Ο Ξαβιέ Μπερτράν μιλά «σε όλους τους Γάλλους» μετά τη νίκη του | REUTERS/Pascal Rossignol
Επικαιρότητα

Ποιος είναι ο συντηρητικός Ξαβιέ Μπερτράν που θέλει να κερδίσει τον Μακρόν

Ο περιφερειάρχης της Ανω Γαλλίας κέρδισε άνετα τις εκλογές της Κυριακής και έθεσε ισχυρή υποψηφιότητα για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στις προεδρικές του 2022. Εκτός από τον γάλλο πρόεδρο και την Λεπέν, έχει να αντιμετωπίσει άλλους δύο γερούς υποψηφίους της Δεξιάς
Protagon Team

Οι γάλλοι Συντηρητικοί μπήκαν «σφήνα» ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν μετά τις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής και έγιναν έτσι οι τρίτοι διεκδικητές της προεδρίας, στις εκλογές του 2022.

«Ολοι πλέον κατάλαβαν ότι οι εκλογές είναι κούρσα για τρεις», είπε ο Ξαβιέ Μπερτράν, ηγέτης της Δεξιάς, που κέρδισε εύκολα τους ακροδεξιούς στην περιφέρεια της Ανω Γαλλίας.

Μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες και των τριών πιθανών δεξιών υποψηφίων, γράφει η Telegraph, οι οποίοι ξεκίνησαν εκ νέου την προεκλογική τους εκστρατεία για το Μέγαρο των Ηλυσίων. Οι εκλογές του 2022 δεν είναι πλέον υπόθεση αποκλειστικά του Μακρόν και της Λεπέν.

Ο Μπερτράν δεν έχασε την ευκαιρία, μιλώντας μετά τη νίκη του να μιλήσει «σε όλους τους Γάλλους» και να πει ότι «το αποτέλεσμα του δίνει δύναμη να ζητήσει την ψήφο του έθνους».

Ο 56χρονος Μπερτράν θεωρείται η μεγαλύτερη ελπίδα των Συντηρητικών. Τρεις φορές υπουργός και περιφερειάρχης από το 2015, όταν κέρδισε την Μαρίν Λεπέν με διαφορά 15 μονάδων.

Επέκρινε τον Μακρόν για τα Κίτρινα Γιλέκα, κατηγορώντας τον ότι δεν μπόρεσε να ελέγξει το κίνημα και είναι θιασώτης της αυστηροποίησης της αστυνόμευσης στη χώρα, αλλά και της μάχης κατά των οικονομικών ανισοτήτων.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως ασφαλιστής και αυτοαποκαλείται «άνθρωπος του λαού», υποστηρικτής των αδύναμων, των ξεχασμένων και των αόρατων, που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα κάθε μήνα.

Αν κατέβει υποψήφιος της Δεξιάς, ο Μπερτράν θα κερδίσει το 18% των ψήφων στον πρώτο γύρο και θα περάσει στον δεύτερο, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Ο Μακρόν και η Λεπέν αναμένεται να κερδίσουν 25% στον πρώτο γύρο.

Για να καταφέρει να τους φτάσει, ο Μπερτράν σκοπεύει να κάνει έντονη προεκλογική εκστρατεία σε όλη τη χώρα, τους επόμενους μήνες. «Αυτό το καλοκαίρι, ο Ξαβιέ δεν θα κάνει διακοπές, θα κάνει το δικό του γύρο της Γαλλίας, θα πάει παντού», σύμφωνα με κοντινή του πηγή.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, η Βαλερί Πεκρές, που επανεξελέγη στο Παρίσι και ο Λοράν Ουακιέζ, που επανεξελέγη στη Λιόν, αναμένεται να πάρουν 13% στον πρώτο γύρο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα επιλέξουν υποψήφιο τον Νοέμβριο. Το κόμμα σκοπεύει να πραγματοποιήσει δημοσκόπηση σε δείγμα 15.000 υποστηρικτών του για να βρεθεί ο επικρατέστερος υποψήφιος.

Η νίκη και των τριών πιθανών υποψηφίων δυσκόλεψε την επιλογή από το κόμμα, καθώς όλοι είναι δημοφιλείς.

Ο Μπερτράν τους κάλεσε να τον στηρίξουν σε ένα ενιαίο μέτωπο, αλλά η Πεκρές αρνήθηκε και δήλωσε ότι θα ξεκινήσει την δική της προεκλογική εκστρατεία.