O Σαφιεντίν με το χαρακτηριστικό μαύρο τουρμπάνι των σιιτών κληρικών σε πανηγυρικές δηλώσεις του μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 | Getty Images/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Ποιος είναι ο Χασίμ Σαφιεντίν, τον οποίο έβαλε στο στόχαστρό του το Ισραήλ

Ανώτερο ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ και εξάδελφος του Χασάν Νασράλα, ο στόχος των IDF θεωρείται ο άνθρωπος που συνέδεε –ακόμα και με γάμο– τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου με το καθεστώς της Τεχεράνης
Protagon Team

H επίθεση των Ισραηλινών στα νότια προάστια της Βηρυτού το βράδυ της Πέμπτης εντάσσεται στο πλαίσιο της επιχείρησης «αποκεφαλισμού της Χεζμπολάχ» –και μετά την εξόντωση του Χασάν Νασράλα, την περασμένη Παρασκευή, στόχος αυτή τη φορά ήταν ο φερόμενος ως διάδοχός του, ο Χασίμ Σαφιεντίν, ο οποίος βρισκόταν στα υπόγεια καταφύγια της οργάνωσης την ώρα των βομβαρδισμών.

Πέρα όμως από εξάδελφος του Νασράλα, ποιος είναι ο Σαφιεντίν (αλλιώς Χασίμ Σαφί αλ Ντιν), τον οποίο τρεις ισραηλινοί αξιωματούχοι υπέδειξαν, σύμφωνα και με τους New York Times, ως βασικό στόχο των νέων επιθέσεων στην πρωτεύουσα του Λιβάνου;

Γεννημένος στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στον νότιο Λίβανο, ο Σαφιεντίν περιγράφεται ως ένα από τα πρώτα μέλη της Χεζμπολάχ («Κόμμα του Αλλάχ»), της σιιτικής οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1985 υπό τις ευλογίες και την καθοδήγηση του Ιράν του Αγιατολάχ Χομενεΐ, κατά τη διάρκεια του μακρόχρονου εμφύλιου πολέμου του Λιβάνου.

Ο Σαφιεντίν ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις της οργάνωσης, καταλαμβάνοντας θέσεις ως πολιτικός, πνευματικός και πολιτιστικός ηγέτης, αλλά και ως επικεφαλής του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ.

Το 1995, δέκα χρόνια μετά την ένταξή του, έγινε μέλος του ανωτάτου συμβουλίου της οργάνωσης και αμέσως μετά διορίστηκε επικεφαλής του συμβουλίου Τζιχάντ, το οποίο ελέγχει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ. Το 1998, εξελέγη στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Οπως και ο Χασάν Νασράλα, ο Σαφιεντίν σπούδασε στο Ιράν, στην πόλη Κομ. Οι στενές σχέσεις του με το καθεστώς των μουλάδων σφυρηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών σπουδών του, προτού επιστρέψει στον Λίβανο για να δραστηριοποιηθεί ενεργά στη Χεζμπολάχ.

Λέγεται πως ήταν στενός φίλος του υποστράτηγου Κασίμ Σολεϊμανί, του διοικητή της διαβόητης Δύναμης Quds των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη το 2020.

Την ίδια χρονιά, ο γιος του Σαφιεντίν, Ρέζα Χασέμ Σαφιεντίν, είχε παντρευτεί τη θυγατέρα του ιρανού στρατηγού Ζεϊνάμπ Σολεϊμανί. Ηταν ένας γάμος συμφέροντος που επισημοποιούσε και με δεσμούς αίματος τη σχέση της Χεζμπολάχ με το βαθύ κράτος της Τεχεράνης.

Εξάλλου, η Ουάσινγκτον έχει εγγράψει τον αδελφό τον Αμπνάλα Σαφιεντίν, αδελφό του Χασίμ, ως «εκπρόσωπο» της Χεζμπολάχ στην Τεχεράνη.

Ο ίδιος ο Χασίμ Σαφιεντίν εντάχθηκε στη λίστα των τρομοκρατών που έχουν καταρτίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες (αλλά και η Σαουδική Αραβία) τον Μάιο του 2017 για τον ηγετικό του ρόλο στη Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Σαφιεντίν είναι «ανώτερος ηγέτης» στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Χεζμπολάχ, το οποίο επιβλέπει τις «πολιτικές, οργανωτικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες» της οργάνωσης. Ανέφερε, δε, ότι συνιστούσε «σοβαρό κίνδυνο για διάπραξη τρομοκρατικών πράξεων που απειλούν την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση το 1997 και θεωρούν την οργάνωση υπεύθυνη για πολλαπλές επιθέσεις που σκότωσαν εκατοντάδες Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας με φορτηγά στην αμερικανική πρεσβεία και στους στρατώνες των Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό το 1983, στο παράρτημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό το 1984 και στην αεροπειρατεία της πτήσης 847 της TWA το 1985.