| Courtesy of Miraflores Palace/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ποιος Γκουαϊντό; Ο Μαδούρο δηλώνει έτοιμος να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ

Η διαφαινόμενη αποτυχία του πειράματος του 39χρονου εκλεκτού της Δύσης στο Καράκας, σε συνδυασμό με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, αναδεικνύει τον αριστερό πρόεδρο της πετρελαιοπαραγωγού Βενεζουέλας σε συνομιλητή ξανά της Ουάσινγκτον
Protagon Team

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη ρήξη με τη διεθνή κοινότητα, ο Νικολάς Μαδούρο, πρόεδρος της Βενεζουέλας, δηλώνει ότι η χώρα του είναι «απόλυτα έτοιμη» να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

«Η Βενεζουέλα είναι έτοιμη, απόλυτα έτοιμη, να κατευθυνθεί προς διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων, διπλωματικών, προξενικών, πολιτικών, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και όσες άλλες μπορεί να ακολουθήσουν», είπε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια μιας πολύ σημαντικής συνέντευξης που παραχώρησε στον γάλλο δημοσιογράφο Ιγνάσιο Ραμονέ –έναν θρύλο της δημοσιογραφίας, παλαιό διευθυντή της Le Monde Diplomatique, ο οποίος έχει πάρει συνεντεύξεις, μεταξύ άλλων, από τον Φιντέλ Κάστρο και τον κομαντάντε Μάρκος.

Ως γνωστόν η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Μαδούρο αναγκάστηκε να διακόψει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ το 2019, όταν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊντό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Ο Γκουαϊντό, ένας μάλλον αμφιλεγόμενος πολιτικός, υπήρξε ένα πρόσωπο πάνω στο οποίο η Δύση βάσισε τις προσπάθειές της για ανατροπή του καθεστώτος Μαδούρο –μια συνέχεια του καθεστώτος του Ούγκο Τσάβες στη μεγάλη αυτή πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Παράλληλα με τη στήριξη και διεθνή αναγνώριση του Γκουαϊντό –τον οποίο αναγνώρισε και η Ελλάδα σε μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019– η Ουάσιγκτον εξαπέλυσε και ομοβροντίες κυρώσεων σε βάρος του Καράκας, συμπεριλαμβανομένου εμπάργκο στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Ωστόσο ο Γκουαϊντό ως πείραμα απέτυχε. Προ ημερών ακόμα και κόμματα της αντιπολίτευσης που τον είχαν στηρίξει, στράφηκαν εναντίον του, αναγνωρίζοντας ότι η μεταβατική κυβέρνησή του απέτυχε στους πολιτικούς της στόχους.

Παράλληλα η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξε τη Βενεζουέλα σε κρίσιμο παράγοντα στην εξισορόπηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου –με λίγα λόγια, η ρήξη με τον Μαδούρο, ο οποίος προφανώς άντεξε στις εξωτερικές και στις εσωτερικές πιέσεις, είναι μια πολυτέλεια που δεν μπορεί να την αντέξει η διεθνής κοινότητα.

Αν και ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συνεχίζει επισήμως να μην αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, κρίνοντας ότι εξελέγη με «απάτη» στις εκλογές του 2018 από τις οποίες απείχε η αντιπολίτευση, η ενεργειακή κρίση έχει κάνει πολλούς στην Ουάσινγκτον να έχουν δεύτερες σκέψεις, ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων.

Ο Λευκός Οίκος έστειλε το 2022 απεσταλμένους στο Καράκας για διαπραγματεύσεις, ενώ χαλάρωσε τις κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας έπειτα από κάποια πρόοδο στις συνομιλίες της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, επιτρέποντας ιδίως στον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό Chevron να δραστηριοποιηθεί στο κράτος της Λατινικής Αμερικής καταρχήν τους επόμενους έξι μήνες.

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο, για σχέσεις με σεβασμό, κι ελπίζω πως μια αχτίδα φωτός θα οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της βόρειας Αμερικής να γυρίσουν σελίδα, να αφήσουν κατά μέρος την εξτρεμιστική πολιτική και να υιοθετήσουν πιο πραγματιστικές πολιτικές έναντι της Βενεζουέλας», είπε ο Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ακόμη ότι «τα πράγματα προχωράνε καλά» με την Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι διεξάγεται «διαρκής διάλογος» με τον επικεφαλής της διπλωματίας των 27, τον Τζοζέπ Μπορέλ.