Ανέλαβε μια ευθύνη βαρύτατη και για τους επόμενους μήνες τα μάτια όλων στις ΗΠΑ και όχι μόνον θα είναι επάνω του. Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Μόλερ, ο ειδικός ανακριτής που ανέλαβε να ξεκαθαρίσει τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση του Russiangate και τις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ και ανθρώπων του με τους Ρώσους; Η Corriere della Sera επιχειρεί να χτίσει το προφίλ του. Αυτοί που τον γνωρίζουν καλά λένε ότι για τον πρώην διευθυντή του FBI αρκεί κανείς να γνωρίζει τρία πράγματα.
Το πρώτο: όταν ο Μόλερ ήταν ακόμα φοιτητής στο Πρίνστον το 1968 – και παίκτης του λακρός, ένα είδος χόκεϊ επί χόρτου – έμαθε ότι ο καλύτερός του φίλος και πρώην συμπαίκτης του, ονόματι Ντέιβιντ Χάκετ, σκοτώθηκε στο Βιετνάμ. Ο Ρόμπερτ, «Μπόμπι» για τους φίλους του ακόμα και σήμερα στα 72 του – εγκατέλειψε τις σπουδές του και πήγε εθελοντής στο Βιετνάμ. «Ο Ντέιβιντ ήταν ο άνθρωπος που πάντοτε ήθελα να γίνω» ανέφερε πρόσφατα σε μία ομάδα φοιτητών με τους οποίους μιλούσε. Ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία ως αξιωματικός με διακρίσεις και παράσημα.
Το δεύτερο: Το 2002 ο Μόλερ βρέθηκε κάποιο βράδυ σε ένα από τα σαλόνια της Ουάσιγκτον, από εκείνα που αργότερα έμαθε να αποφεύγει σαν τον διάολό του. Ενας εκ των παρισταμένων πρόσβαλε έναν άλλο, δικηγόρο κρατούμενου στο Γκουαντάναμο: «Πώς μπορείς να υπερασπίζεσαι αυτό το κατακάθι;» τον ρώτησε. Ο Μόλερ, παρότι συνήθως άνθρωπος χαμηλών τόνων, παρενέβη. Σήκωσε το ποτήρι του και έκανε μία πρόποση στην υγεία του δικηγόρου: «Εκανε αυτό που είναι το καθήκον ενός Αμερικανού».
Το τρίτο περιστατικό που λέει σχεδόν τα πάντα για τον Μόλερ είναι το εξής: Διορίστηκε επικεφαλής του FBI τον Σεπτέμβριο του 2001 με την βαριά ευθύνη να ξανακάνει την Υπηρεσία που τότε βρισκόταν υπό διάλυση μία σύγχρονη «μηχανή» ικανή να βοηθήσει τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Δέκα χρόνια μετά, στα τέλη του 2011, ετοίμαζε πια τις βαλίτσες του για να αποχωρήσει, ως άκρως επιτυχημένος διευθυντής. Ζήτημα ανανέωσης της θητείας του δεν υπήρχε διότι ο επικεφαλής του FBI θεωρείται ότι καλό είναι να μην παραμένει πάρα πολλά χρόνια στη θέση του – μετά την τραυματική για τις ΗΠΑ εμπειρία του Εντγκαρ Χούβερ ο οποίος μετέτρεψε το FBI σε «Γκεστάπο των ΗΠΑ» κατά δήλωση του Χάρι Τρούμαν. Και όμως ο Ομπάμα και το ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο συμφώνησαν μόνο σε αυτό. Ζήτησαν από τον Μόλερ να παραμείνει άλλα δύο χρόνια στη θέση του και εκείνος δέχτηκε.
Το 2013 έφυγε από το FBI αλλά δεν βγήκε στη σύνταξη. Ανέλαβε διάφορες θέσεις στις οποίες κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένος. Ο Μόλερ δεν είναι ένας «σόουμαν» σαν τους πολιτικούς και αξιωματούχους με τους οποίους η Αμερική – αλλά και η Ευρώπη – έχει γεμίσει, αλλά ένας χαμηλών τόνων άνθρωπος, ικανότατος να ελίσσεται στους επικίνδυνους πολιτικούς διαδρόμους -εν αντιθέσει με τον διάδοχό του Τζέιμς Κόμεϊ- της αμερικανικής πρωτεύουσας. Ο ίδιος χρησιμοποιεί συχνά μια λέξη που αποδίδει και τη φιλοσοφία του: «Ακεραιότητα».
Τις τελευταίες ημέρες οι πολιτικοί τηλεσχολιαστές τον παρουσιάζουν ως τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση. «Η πιο λογική επιλογή» λένε, για να αναλάβει την τεράστια ευθύνη μίας έρευνας που αντικείμενό της είναι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Κυνήγι μαγισσών» χαρακτήρισε την υπόθεση ο Τραμπ, δίνοντας μία πρώτη ιδέα των δυσκολιών που έχει μπροστά του ο Μόλερ
Πριν από χρόνια, όταν ακόμα ήταν διευθυντής του FBI, σε μία συνεδρίαση ξέσπασε με οργή, σε μία σπάνια για αυτόν έκρηξη θυμού. Ο επικεφαλής του επιτελείου του, και προσωπικός του φίλος, τον άφησε να εκτονωθεί και μετά ρώτησε τους παρισταμένους: «Σε τι διαφέρει ο διευθυντής του FBI από ένα τετράχρονο;». Αμήχανη σιωπή στην αίθουσα. Την έσπασε ο ίδιος ο Μόλερ που απάντησε: «Στο ύψος». Η αίσθηση του χιούμορ που έχει αποδείξει ότι διαθέτει είναι βέβαιο ότι θα του χρειαστεί και στο εγγύς μέλλον.