Ο Χάαλαντ συνεχίζει να μαγεύει με τις εμφανίσεις του | REUTERS/Martin Meissner
Επικαιρότητα

Ποιος Κριστιάνο και ποιος Μέσι; Ο Μοράτα και ο Χάαλαντ…

Ο Ρονάλντο είδε τον ισπανό συμπαίκτη του να του κλέβει τη δόξα. Ο 20χρονος Νορβηγός - φαινόμενο ξεπέρασε όλους τους σύγχρονους (και παλαιότερους) «γκολτζήδες». Ο Μέσι φαίνεται πως... θα πιεί το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους. Και ο Μάρκους Μπεργκ, στα 34, πέτυχε το πρώτο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ
Sportscaster

Την Τρίτη, 35 γκολ σε 8 αγώνες. Την Τετάρτη, 27 σε άλλους 8. Το σύνολο των 62 τερμάτων που σημειώθηκαν στα παιχνίδια της 3ης αγωνιστικής των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ άγγιξε το ρεκόρ παραγωγικότητας (63 γκολ), που αντέχει από τη σεζόν 2000-2001. Αυτό το διήμερο προσέφερε πλούσιο θέαμα και μεγάλες συγκινήσεις. Αλλά, δυστυχώς, μόνο στην Αγία Πετρούπολη, στο γήπεδο της Ζενίτ, υπήρχαν θεατές στις εξέδρες. Στο χειρότερο -σε ποιότητα- από τα 16 ματς.

Η μεγαλύτερη έκπληξη της χθεσινής βραδιάς ήταν η ταπεινωτική ήττα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Τουρκία από την Μπασάκσεχιρ, την ομάδα του Ερντογάν: έναν σύλλογο χωρίς αξιόλογη ιστορία, χωρίς οπαδούς, που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε γευτεί τη χαρά της νίκης στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η «πρωτάρα» της διοργάνωσης κέρδισε τη μεγάλη της αντίπαλο με 2-1, όμως περισσότερο από το αποτέλεσμα, τους Αγγλους τους θορύβησε ο τρόπος με τον οποίο δέχτηκαν τα δυο γκολ. Στο 1-0 ο Μπα διέσχισε το μισό γήπεδο χωρίς να συναντήσει αμυντικό, ενώ και στο 2-0 ο Βίσκα σκόραρε ανενόχλητος.

Ο Μαρσιάλ μείωσε σε 2-1, στο 43′, όμως η Γιουνάιτεντ δεν κατάφερε να ισοφαρίσει και να υπερασπιστεί το αήττητο σερί της σε 18 εκτός έδρας αγώνες της σε όλες τις διοργανώσεις. Η θέση του Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ στην τεχνική ηγεσία των «Κόκκινων Διαβόλων» θεωρείται επισφαλής, πλέον, και ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο προβάλλει ως ο επικρατέστερος για να τον διαδεχθεί.

O Σόλσκιερ αμφισβητείται ευθέως από τους φίλους της Μάντσεστερ

Η ήττα στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να κοστίσει ακριβά στη Γιουνάιτεντ, καθώς η Λειψία εκμεταλλεύθηκε τις απουσίες του Νεϊμάρ, του Εμπαπέ και άλλων βασικών παικτών της Παρί Σεν Ζερμέν, τη νίκησε 2-1 με ανατροπή, και απειλεί να αφήσει ένα από τα δυο φαβορί του ομίλου (Γιουνάιτεντ και Παρί) εκτός Τσάμπιονς Λιγκ.

Απογοητευτική ήταν και η Μπαρτσελόνα, αν και στο τέλος κατόρθωσε να νικήσει (2-1) την αποδεκατισμένη από τον κορονοϊό Ντινάμο Κιέβου, που παρατάχτηκε στο «Καμπ Νου» χωρίς 13 παίκτες της και με τερματοφύλακα έναν (εκπληκτικό, πάντως) 18χρονο, τον Ρουσλάν Νέσχερετ. Είναι χαρακτηριστικό της εικόνας του αγώνα το γεγονός ότι ο γκολκίπερ των Καταλανών, Μαρκ-Αντρέ Τερ Στέγκεν, αναδείχθηκε σε MVP της αναμέτρησης.

Παρά το «3 στα 3» που συμπλήρωσε στα ευρωπαϊκά της παιχνίδια, η Μπαρτσελόνα κάθε άλλο παρά «πείθει» με την απόδοσή της. Ιδίως στη La Liga, όπου έχει συγκεντρώσει μόλις οκτώ βαθμούς σε έξι ματς (βρίσκεται στη 12η θέση της κατάταξης), που είναι η χειρότερή της επίδοση στην αρχή μιας σεζόν εδώ και 49 χρόνια.

Ακόμη και ο Λιονέλ Μέσι έχει επηρεαστεί από τη μετριότητα της ομάδας του, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνει να σκοράρει σε ροή αγώνα, παρά μόνον εκτελώντας πέναλτι. Το χθεσινό του γκολ, με το οποίο οι «Μπλαουγκράνα» άνοιξαν το σκορ (5′), ήταν το πέμπτο που πετυχαίνει εφέτος από την άσπρη βούλα (τέσσερα με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και ένα στο ματς της Αργεντινής με το Εκουαδόρ). Μόνον ένα «κανονικό» γκολ σε έξι αγώνες πρωταθλήματος ο αργεντινός σούπερ-σταρ μέτρησε τη σεζόν 2005-2006, όταν, 18χρονος τότε, έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις στην ενδεκάδα της «Μπάρτσα».

Ο Μέσι δείχνει επηρεασμένος από τα όσα γίνονται στην Μπαρτσελόνα

Μοιάζει καταδικασμένος, να πιεί μέχρι τελευταίας σταγόνας το πικρό ποτήρι της παρακμής της αγαπημένης του ομάδας. Κι όσο ο Ρόναλντ Κούμαν θα αδυνατεί να βρει λύσεις στα αγωνιστικά προβλήματα στην Μπαρτσελόνα, τόσο ο «Λίο» θα γέρνει προς την απόφαση να πάρει μεταγραφή στη Σίτι, όπως παρατηρεί η Telegraph.

Στο άλλο παιχνίδι του 7ου ομίλου, στο «Φέρεντς Πούσκας», ο ιστορικός αντίπαλος του Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, είδε έναν συμπαίκτη του, τον Αλβαρο Μοράτα, να του κλέβει τη δόξα. Στο 4-1 της Γιουβέντους επί της Φερεντσβάρος ο Ισπανός πέτυχε δύο γκολ, τα δυο πρώτα της «Γηραιάς Κυρίας», φτάνοντας τα έξι σε ισάριθμους αγώνες μετά την επιστροφή του στο Τορίνο.

O Ρονάλντο δεν σκόραρε απέναντι στην Φερεντσβάρος

Κανείς, όμως, δεν μπορεί να συγκριθεί αυτή την εποχή με τον Ερλινγκ Χάαλαντ. Στην άνετη (3-0) νίκη της Μπορούσια Ντόρτμουντ στο Μπριζ ο 20χρονος νορβηγός επιθετικός – φαινόμενο σκόραρε δυο φορές κι έφτασε τα 14 γκολ σε 11 εμφανίσεις του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Για να πετύχει 14 τέρματα, ο Κριστιάνο (πρώτος σκόρερ στα χρονικά της διοργάνωσης) χρειάστηκε 50 αγώνες. Ο Μέσι (δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών), 28 αγώνες. Κανένας από τους μεγάλους «γκολτζήδες» των ευρωπαϊκών γηπέδων -ο Λεβαντόφσκι, ο Κέιν, ο Νεϊμάρ, ο Σουάρες, ή ο Μπενζεμά-, αλλά και από τους παλαιότερους -ο Ραούλ, ο φαν Νίστελροϊ, ή ο Σεβτσένκο-, δεν έχουν να επιδείξουν κατόρθωμα όπως αυτό του Χάαλαντ.

Ενα ρεκόρ πέτυχε και η Σεβίλλη: έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ που νίκησε με ανατροπή, παίζοντας με παίκτη λιγότερο για ένα ημίχρονο. Εχανε 0-2 (στο 21′) από την Κράσνονταρ, όμως κατάφερε να φτάσει στο 3-2, με τον Εν-Νεσιρί (που μπήκε στο ματς ως αλλαγή) να σκοράρει δυο φορές μέσα σε τρία λεπτά.

Στο παιχνίδι αυτό έβαλε γκολ (το δεύτερο της ρωσικής ομάδας, με πέναλτι) και ο Μάρκους Μπεργκ. Ηταν το πρώτο του στη διοργάνωση, στα 34 του. Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού ο σουηδός φορ είχε αγωνιστεί μόνο στο Γιουρόπα Λιγκ, και η συμμετοχή του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν το απωθημένο του. Η Κράσνονταρ του έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρό του.